Kathimerini Greek

Το Brexit αύξησε το έλλειμμα στα Ταμεία

Μείωση εσόδων από την κατακόρυφη πτώση στις αποδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων

- BLOOMBERG

Αύξηση κατά 115 δισ. στερλίνες (151 δισ. δολ.) εμφανίζει το έλλειμμα όλων των συνταξιοδο­τικών ταμείων των επιχειρήσε­ων της Βρετανίας ως απόρροια του Brexit. Αιτία είναι ότι οι αποδόσεις στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, στα οποία έχουν σε μεγάλο ποσοστό επενδύσει τα εν λόγω ταμεία, εμφάνισαν δραστική πτώση. Είναι δε αξιοσημείω­το ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, οι 65 ετών και άνω τάχθηκαν σε ποσοστό 60% υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό είναι και το υψηλότερο μεταξύ των επιμέρους ηλικιακών ομάδων των ψηφοφόρων. Η ειρωνεία του πράγματος θέλει αυτούς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να είναι και οι περισσότερ­ο εξαρτημένο­ι από τις συντάξεις, των οποίων η χρηματοδότ­ηση λόγω Brexit ενδεχομένω­ς να έχει προβλήματα.

Συνολικά στα συνταξιοδο­τικά ταμεία της χώρας, τα οποία χρηματοδοτ­ούνται από τις εργοδοτικέ­ς εισφορές και εξασφαλίζο­υν καθορισμέν­ες μηνιαίες απολαβές, το έλλειμμά τους αυξήθηκε από τα 820 δισ. στερλίνες (1,1 τρισεκατομ­μύρια δολάρια) στα 900 δισ. στερλίνες (1,18 τρισ. δολάρια) αμέσως μετά το δημοψήφισμ­α. Τα στοιχεία αναφέρει η εταιρεία συμβούλων σε θέματα συνταξιοδο­τικά, Haymans Robertson. Εκτοτε και έως την 1η Ιουλίου, το έλλειμμα διογκώθηκε στα 935 δισ. στερλίνες (1,22 τρισ. δολάρια). Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στο ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Βρετανίας υποχώρησαν σε ιστορικά επίπεδα ναδίρ, ενώ εξίσου δραματική ήταν η πτώση

Οι άνω των 65 ετών ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., αν και είναι οι πλέον εξαρτημένο­ι από τις συντάξεις και ενδεχομένω­ς να αντιμετωπί­σουν προβλήματα.

και στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων. Σημειώνετα­ι ότι τα πάγια εισοδήματα για το 2014 αντιστοιχο­ύσαν στο 47,5% των συνολικών περιουσιακ­ών στοιχείων των συνταξιοδο­τικών ταμείων, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα των βρετανικών επιχειρήσε­ων για λογαριασμό του προσωπικού τους.

Στο εν λόγω ποσοστό των περιουσιακ­ών στοιχείων, σχεδόν το 75% είναι τίτλοι, που εκδόθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και είναι εκπεφρασμέ­νοι σε στερλίνες αποκλειστι­κά ή και σε στερλίνες. Ενδεχομένω­ς, τέλος, οι απώλειες να μην έχουν συντελεστε­ί πλήρως. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μείωσε τα επιτόκια στην πρόσφατη συνεδρίασή της. Αλλά ίσως κινηθεί στο άμεσο μέλλον, «το οποίο σημαίνει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα φθίνουν, καθιστώντα­ς ακόμα ακριβότερη τη χρηματοδότ­ηση των συντάξεων», όπως, τέλος, επισημαίνε­ι ο πρώην υπουργός Εργασίας, Ρος Αλτμαν.

 ??  ?? Η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως μειώσει τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, κάτι «που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα φθίνουν».
Η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως μειώσει τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, κάτι «που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα φθίνουν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece