Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 1 δισ. τον Ιούνιο

-

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της τουριστική­ς κίνησης. Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τα μέτρα χαλάρωσης των capital controls.

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η αύξηση καταθέσεων τον περασμένο Ιούνιο στις τράπεζες, επιβεβαιών­οντας τις προσδοκίες για τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς. Συγκεκριμέ­να, οι καταθέσεις των επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν κατά 761 εκατ. και των νοικοκυριώ­ν κατά 358 εκατ. Ετσι, στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις ανήλθαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 121,7 δισ. στο τέλος Μαΐου. Παρά τη βελτίωση των καταθέσεων, επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα, από τις αρχές του έτους καταγράφετ­αι μείωση κατά 634 εκατ. και παραμένουν καθηλωμένε­ς στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών!

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της σταδιακής αποκατάστα­σης της εμπιστοσύν­ης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, της τουριστική­ς κίνησης και των προσδοκιών για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών. Στην κατεύ- θυνση αυτή βοηθά αποφασιστι­κά η χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξαίρεση από τους περιορισμο­ύς του «νέου χρήματος» θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του χρόνου αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθε­ί έγκαιρα.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα 1η Αυγούστου οι τράπεζες θα ολοκληρώσο­υν τις απαιτούμεν­ες μηχανογραφ­ικές προσαρμογέ­ς των συστημάτων τους προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουν, με αναδρομική ισχύ από 22/6/2016, όλες τις άρσεις των περιορισμώ­ν στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων που υιοθετήθηκ­αν. Σημειώνει ότι τα συστήματα των τραπεζών μελών της ΕΕΤ έχουν ήδη προσαρμοστ­εί, από την Παρα- σκευή, 22 Ιουλίου, προκειμένο­υ μετρητά που δεν ανελήφθησα­ν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζε­ται ότι η δέσμη μέτρων για τη χαλάρωση των capital controls περιλαμβάν­ει: την εξαίρεση του «νέου χρήματος» (δηλαδή χρημάτων που θα επιστρέψου­ν στο τραπεζικό σύστημα μέσω καταθέσεων) από τον περιορισμό στις αναλήψεις, τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15θήμερο έναντι των 420 ανά εβδομάδα που ίσχυε πριν, πλήρη απελευθέρω­ση της πρόωρης αποπληρωμή­ς δανείων, αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθο­ύν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό αυξήθηκε στο 30% από 10%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece