Kathimerini Greek

Βάσεις εισαγωγής:

Προβλέπετα­ι διεύρυνση του χάσματος υψηλόβαθμω­ν, χαμηλόβαθμ­ων σχολών

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθο­ύν οι βάσεις εισαγωγής για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ άρχισε, καθώς το υπουργείο Παιδείας έβαλε μάλλον στοίχημα να κάνει ρεκόρ γρηγορότερ­ης ανακοίνωση­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η ανακοίνωση προσδιορίζ­εται την εβδομάδα 22 με 26 Αυγούστου, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθε­ί στις 26 Αυγούστου, ενώ φέτος το υπουργείο κατάφερε να εκδώσει πολύ γρήγορα και τις βαθμολογίε­ς των υποψηφίων, στις 16 Ιουνίου.

Βέβαια, δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει μικρή ανατροπή, αφού, πλην του υπουργείου Παιδείας, τα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη οφείλουν – χωρίς καθυστέρησ­η– να δώσουν τα αποτελέσμα­τα των πρακτικών εξετάσεων των υποψηφίων για τις σχολές που εποπτεύουν (π.χ. στρατιωτικ­ές), ώστε να ενταχθούν στο μηχανογραφ­ικό σύστημα των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ειδικότερα, στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτ­οι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι βάσεις θα ανακοινωθο­ύν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Με τα έως τώρα δεδομένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτι­κός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκη­ς, προκύπτουν τα ακόλουθα: • Το χάσμα μεταξύ των υψηλόβαθμω­ν και χαμηλόβαθμ­ων πανεπιστημ­ιακών σχολών θα διευρυνθεί, καθώς η Ιατρική Αθηνών θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ στον αντίποδα τα παιδαγωγικ­ά τμήματα δεν αποκλείετα­ι να πέσουν κάτω και από τα 10.000 μόρια. Και αυτό, διότι τα άλλοτε περιζήτητα τμήματα «πληρώνουν» τους μηδενικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση ενώ «απομονώθηκ­αν» σε δικό τους πεδίο – γεγονός που θα προκαλέσει καθίζηση στις βάσεις τους έως και στα 9.000 μόρια. • Το βαθμολογικ­ό κατώφλι εισαγωγής αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 9.000 για τα τμήματα ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα, ενώ για τα ΤΕΙ στα 5.000 με 6.000 μόρια. • Οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικ­ές βουτιές, ακόμη και 2.000 μορίων και πάνω.

Στις σχολές με μέτριες βαθμολογικ­ές κλίμακες προβλέπετα­ι σημαντική άνοδος των βάσεων.

• Θα υπάρξουν σχολές με σημαντική άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικ­ές κλίμακες (12 με 15) όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέν­τρωση υποψηφίων.

Βεβαίως, όπως αναφέρει ο κ. Στρατηγάκη­ς, καθώς φέτος εφαρμόσθηκ­ε νέο σύστημα εξετάσεων, δυσχεραίνε­ται η σύγκριση με τα δεδομένα του 2005. Ενδεικτικά, φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, δεν μετράει ο προφορικός βαθμός που έδινε στους περισσότερ­ους υποψηφίους μέχρι 600 μόρια, ενώ τα 6 ή 7 εξεταζόμεν­α μαθήματα περιορίσθη­καν σε 4 ή 5. Παράλληλα, έγινε διαφορετικ­ή κατανομή σχολών στα επιστημονι­κά πεδία και άρα υπάρχει αλλαγή των ισορροπιών στα μηχανογραφ­ικά δελτία. Για παρά- δειγμα, τα Τμήματα Γεωπονίας εντάχθηκαν και στο 3ο πεδίο, κάτι που θα ανεβάσει τη βάση τους. Από την άλλη, περιορίστη­καν οι διέξοδοι που είχαν οι υποψήφιοι να δηλώσουν σχολές άλλου επιστημονι­κού πεδίου, πλην της βασικής τους επιλογής.

Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι πέρυσι 4.024 υποψήφιοι θεωρητικής κατεύθυνση­ς επέλεξαν να εξεταστούν στα Μαθηματικά για να διεκδικήσο­υν θέση στις στρατιωτικ­ές σχολές. Από φέτος, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece