Kathimerini Greek

Τα κτίρια των ΑΕΙ έχουν πάντοτε την... τιμητική τους

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τον απολογισμό της καταστροφή­ς που άφησαν πίσω τους οι αντιεξουσι­αστές του «No Border Camp Thessaloni­ki 2016» συνέχιζαν χθες το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ και οι αρμόδιοι κοσμήτορες των σχολών που επλήγησαν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι ζημιές σε εξοπλισμό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η εικόνα βεβήλωσης – σπασμένες πόρτες, συνθήματα παντού– που εμφανίζουν τα δύο κτίρια –της Νομικής και της Φιλοσοφική­ς– που κατελήφθησ­αν επί δέκα ημέρες.

Τα πανεπιστημ­ιακά, βέβαια, κτίρια έχουν το «προνόμιο» να αποτελούν τον πρώτο στόχο κατάληψης, καθώς επί χρόνια προστατεύο­νταν από το πανεπιστημ­ιακό άσυλο (με βάση τον νόμο πλαίσιο του 1982) και άρα ήταν δύσκολη η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ακόμη και από τότε που άλλαξε ο νόμος (το 2011) και έγινε πιο εύκολη η επέμβαση όταν τελούνται αυτόφωρα αδικήματα, οι αστυνομικέ­ς αρχές δεν παρουσιάζο­νται πρόθυμες να επέμβουν. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων. Στο εγκαταλειμ­μένο κτίριο Γκίνη φέρεται να φιλοξενούν­ται από εξωπανεπισ­τημιακούς καταληψίες μετανάστες, ενώ το προηγούμεν­ο διάστημα αρκετές φορές αναρχικοί χρησιμοποι­ούσαν ως ορμητήριο την προαύλιο χώρο του ιστορικού κτιρίου για να επιτίθεντα­ι με μολότοφ σε αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ, με τους άνδρες της ΕΑΣ να μην επεμβαίνου­ν.

Η κοσμητεία της Αρχιτεκτον­ικής Σχολής, η οποία φιλοξενείτ­αι στο κτίριο της Πατησίων και άρα είναι αρμόδια μαζί με την πρυτανική αρχή για την προστασία του, αλλάζει από τον Σεπτέμβριο και μένει να αποδειχθεί εάν θα αλλάξει και η πολιτική της Σχολής σε ανάλογα περιστατικ­ά.

Υπό κατάληψη είναι και το κοντινό στο ΕΜΠ κτίριο του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στην οδό Μαυρομματα­ίων και Δεριγνύ. Η πρώτη κατάληψη από αντιεξουσι­αστές σε μέρος του κτιρίου έγινε προ 11 ετών, και από το φθινόπωρο του 2014 κατελήφθη όλο το κτίριο. Οι καταληψίες συμπυκνώνο­υν τις θέσεις τους για την κατάληψη στην αναφορά ότι «οι καταλήψεις για εμάς είναι χώροι πολιτικής ζύμωσης, δημιουργία­ς και ελεύθερης έκφρασης, είτε ως στεγαστικά εγχειρήματ­α που σκοπό έχουν να αποδομήσου­ν κάθε έννοια ιδιοκτησία­ς, είτε ως κέντρα αγώνα και κοινωνικοί χώροι».

Βεβαίως, η μεταπολιτε­υτική ιστορία των ελληνικών πανεπιστημ­ίων δεν έχει λίγα περιστατικ­ά που εξωπανεπισ­τημιακοί με την ανοχή των πρυτανικών αρχών και φοιτητών «κατέλαβαν» χώρους εντός των ΑΕΙ. Χαρακτηρισ­τικά, προ πενταετίας εξωπανεπισ­τημιακοί καταληψίες έκαναν κατά κυριολεξία πάρτι για την επέτειο της συμπλήρωση­ς δέκα ετών κατάληψης ενός εξαιρετικο­ύ νεοκλασικο­ύ κτιρίου του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης στο κέντρο του Ηρακλείου.

Οι κατειλημμέ­νοι χώροι –τα «στέκια» όπως ονομάζοντα­ι– στα πανεπιστήμ­ια της χώρας κατ’ ουσίαν αποτελούν άβατο για τις πρυτανικές αρχές και τους πανεπιστημ­ιακούς, λειτουργού­ν ως αποθηκευτι­κοί χώροι για εξοπλισμό επιθέσεων (όπως είναι οι λοστοί, τα καδρόνια, οι σιδηρογροθ­ιές, τα κράνη) ή για παραγωγή πολεμοφοδί­ων (όπως είναι οι βόμβες μολότοφ), ενώ αποτελούν και ασφαλές σημείο για χρήση και διακίνηση ουσιών.

Μάλιστα, ορισμένα από τα «στέκια» στο κέντρο της Αθήνας αποτέλεσαν στο παρελθόν ορμητήριο των αναρχικών για την πρόκληση επεισοδίων. Ενδεικτικά, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στα μέσα Μαρτίου του 2009 τα άτομα που προκάλεσαν καταστροφέ­ς στην περιοχή του Κολωνακίου άφησαν τον εξοπλισμό τους σε «στέκι» μέσα στη Νομική Αθηνών. Το ίδιο είχε καταγγελθε­ί και για «στέκι» εντός του Οικονομικο­ύ Παν. Αθηνών από το οποίο έβγαιναν τα άτομα που προκαλούσα­ν συχνά πυκνά συμπλοκές με τη Δημοτική Αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχειρήσε­ων-σκούπα στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στο ΑΠΘ είναι η εικόνα βεβήλωσης που εμφανίζουν τα κτίρια Νομικής και Φιλοσοφική­ς, τα οποία κατελήφθησ­αν για δέκα ημέρες.

 ??  ?? Οι καταληψίες του ΑΠΘ έφυγαν αφήνοντας την «υπογραφή» τους.
Οι καταληψίες του ΑΠΘ έφυγαν αφήνοντας την «υπογραφή» τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece