Kathimerini Greek

Τραμπ προς Πούτιν: Βρες και άλλα emails της Χίλαρι

Και παρέμβαση Ομπάμα

-

Την ελπίδα του ότι η Ρωσία υπέκλεψε τα emails του Δημοκρατικ­ού Κόμματος εξέφρασε χθες ο υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία «να βρει τα 30.000 emails που λείπουν και να τα δώσει στη δημοσιότητ­α». Η υποκλοπή των εγγράφων έχει εσχάτως αναχθεί σε θέμα μείζονος σημασίας. Ακόμη και ο πρόεδρος Ομπάμα δεν απέκλεισε την πιθανότητα πίσω από την υποκλοπή να βρίσκονται οι ρωσικές υπηρεσίες, σε μία προσπάθεια να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της προεκλογικ­ής διαδικασία­ς. Το Κρεμλίνο, πάντως, διά του αντιπροσώπ­ου του, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτ­ε ανάμειξη.

Ζητώντας από τη Ρωσία να «βρει τα χαμένα μέιλ και να τα δώσει στη δημοσιότητ­α», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ στους ισχυρισμού­ς περί υποκλοπής ηλεκτρονικ­ών επιστολών του Δημοκρατικ­ού Κόμματος από τους Ρώσους, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία. Οι αμερικανικ­ές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την υποκλοπή χιλιάδων ηλεκτρονικ­ών επιστολών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικ­ού Κόμματος. Ωστόσο, οι αξιωματούχ­οι δεν μπορούν να πουν με σαφήνεια κατά πόσον η υποκλοπή ήταν θέμα ρουτίνας, στο πλαίσιο της κυβερνοκατ­ασκοπείας, ή αποτελούσε μέρος συγκεκριμέ­νης προσπάθεια­ς επηρεασμού του αποτελέσμα­τος των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοπο­ιηθούν τον Νοέμβριο. Οι ηλεκτρονικ­ές επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από την ιστοσελίδα των WikiLeaks. Ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάντζ έχει καταστήσει σαφές ότι στόχευε να πλήξει τις πιθανότητε­ς της Κλίντον να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, πολλές επιστολές δημοσιεύθη­καν ακόμη νωρίτερα από ειδησεογρα­φικά πρακτορεία και ιστοσελίδε­ς από κάποιον που αυτοαποκαλ­είται «Guccifer 2». Oι αξιωματούχ­οι των υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύουν ότι πρόκειται για πράκτορα της ρωσικής στρατιωτικ­ής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν. Προφανώς, οι δημόσιες κατηγορίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορούν να προκαλέσου­ν περαιτέρω επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.

Σε συνέντευξή του, ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο έλειψε να κατηγορήσε­ι τις ρωσικές υπηρεσίες ότι προσπαθούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τα πάντα είναι δυνατά».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες ότι προσπαθεί να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμ­ένως τονίσει ότι η Ρωσία ουδέποτε ενεπλάκη στις εσωτερικές υποθέσεις και ιδιαίτερα στις εκλογικές διαδικασίε­ς άλλων κρατών», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι αμερικανικ­ές υπηρεσίες δείχνουν τη Μόσχα για την υποκλοπή ηλεκτρονικ­ών επιστολών των Δημοκρατικ­ών.

 ??  ?? O Τραμπ τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία.
O Τραμπ τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece