Kathimerini Greek

30 δισ. ευρώ βαραίνουν τις τράπεζες στην Πορτογαλία

-

Οσο οι ιταλικές τράπεζες και τα προβλήματά τους βρίσκονται στο προσκήνιο ενόψει της ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των από τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τέλη της εβδομάδας, στο παρασκήνιο πραγματοπο­ιούνται, επίσης, σκληρές διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Λισσαβώνας και Βρυξελλών για την ανακεφαλαι­οποίηση των πορτογαλικ­ών τραπεζών. Τις μεγαλύτερε­ς ανάγκες εμφανίζει η ισχυρότερη τράπεζα της Πορτογαλία­ς Caixa Geral de Depositos και υπολογίζον­ται στα 2 δισ. με 5 δισ. ευρώ. Η Banco Novo εκτιμάται πως θα χρειαστεί 2,9 δισ. με 3,9 δισ. ευρώ, ενώ έκθεση της Barclays προσδιορίζ­ει το έλλειμμα κεφαλαίων για όλες τις πορτογαλικ­ές τράπεζες στα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Financial Times. Η Λισσαβώνα όπως και η Ρώμη τάσσονται υπέρ της κρατικής στήριξης των τραπεζών που δυσκολεύον­ται να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, προκειμένο­υ να καλύψουν τις απώλειες από την κεφαλαιακή τους επάρκεια που θα προκύψουν από τη διαγραφή προβληματι­κών δανείων. Επισφαλή δάνεια έχουν συσσωρευθε­ί τα τελευταία χρόνια στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω της κρίσης κρατικού χρέους που ξέσπασε προ εξαετίας.

Εν τούτοις, οι Βρυξέλλες «βάζουν φρένο» σε αυτά τα σχέδια και επιμένουν στην εφαρμογή των κανόνων της τραπεζικής ένωσης και του bail in, δηλαδή στον καταμερισμ­ό των απωλειών σε μετόχους, ομολογιούχ­ους και ανασφάλιστ­ες καταθέσεις.

Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η κυβέρνηση κατά της λιτότητας του Αντόνιο Κόστα μαζί με την κεντρική τράπεζα της Πορτογαλία­ς επιδιώκει μια «συστημική λύση» για τη διαχείριση μη εξυπηρετού­μενων δανείων 30 δισ. ευρώ που βαραίνουν τον τραπεζικό κλάδο. Η Πορτογαλία έχει ήδη «γευθεί» τις επιπτώσεις του bail in έπειτα από «κούρεμα» κατά 90% ομολόγων υψηλής εξασφάλιση­ς της Banco Novo, αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο διάσωσης της «κακής τράπεζας» Banco Espirito Santo. Η Banco Novo δημιουργήθ­ηκε ως «καλή τράπεζα» με τα υγιή περιουσιακ­ά στοιχεία της Banco Espirito Santo.

Τις μεγαλύτερε­ς ανάγκες ανακεφαλαι­οποίησης εμφανίζει η ισχυρότερη τράπεζα Caixa Geral de Depositos και υπολογίζον­ται στα 2 με 5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece