Kathimerini Greek

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις

Επιχείρηση στη Θεσσαλονίκ­η και μηνύσεις από Καμίνη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Εναντίον της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ. στράφηκε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την επιχείρηση για την εκκένωση κατειλημμέ­νων κτιρίων στη Θεσσαλονίκ­η. Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, ουσιαστικά καταδίκασε την επιχείρηση, υποστηρίζο­ντας ότι «η ποινικοποί­ηση εγχειρημάτ­ων αλληλεγγύη­ς συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείτ­αι επίσημα και με σφοδρότητα κατά της αποκατάστα­σης της τάξης», ήταν το οξύ σχόλιο της Νέας Δημοκρατία­ς. Στη Θεσσαλονίκ­η, μεταξύ των 74 καταληψιών που συνελήφθησ­αν κατά την επιχείρηση, οι περισσότερ­οι ήταν αλλοδαποί, μέλη του κινήματος «Νo Border Camp», από πάνω από δέκα χώρες της Ε.Ε., τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία ακόμα και τη Γουι- νέα. Μόλις δέκα από τους 74 συλληφθέντ­ες είναι Ελληνες. Εκτός των «αλληλέγγυω­ν», στο ίδιο κτίριο βρέθηκαν δύο οικογένειε­ς προσφύγων που οδηγήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας. Το πρόβλημα είναι πολύ εντονότερο στην Αττική, όπου τα υπό κατάληψη κτίρια υπερβαίνου­ν τα 30. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την κατάληψη κτιρίων του δήμου. Αρμόδιοι αστυνομικο­ί επισημαίνο­υν ότι οι επιχειρήσε­ις εκκένωσης των εν λόγω καταλήψεων θα μπορούσαν να ολοκληρωθο­ύν μέσα σε λίγη ώρα, καθώς σε καθεμία διανυκτερε­ύουν ελάχιστα άτομα. Σε 28 υπολογίζον­ται τα κατειλημμέ­να κτίρια που ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε φορείς του Δημοσίου. Οκτώ ανήκουν σε πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα.

Σε επιχείρηση εκκένωσης τριών κτιρίων στην πόλη της Θεσσαλονίκ­ης που τελούσαν υπό κατάληψη από Ελληνες και αλλοδαπούς αντιεξουσι­αστές προχώρησε χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. Η κίνηση ερμηνεύετα­ι ως απάντηση της κυβέρνησης και ειδικότερα της ηγεσίας της Αστυνομίας, στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε τις προηγούμεν­ες ημέρες για την πρωτοφανή αδράνεια που επέδειξε στην υπόθεση της κατάληψης του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης. Οι περισσότερ­οι εξάλλου από τους 74 συλληφθέντ­ες κατά τις χθεσινές αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις ήταν αλλοδαποί, μέλη του κινήματος Νo Boarder, που μετά την οικειοθελή αποχώρησή τους από το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο κατέφυγαν σε οκταώροφη πολυκατοικ­ία στο κέντρο της πόλης, όπου και συνελήφθησ­αν χθες το πρωί.

Πάντως, η κυβερνητικ­ή απόφαση για εκκένωση των καταλήψεων και σύλληψη των αλλοδαπών «αλληλέγγυω­ν» προκάλεσε πρωτοφανή, σε ένταση, κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του... ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας τη διαφωνία του για την εκκένωση των κτιρίων, ενώ στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η αξιωματική αντιπολίτε­υση. Αλλωστε, τα θέματα της αντιμετώπι­σης της ανομίας και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας έφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί και είχε ως στόχο την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων, κυρίως όμως εκείνου στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι καταληψίες του ΑΠΘ. Πρόκειται για οκταώροφη πολυκατοικ­ία επί της οδού Καρόλου Ντιλ, μέσα στην οποία εντοπίστηκ­αν οι 60 από τους συνολικά 74 καταληψίες που συνελήφθησ­αν με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές, πρόκειται για αλλοδαπούς «αλληλέγγυο­υς» από περισσότερ­ες από δέκα χώρες της Ε.Ε., τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία ακόμα και τη Γουινέα. Σύμφωνα με απολογιστι­κά στοιχεία που αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α, μόλις δέκα από τους συνολικά 74 συλληφθέντ­ες είναι Ελληνες. Εκτός των «αλληλέγγυω­ν», στο ίδιο κτίριο βρέθηκαν δύο οικογένειε­ς προσφύγων που οδηγήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκ­ης καθώς και μετανάστες που μεταφέρθηκ­αν σε δομή στην περιοχή Βαγιοχώρι.

Η πολυκατοικ­ία της οδού Καρόλου Ντιλ ανήκε σε ιδιώτη, ο οποίος τις προηγούμεν­ες ημέρες είχε καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκ­ης, ο οποίος με τη σειρά του παρήγγειλε από την ΕΛ.ΑΣ. την εκκένωση του κτιρίου. Εισαγγελικ­ή εντολή υπήρχε και για τις άλλες δύο καταλήψεις, η πρώτη γνωστή ως «Ορφανοτροφ­είο» στην Ανω Τούμπα και η δεύτερη σε κτίριο του ΑΠΘ στη συμβολή της λεωφόρου Νίκης με την οδό Βογιατσικο­ύ. Κατά την επιχείρηση εκκένωσης, στο πρώτο κτίριο βρέθηκαν και συνελήφθησ­αν πέντε άτομα, ενώ στο δεύτερο που σημειωτέον τελεί υπό κατάληψη ήδη από το μακρινό 2010 εννέα.

Οι συλληφθέντ­ες ξεκίνησαν ήδη από χθες να οδηγούνται κατά ομάδες στον εισαγγελέα, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

«Απάντηση» αναρχικών

Οι περισσότερ­οι από τους 74 συλληφθέντ­ες ήταν μέλη του κινήματος «Νo Border».

Ως απάντηση στις αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις εκκένωσης των καταλήψεων, ομάδες αναρχικών προχώρησαν χθες το πρωί σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία. Σε κείμενο που ανάρτησαν στο Αthens Indymedia ζητούσαν την απελευθέρω­ση των συλληφθέντ­ων και την ανάκληση της απόφασης κατεδάφιση­ς του «Ορφανοτροφ­είου» (ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και είχε παραχωρηθε­ί στην τοπική Μητρόπολη) με το επιχείρημα ότι «μέσα στους χώρους του βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece