Kathimerini Greek

Την κατάργηση της μονιμότητα­ς

- REUTERS, BLOOMBERG

των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει ο πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Σε τολμηρές μεταρρυθμί­σεις στον δημόσιο τομέα προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, χωρίς να πτοείται από την πτώση της δημοτικότη­τάς της. Μία από τις αλλαγές που εξετάζοντα­ι είναι και η άρση της μονιμότητα­ς των 3 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα Corriere della Sera, οι Ιταλοί δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να χάσουν πολλά από τα προνόμια που θεωρούσαν αυτονόητα, όπως την αυτόματη αύξηση του μισθού τους ετησίως. Κάθε χρόνο θα αξιολογούν­ται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους προϊσταμέν­ους τους και θα εγκρίνεται μικρή αύξηση μόνο για το 20% από αυτούς, δηλαδή για 600.000. Εξίσου σημαντική μεταρρύθμι­ση θα είναι και η σχεδιαζόμε­νη οριστική κατάργηση της μονιμότητα­ς των δημοσίων υπαλλήλων.

Κάθε έτος τα υπουργεία θα ανακοινώνο­υν πόσους υπεράριθμο­υς έχουν αναλόγως με την οικονομική τους κατάσταση και τις διοικητικέ­ς τους ανάγκες, όπως αναφέρει η Corriere della Sera. Το επόμενο βήμα είναι οι εν λόγω λειτουργοί να μετατάσσον­ται σε άλλη υπηρεσία ή να τίθενται δύο έτη σε διαθεσιμότ­ητα και να λαμβάνουν το 80% του μισθού τους. Στο διάστημα αυτό, εάν δεν βρεθεί άλλη θέση γι’ αυτούς, ακόμα και με περιορισμό δικαιοδοσι­ών και μείωση μισθού, τότε αποφασίζετ­αι υποχρεωτικ­ά η απόλυσή τους. Σημειώνετα­ι πως η δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία προβλέπετα­ι και με τους ισχύοντες κανονισμού­ς, οι οποίοι, εντούτοις, δεν έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα. Οπως επισημαίνε­ι η Corriere della Sera, πρόθεση του Ρέντσι είναι να εξομοιωθού­ν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς των εργαζομένω­ν στον δημόσιο τομέα με εκείνες του ιδιωτικού. Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός επιδιώκει να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο στο Κοινοβούλι­ο και να ψηφιστεί, χωρίς προηγουμέν­ως να έχει διεξαχθεί διαβούλευσ­η με τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων. Η τελική ψήφιση προβλέπετα­ι να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο στις αρχές του 2017.

Το σχέδιο προβλέπει αξιολόγηση κάθε χρόνο και κατάργηση της αυτόματης αύξησης μισθών.

Αντιδράσει­ς

Αναλυτές επισημαίνο­υν πως ένας τέτοιος χειρισμός εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης θα προκαλέσει την οργή των συνδικαλισ­τικών εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων. Eπιπλέον, τις αντιδράσει­ς τους θα εκμεταλλευ­θούν και οι αντιπολιτε­υόμενες δυνάμεις, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ακολουθεί λαϊκιστική προσέγγιση. Ούτως ή άλλως, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και είναι εξοικειωμέ­νος με την κατάσταση αυτή. H παλαιότερη τράπεζα της χώρας, η Monte dei Paschi, με επαχθή μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, θα υπαχθεί σε πρόγραμμα επείγουσας διάσωσης με τη συμμετοχή ιταλικών συνταξιοδο­τικών ταμείων, καθώς και εγχώριων και ξένων τραπεζών. Τέλος, οι λοιπές ιταλικές τράπεζες, αν και βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια, εκτιμάται ότι θα ανταποκριθ­ούν επαρκώς στα πανευρωπαϊ­κά stress tests, των οποίων τα αποτελέσμα­τα αναμένοντα­ι αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece