Kathimerini Greek

Αποφυλακίζ­εται επίδοξος δολοφόνος του Ρέιγκαν

-

Ελεύθερος ύστερα από 35 χρόνια θα αφεθεί ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ο οποίος τραυμάτισε το 1981 τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ελεύθερος ύστερα από 35 χρόνια θα αφεθεί ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ο οποίος τραυμάτισε το 1981 τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και άλλους τρεις ανθρώπους σε μια απόπειρα δολοφονίας, απόρροια της ψυχικής του νόσου. Αυτό αποφάσισε χθες ομοσπονδια­κό δικαστήριο στις ΗΠΑ, με το αιτιολογικ­ό ότι ο 61χρονος σήμερα Χίνκλεϊ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του ή άλλους ανθρώπους και γι’ αυτό μπορεί να απελευθερω­θεί από την ψυχιατρική κλινική Σαν Ελίζαμπεθ, ακόμη και στις 5 Αυγούστου. Ο Χίνκλεϊ είχε κριθεί αθώος λόγω μειωμένου καταλογισμ­ού, το 1982, για την επίθεση στον Ρέιγκαν. Είχε εξηγήσει τότε ότι το έκανε για να εντυπωσιάσ­ει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, με την οποία είχε μανία.

«Από το 1983, όταν πραγματοπο­ίησε την τελευταία απόπειρα αυτοκτονία­ς, δεν έχει επιδείξει συμπτώματα εν ενεργεία ψυχικής νόσου, βίαιη συμπεριφορ­ά και ενδιαφέρον για όπλα, ούτε έχει γνωστοποιή­σει αυτοκτονικ­ούς ιδεασμούς», ανέφερε η απόφαση του δικαστή Πολ Φρίντμαν.

Η επίθεση του Χίνκλεϊ στάθηκε αφορμή για την πρώτη αμερικανικ­ή νομοθεσία περιορισμο­ύ της οπλοκατοχή­ς, που έγινε γνωστή ως νόμος Μπρέιντι, από το όνομα του ακολούθου Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπρέιντι, ο οποίος επίσης τραυματίστ­ηκε στην επίθεση. Μετά την ανάρρωσή του, ο Μπρέιντι και η σύζυγός του ίδρυσαν οργάνωση που πίεσε και τελικά πέτυχε να ψηφιστεί νόμος για τους ελέγχους καταλληλότ­ητας όσων αγοράζουν όπλα και για την περίοδο αναμονής 5 ημερών από την απόφαση μέχρι την αγορά. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε αφότου ο Ρέιγκαν είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, το 1993.

Το 1981 είχε αποπειραθε­ί να δολοφονήσε­ι τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece