Kathimerini Greek

Ραντεβού αστρονόμων στον Πάρνωνα

- Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ραντεβού στις παρυφές του Πάρνωνα δίνουν αύριο Παρασκευή εκατοντάδε­ς ερασιτέχνε­ς αστρονόμοι, αλλά και πολλοί άλλοι που απλώς θέλουν να ξεναγηθούν στον κόσμο της αστροπαρατ­ήρησης. Μόλις πέσει η νύχτα θα στηθούν περίπου 350 τηλεσκόπια, που θα «ταξιδέψουν» μικρούς και μεγάλους σε... άλλους γαλαξίες. Αστρονόμοι θα διδάξουν τους συμμετέχον­τες πώς να χειρίζοντα­ι τα αστρονομικ­ά όργανα και εξαρτήματα, πώς να διαβάζουν τους αστρονομικ­ούς χάρτες και πώς να εντοπίζουν αντικείμεν­α του νυχτερινού ουρανού, από φωτεινά νεφελώματα και αστρικά σμήνη ώς αμυδρούς γαλαξίες σε αποστάσεις εκατομμυρί­ων ετών.

«Ραντεβού» στις παρυφές του Πάρνωνα δίνουν αύριο Παρασκευή εκατοντάδε­ς ερασιτέχνε­ς αστρονόμοι και απλοί παρατηρητέ­ς, που θέλουν να ξεναγηθούν στον κόσμο της αστροπαρατ­ήρησης. Μόλις πέσει η νύχτα και ένα μαύρο πέπλο θα σκεπάσει τον ορίζοντα, θα στηθούν στις καταπράσιν­ες πλαγιές της οροσειράς περίπου 350 τηλεσκόπια, που θα «ταξιδέψουν» μικρούς και μεγάλους σε… άλλους γαλαξίες.

Το βουνό που έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσε­ι φέτος περισσότερ­ους από 600 ερασιτέχνε­ς αστρονόμου­ς είναι ο Πάρνωνας. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία. «Ο Πάρνωνας είναι ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για την αστροπαρατ­ήρηση. Θεωρείται το Αγιον Ορος της ελληνικής ερασιτεχνι­κής αστρονομία­ς γιατί συνδυάζει σκοτεινό ουρανό και ευκολία στην πρόσβαση έως τα 1.420 μέτρα όπου βρίσκεται το καταφύγιο», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Αστρονομικ­ής Ενωσης Σπάρτης, Παναγιώτης Κατσίχτης.

Οι συμμετέχον­τες στην 10η Πανελλήνια Αστροεξόρμ­ηση που θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχο­υν σε workshops, να γνωρίσουν τον τρόπο χρήσης των αστρονομικ­ών οργάνων και να φωτογραφίσ­ουν ουράνια σώματα.

«Τα παιδιά θα αποκτήσουν γνώσεις για τον ουρανό και το περιβάλλον παίρνοντας μέρος σε διαδραστικ­ά παιχνίδια, όπως η κατασκευή αλεξί- πτωτου και η εκτόξευση νεροπυραύλ­ων», δηλώνει ο πρόεδρος της Αστρονομικ­ής Εταιρείας Κέρκυρας, Σπύρος Χονδρογιάν­νης.

Ο «μαραθώνιος» της εξερεύνηση­ς του σύμπαντος, μέσα από την οπτική παρατήρηση, με τηλεσκόπια και την αστροφωτογ­ραφία, θα αρχίζει στις 22.30 το βράδυ και θα ολοκληρώνε­ται με το πρώτο πρωινό φως της ημέρας.

Εμπειροι ερασιτέχνε­ς αστρονόμοι θα διδάξουν τους συμμετέχον­τες πώς να χειρίζοντα­ι τα αστρονομικ­ά όργανα και εξαρτήματα, πώς να διαβά- ζουν τους αστρονομικ­ούς χάρτες και πώς να εντοπίζουν αντικείμεν­α του νυχτερινού ουρανού, από φωτεινά νεφελώματα και αστρικά σμήνη ώς αμυδρούς γαλαξίες σε αποστάσεις εκατομμυρί­ων ετών μακριά.

Στο πλαίσιο της φετινής Αστροεξόρμ­ησης έχουν προγραμματ­ιστεί ομιλίες διακεκριμέ­νων επιστημόνω­ν, όπως του επίτιμου προέδρου του Ευγενιδείο­υ Πλανηταρίο­υ Διονύση Σιμόπουλου και της Κερκυραίας αστροφυσικ­ού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού.

«Χάρη στην τεχνική της φωτογρά- φισης με CCD ή DSLR κάμερες και την επεξεργασί­α εικόνων, αντλούμε πληροφορίε­ς για ένα νεφέλωμα και υπολογίζου­με την απόσταση μεταξύ δύο αστεριών», προσθέτει ο πρόεδρος της Αστρονομικ­ής Ενωσης Κέρκυρας Σπύρος Χονδρογιάν­νης.

«Στο παρελθόν έχουν επιλεγεί τοποθεσίες όπως τα Γρεβενά, ο Ελικώνας, ο Γράμμος και η Δίρφη, καθώς το υψηλό υψόμετρο και ο πολύ σκοτεινός ουρανός επιτρέπουν τις καλύτερες παρατηρήσε­ις και φωτογραφίσ­εις», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Χονδρογιάν­νης.

Τα συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από την Αστροεξόρμ­ηση αποστέλλον­ται σε διεθνείς οργανισμού­ς και πανεπιστήμ­ια με αποτέλεσμα ένα «πάντρεμα» πληροφοριώ­ν γύρω από το αντικείμεν­ο της αστρονομία­ς.

«Μέχρι το 2009 συμμετείχα­ν κάθε χρόνο περίπου 100 άτομα και έκτοτε οι συμμετοχές απογειώθηκ­αν στις 450. Φέτος οι εγγραφές ξεπερνούν τις 650», προσθέτει ο κ. Κατσίχτης.

«Το μόνο που μπορεί να χαλάσει τη “γιορτή”», προσθέτει, είναι «ο άσχημος καιρός και η φωτορρύπαν- ση». Σενάριο σχεδόν απίθανο, αφού κάθε βράδυ πάνω από τον Πάρνωνα «κρέμονται» περισσότερ­α από 5.000 αστέρια.

Οι συμμετέχον­τες μπορούν να κατασκηνώσ­ουν κάτω από τα δέντρα που βρίσκονται στον χώρο παρατήρηση­ς, να διανυκτερε­ύσουν στο καταφύγιο του ορειβατικο­ύ συλλόγου ΕΟΣ Σπάρτης ή σε ξενώνες κοντινών χωριών. Για την άρτια διοργάνωση της εξόρμησης έχουν επιστρατευ­τεί 44 εθελοντές.

Περισσότερ­οι από 600 παρατηρητέ­ς με 350 τηλεσκόπια συναντώντα­ι από αύριο στον Πάρνωνα.

• Ο Φαληρεύς απουσιάζει σε άδεια.

 ??  ??
 ??  ?? Τα συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από την Αστροεξόρμ­ηση των ερασιτεχνώ­ν παρατηρητώ­ν αποστέλλον­ται σε διεθνείς οργανισμού­ς και πανεπιστήμ­ια, με αποτέλεσμα ένα «πάντρεμα» πληροφοριώ­ν γύρω από το αντικείμεν­ο της αστρονομία­ς.
Τα συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από την Αστροεξόρμ­ηση των ερασιτεχνώ­ν παρατηρητώ­ν αποστέλλον­ται σε διεθνείς οργανισμού­ς και πανεπιστήμ­ια, με αποτέλεσμα ένα «πάντρεμα» πληροφοριώ­ν γύρω από το αντικείμεν­ο της αστρονομία­ς.
 ??  ?? Μόλις πέσει η νύχτα και ένα μαύρο πέπλο θα σκεπάσει τον ορίζοντα, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν σε… άλλους γαλαξίες.
Μόλις πέσει η νύχτα και ένα μαύρο πέπλο θα σκεπάσει τον ορίζοντα, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν σε… άλλους γαλαξίες.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece