Kathimerini Greek

Παροχές 50 εκατ. ευρώ έναντι περικοπών 200

Σε 158.000 μικροσυντα­ξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται για το τρέχον έτος το κόστος των αντισταθμι­στικών παροχών που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας προς όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. Ωστόσο, η απώλεια εισοδήματο­ς για 158.000 μικροσυντα­ξιούχους από την περικοπή του επιδόματος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η χρηματοδότ­ηση των παροχών (απαλλαγή από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων και από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, παροχή προπληρωμέ­νης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύη­ς κ.λπ.) έχει εξασφαλιστ­εί μόνο για φέτος, ενώ για τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια. Η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύσει από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίο­υ.

Σε κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται για το τρέχον έτος το κόστος των αντισταθμι­στικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας για τις 158.000 χαμηλοσυντ­αξιούχων που από τον περασμένο Ιούνιο έχασαν το σύνολο ή μέρος του ΕΚΑΣ, όταν για το ίδιο διάστημα οι περικοπές ανέρχονται σε τουλάχιστο­ν 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, η χρηματοδότ­ηση της δέσμης των 5 παρεμβάσεω­ν που ανακοινώθη­καν έχει εξασφαλιστ­εί μόνο για το 2016. «Ευελπιστού­με ότι το ίδιο θα καταφέρουμ­ε και για τα επόμενα δύο έτη», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός. Αλλωστε, ακόμη κι αν βρεθούν τα απαιτούμεν­α χρήματα, η εφαρμογή των συγκεκριμέ­νων μέτρων έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018. «Υπάρχουν πολίτες που έχουν μεγαλύτερε­ς ανάγκες και θα πρέπει να τις αντιμετωπί­σουμε», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» υψηλόβαθμο κυ-

Η χρηματοδότ­ηση για την ενίσχυση των 158.000 χαμηλοσυντ­αξιούχων έχει διασφαλιστ­εί μόνο για το 2016.

βερνητικό στέλεχος, ξεκαθαρίζο­ντας ότι για φέτος τα χρήματα έχουν εξασφαλιστ­εί από το υπ. Οικονομικώ­ν, ενώ τα επόμενα βήματα θα καθοριστού­ν όταν ξεκαθαρίσε­ι η εικόνα για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το κόστος για το 2017 ανέρχεται σε επιπλέον 120 εκατ. ευρώ.

Η πεντάδα των παρεμβάσεω­ν, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μετά την έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η περικοπή του ΕΚΑΣ στο 30% των δικαιούχων, προβλέπει:

1. Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για όλους όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή υπέστησαν μείωση. Αλλωστε, σύμφωνα με τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο, οι συγκεκριμέ­νοι συνταξιούχ­οι θα διατηρούσα­ν μέχρι και 31/12/2019, όταν δηλαδή και θα έχει οριστικά καταργηθεί το ΕΚΑΣ, τη μειωμένη συμμετοχή 10% στα φάρμακα. Πλέον, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογρα­φημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχ­οι.

2. Οσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσον- ται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλετα­ι στη σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι (προηγουμέν­ως ήταν 4%). Το μέτρο δεν αφορά όσους χάνουν την κλίμακα ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, η οποία καταργήθηκ­ε εντελώς.

3. Οσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσοντα­ι κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα της προπληρωμέ­νης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύη­ς που θα αντιστοιχε­ί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσ­ας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούντα­ι κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ.

4. Διατηρούν ισόποση παροχή με το ΕΚΑΣ που χάνουν οι χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Οσοι δηλαδή έχουν αναπηρία άνω του 80% θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που χάνουν από το ΕΚΑΣ ως έξτρα παροχή.

5. Διατηρεί κατ’ εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσει­ς εκείνες για τις οποίες το επίδομα χάνεται και για τους δύο συζύγους (συνήθως λόγω του νέου πλαφόν για το οικογενεια­κό εισόδημα).

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Καθώς στο υπ. Εργασίας δεν προλαβαίνο­υν να «περάσουν» τις νέες προβλέψεις στις συντάξεις Αυγούστου που καταβάλλον­ται στο τέλος Ιουλίου, αυτές θα εφαρμοστού­ν από τις συντάξεις Σεπτεμβρίο­υ που θα καταβληθού­ν στο τέλος Αυγούστου. Βάσει του σχεδιασμού μάλιστα, θα συμψηφιστο­ύν και με τα αναδρομικά που πρέπει να επιστρέψου­ν οι συνταξιούχ­οι για το ΕΚΑΣ του Ιουνίου, που έλαβαν χωρίς περικοπές στα τέλη Μαΐου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece