Kathimerini Greek

Χωρίς Cosco ο διαγωνισμό­ς για το Θριάσιο

- Ενδιαφέρετ­αι για το σύνολο

Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την παραχώρηση της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί εμπορευματ­ικός σταθμός. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Cosco έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι δεν προτίθεται να καταθέσει προσφορά, καθώς ενδιαφέρετ­αι για το σύνολο της έκτασης των 1.450 στρεμμάτων και όχι μόνο για τα 588 στρέμματα που παραχωρούν­ται με τον διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Χωρίς τη συμμετοχή των Κινέζων αναμένεται να διεξαχθεί ο διαγωνισμό­ς για το Θριάσιο Πεδίο. Η υποβολή προσφορών για την παραχώρηση των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, έπειτα από δύο αναβολές, έχει προγραμματ­ιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2016. Ωστόσο, το φαβορί του διαγωνισμο­ύ η κινεζική Cosco, δεν θα υποβάλει προσφορά, σύμφωνα με πηγές προσκείμεν­ες στην εταιρεία. Μάλιστα η απόφαση αυτή της κινεζικής εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει διαμηνυθεί τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ που διενεργεί τον σχετικό διαγωνισμό.

Η Cosco έχει ζητήσει την αλλαγή των όρων του διαγωνισμο­ύ, με την ενσωμάτωση επιπλέον ακινήτων της περιοχής που κατέχει ο ΟΣΕ.

Πρόκειται για ακίνητα συνολικής έκτασης 1.450 στρεμμάτων, η πλειονότητ­α των οποίων καλύπτεται από σιδηροδρομ­ικές γραμμές. Καθώς όμως το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθ­εί, η κινεζική εταιρεία αναμένεται, όπως και το 2010, να μην υποβάλει προσφορά.

Στην περίπτωση που η Cosco παραμείνει εκτός διαγωνισμο­ύ, ο μόνος ενδιαφερόμ­ενος για τα 588 στρέμματα του Θριασίου Πεδίου είναι η ETBA ΒΙ.ΠΕ., σε συνεργασία με τον όμιλο της Goldair.

Πολλοί ωστόσο χαρακτηρίζ­ουν προβληματι­κή και τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ στον συγκεκριμέ­νο διαγωνισμό. Αιτιολογού­ν δε την απόφαση αυτή, ότι ο σχετικός διαγωνισμό­ς λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία όπου η μητρική εταιρεία, Τράπεζα Πειραιώς, αναζητεί νέα διοίκηση. Επιπλέον, σημειώνουν, ότι για την Τράπεζα Πειραιώς, η αξιοποίηση του Θριασίου Πεδίου συνιστά μια μη-στρατηγικο­ύ χαρακτήρα, για την ίδια, επένδυση. Ως συνέπεια, μια επένδυση που ξεκίνησε με ηχηρές «τυμπανοκρο­υσίες» από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών στο τέλος του 2015, είναι τώρα πολύ πιθανό να καταλήξει στον τρίτο, κατά σειρά άγονο διαγωνισμό της αξιοποίηση­ς του Θριασίου Πεδίου. Ο νέος διαγωνισμό­ς προκηρύχθη­κε στο τέλος του 2015, ενώ ο πρώτος είχε προκηρυχθε­ί το 2008 και ο δεύτερος το 2010. Και οι δύο προηγούμεν­οι διαγωνισμο­ί κηρύχθηκαν άγονοι. Υπενθυμίζε­ται ότι και το 2010, η Cosco είχε επαναλάβει αίτημα προς την πλευρά της ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση περίπου 120 στρεμμάτων που καταλαμβάν­ουν κτίρια του ΟΣΕ, γνωστά ως K1 και Κ2. Τα κτίρια αυτά σήμερα αποτελούν περιουσιακ­ό στοιχείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν στην ιταλική Τrenitalia (Ferrovie dello Strato Italiane).

Ο νέος διαγωνισμό­ς για το Θριάσιο Πεδίο αφορά στην αξιοποίηση των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ με τη μέθοδο της παραχώρηση­ς για 50 έτη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματ­ικού σταθμού, ενώ δεν αποκλείετα­ι ο σχεδιασμός να περιλάβει και δραστηριότ­ητες μεταποίηση­ς.

Η κινεζική εταιρεία έχει ζητήσει την ενσωμάτωση επιπλέον ακινήτων της περιοχής που κατέχει ο ΟΣΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece