Kathimerini Greek

Πρόσφυγες:

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μεταφέρθηκ­αν από τον Πειραιά σε κέντρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα και οι τελευταίοι, περίπου 50, πρόσφυγες και μετανάστες.

Ιδιαίτερο προβληματι­σμό έχει προκαλέσει στις Αρχές η συνεχής ροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργεί­ται το αδιαχώρητο στα hotspots και να σημειώνοντ­αι περιστατικ­ά παραβατικό­τητας.

Χθες, πάντως, μεταφέρθηκ­αν από τον Πειραιά και οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες που επί μήνες παρέμεναν σε σκηνές σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σύμφωνα με το Συντονιστι­κό Οργανο για το Προσφυγικό, νωρίς χθες το μεσημέρι όσοι είχαν απο- μείνει, περίπου 50 άτομα, επιβιβάστη­καν σε πούλμαν με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα. Αρκετοί από όσους «διέμεναν» στον Πειραιά τις τελευταίες ημέρες είχαν αναχωρήσει από τον «καταυλισμό» του λιμανιού με δική τους πρωτοβουλί­α προς άγνωστη κατεύθυνση. Συνεργεία του ΟΛΠ προχώρησαν σε γενικό καθαρισμό του χώρου, ενώ παράλληλα συλλέγοντα­ι και οι σκηνές που είχαν στηθεί στο λιμάνι.

Χθες το πρωί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγραφής, των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά βρίσκον- ταν 9.140 άτομα, ενώ περίπου 100 ακόμη άτομα υπολογίζετ­αι ότι έφθασαν στη διάρκεια της ημέρας. Ενδεικτικά, στις 13 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησαν να φθάνουν καθημερινά από 40-120 άτομα στα νησιά το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων ήταν 8.475.

Στη Λέσβο, όπου στα δύο σημεία στο hotspot στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ μπορούν να φιλοξενηθο­ύν 3.500 άτομα, παραμένουν 3.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο στο hotspot στη ΒΙΑΛ, που είχε φτιαχτεί για προσωρινή φιλοξενία έως 1.100 ατόμων, σήμερα βρίσκονται 2.509 και στη Σάμο, που η εγκατάστασ­η μπορεί να φιλοξενήσε­ι 850 άτομα, διαμένουν 1.356.

Χθες, μεταφέρθηκ­αν και οι τελευταίοι πρόσφυγες από τον «καταυλισμό» του Πειραιά.

Επαναπροωθ­ήσεις

Μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία και λόγω του κλίματος που επικρατεί, η διαδικασία των επαναπροωθ­ήσεων έχει «παγώσει» πλήρως. Αντίστοιχα, στα νησιά ο αριθμός των αιτημάτων των Σύρων που εξετάζοντα­ι ώστε, αφού λάβουν την αρχική έγκριση να αναχωρήσου­ν για την ενδοχώρα, έχει μειωθεί λόγω των αδειών του προσωπικού από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμέ­νων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά καθώς πλησιάζει ο Αύγουστος, οπότε αναμένεται και να αυξηθούν οι Ελληνες επισκέπτες στα νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece