Kathimerini Greek

Χαράλαμπος Μπούρας:

- ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Χαράλαμπος Μπούρας, ο σοφός που κατανόησε τα ελληνικά μνημεία όσο λίγοι.

Μορφή που συνδέθηκε πρωτίστως με την κατανόηση των ελληνικών μνημείων σε ιστορική διαχρονία, ο Χαράλαμπος Μπούρας, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, υπήρξε προσωπικότ­ητα με βάθος, έργο και τεράστια επίδραση. Ο θάνατός του, χθες, συγκίνησε όχι μόνο την αρχιτεκτον­ική και αρχαιολογι­κή κοινότητα, αλλά και όλους όσοι είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της προσφοράς του και τη μέγιστη συμβολή του σε θέματα προστασίας και αναστήλωση­ς μείζονων μνημείων της χώρας, όπως η Ακρόπολη Αθηνών, το Ηρώδειο, η Βραυρώνα, ο Οσιος Λουκάς. Ο Χαράλαμπος Μπούρας απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο και ένα ανυπολόγισ­το απόθεμα γνώσης και επιρροής. Υπήρξε από τις κορυφαίες προσωπικότ­ητες στον χώρο της ιστορίας της αρχιτεκτον­ικής.

Η μέγιστη συμβολή του σχετίζεται σαφώς με το τιτάνιο έργο αναστηλώσε­ων των μνημείων της Ακροπόλεως. Πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεω­ς Μνημείων Ακροπόλεως από το 1985, ο Χαράλαμπος Μπούρας συνέβαλε καθοριστικ­ά στην εισαγωγή νέας γνώσης στην προσέγγιση των μνημείων αλλά και στην εκπαίδευση γενεών συντηρητών και τεχνιτών σε μια πιο συνειδητή σχέση με τα ιστορικά θραύσματα. Ανθρωπος με εσωτερικευ­μένη εγκράτεια και σύνεση υπηρέτησε με προ- σήλωση και θαυμαστή μεθοδικότη­τα επί δεκαετίες τη μελέτη των μνημείων. Προσέφερε ένα επεξεργασμ­ένο βλέμμα, αποτέλεσμα ετών μελέτης, παρατήρηση­ς και στοχασμού. Η σχολαστικό­τητα της ματιάς του μας έδωσε οπτικές που δεν είχαν εμφανιστεί πρωτύτερα.

Γεννήθηκε το 1933 στην Πρέβεζα, αλλά μεγάλωσε στη Χίο, όπου πέρασε και τα χρόνια του πολέμου. Σπούδασε Αρχιτεκτον­ική στο ΕΜΠ και Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι. Ως αρχιτέκτων της Διευθύνσεω­ς Αναστηλώσε­ως (1960-1966), εργάστηκε για την αποκατάστα­ση πολλών μνημείων, ενώ από το 1966 έως το 1974 δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτον­ικής στην Πολυτεχνικ­ή Σχολή του ΑΠΘ και από το 1974 ώς το 2000 στη Σχολή Αρχιτεκτόν­ων του ΕΜΠ. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου από το 1974 ώς το 2005. Η εμπειρία του ήταν μοναδική, αλλά κυρίως ήταν η εφαρ- μογή της γνώσης σε διάφορα ζητήματα που απαιτούσαν λύσεις. Η αναστήλωση της Στοάς της Βραυρώνος τη δεκαετία του 1960 αποτέλεσε τομή στον τρόπο προσέγγιση­ς των μνημείων γενικότερα.

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινών (αλλά και μεταβυζαντ­ινών) μνημείων και δη των Αθηνών.

Το 2002 τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς.

Ανάμεσα στις σημαντικές δημοσιεύσε­ις του συγκαταλέγ­ονται: «Βυζαντινά σταυροθόλι­α με νευρώσεις» (1965), «Η αναστήλωσι­ς της στοάς της Βραυρώνος» (1967), «Νέα Μονή Χίου» (1985, με τη Λασκαρίνα Μπούρα), «Ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα» (2002), «Βυζαντινή και μεταβυζαντ­ινή αρχιτεκτον­ική στην Ελλάδα» (2006).

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο και ανυπολόγισ­το απόθεμα γνώσης και επιρροής.

 ??  ?? Ο Χαρ. Μπούρας υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεω­ς Μνημείων Ακροπόλεως από το 1985, ενώ συνέβαλε καθοριστικ­ά στην εισαγωγή νέας γνώσης στην προσέγγιση των μνημείων και στην εκπαίδευση γενεών συντηρητών και τεχνιτών.
Ο Χαρ. Μπούρας υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεω­ς Μνημείων Ακροπόλεως από το 1985, ενώ συνέβαλε καθοριστικ­ά στην εισαγωγή νέας γνώσης στην προσέγγιση των μνημείων και στην εκπαίδευση γενεών συντηρητών και τεχνιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece