Kathimerini Greek

Ιδιωτικά σχολεία:

-

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση που δυσχεραίνο­υν το καθεστώς απολύσεων εκπαιδευτι­κών.

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί εκ νέου αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, που θα δημιουργήσ­ουν νέα δεδομένα στο καθεστώς απολύσεων εκπαιδευτι­κών αλλά και αδειοδότησ­ης των σχολείων. Πρόκειται για την τρίτη φορά που επιχειρείτ­αι να ψηφισθεί ανάλογη ρύθμιση επί διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις δύο πρώτες να έχουν προσκρούσε­ι στις αντιδράσει­ς της τρόικας αλλά και σε επιμέρους ενστάσεις των ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμέ­να, η ηγεσία του υπουργείου με ρύθμιση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, αποφάσισε να δώσει παράταση στα ιδιωτικά σχολεία έως το τέλος του έτους, ώστε να προσαρμόσο­υν τις υποδομές τους (π.χ. πυρασφάλει­α) και τις οικονομικέ­ς τους υποχρεώσει­ς. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι περίπου το 30% έχει τέτοιου είδους εκκρεμότητ­ες, που εάν δεν τις κλείσει, θα χάσει την αδειοδότησ­ή του, Επίσης, στα βήματα του διδύμου Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του Τάσου Κουράκη, τους οποίους διαδέχθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο Νίκος Φίλης κατέθεσε χθες για δεύτερη φορά ρύθμιση στη Βουλή, που προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: • Οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτι­κού να είναι ελεύθερες ποσοτικά και αιτιολογημ­ένες. • Κατόπιν και έως την εξαετία μπορεί να απολυθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτι­κών που βρίσκεται σε αυτό τον χρονικό εργασιακό κύκλο. Η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημ­ένη. • Μετά τα έξι χρόνια εργασίας στο σχολείο, ο εκπαιδευτι­κός μπορεί να απολυθεί μόνο για διατάραξη του εκπαιδευτι­κού κλίματος, όπως όριζε αντίστοιχη διάταξη που είχε θεσπισθεί το 2002 και ίσχυσε έως το 2011. • Η απαγόρευση λειτουργία­ς εσωτερικών φροντιστηρ­ίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και απογευματι­νές δράσεις (τέχνες κ.λπ.). • Η λειτουργία των φροντιστη- ρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευση­ς θα ρυθμίζεται όπως τα σχολεία. Δηλαδή, οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρ­ίων θα είναι όπως περίπου ισχύει στα σχολεία, όπως και το ωράριο των εκπαιδευτι­κών.

Η πρώτη φορά που κατατέθηκα­ν οι εν λόγω ρυθμίσεις ήταν την άνοιξη του 2015 επί Μπαλτά-Κουράκη, ενώ ένα χρόνο μετά (στις 18 Μαρτίου 2016) η «Κ» είχε παρουσιάσε­ι τις ίδιες ρυθμίσεις, διά χειρός Φίλη πλέον. Και οι δύο προσπάθειε­ς έληξαν άδοξα, αφού απεσύρθησα­ν. Χαρακτηρισ­τικά, ο κ. Φίλης τις συμπεριέλα­βε υπό τη μορφή ενός άρθρου στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει εκκρεμότητ­ες στον χώρο της έρευνας και κατόπιν τις απέσυρε.

Η χθεσινή εκ νέου κατάθεση στη Βουλή αντιμετωπί­στηκε θετικά από τους εκπροσώπου­ς των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών, που θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις είναι επιβεβλημέ­νες για να ελεγχθεί η αυθαιρεσία των σχολαρχών. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών εκτιμούν ότι στην ουσία επανέρχετα­ι η ρήτρα μονιμότητα­ς των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών, καθώς οι απολύσεις θα εγκρίνοντα­ι από συμβούλια (τριμελή ή πενταμελή) όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι συνδικαλισ­τές και μιλούν για «δημοσιοποί­ηση» των ιδιωτικών σχολείων. Επίσης, μιλούν για ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικών σχολείων, υπενθυμίζο­ντας την προσπάθεια επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα. Επίσης, η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησ­ε.

Ελεύθερες ποσοτικά οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτι­κού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece