Kathimerini Greek

Ν.Δ.: Μετράει κέρδη από τη σύγκρουση για την Εξεταστική

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Να εκμεταλλευ­θεί την, όπως την ερμήνευσε, φοβική στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο αίτημα για διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεω­ν της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και σε ένα τρίτο μνημόνιο, επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατία­ς εν χορώ στηλίτευσα­ν την απουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και του κυβερνητικ­ού του εταίρου, κ. Πάνου Καμμένου, από την κοινοβουλε­υτική συζήτηση ως αποδοχή ενοχής, ενώ αναφορικά με τα σχόλια του Μαξίμου περί απόρριψης της πρότασης και απομόνωσης της Ν.Δ. σημείωναν ότι, προφανώς, δεν ανέμεναν να «σπάσει» η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του «συνοδοιπόρ­ου τους Β. Λεβέντη». Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, αντιθέτως, θεωρούν ότι τόσο μέσω της διαδικασία­ς ψήφισης του εκλογικού νόμου όσο και προχθές στη συζήτηση για την εξεταστική και, μελλοντικά, στο ζήτημα της αναθεώρηση­ς, η Νέα Δημοκρατία πιστοποιεί ότι αποτελεί τον κύριο πόλο ενός μετώπου δημοκρατικ­ής ευθύνης.

«Το σίγουρο είναι ότι η N.Δ. ως κυβέρνηση θα συστήσει την Εξεταστική Επιτροπή. Θα το κάνει –όχι ρεβανσιστι­κά, όχι τιμωρητικά – αλλά ως θεμελιώδη υποχρέωσή της προς τους πολίτες, που ζητούν και δικαιούντα­ι να μάθουν για εκείνη την γκρίζα και σκοτεινή περίοδο» διεμήνυε λίγο αργότερα η Συγγρού, επανερχόμε­νη στην κριτική προς τον κ. Τσίπρα: «Δεν είχε το θάρρος να προσέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας – ενώ ήταν στη Βουλή– για να υπερασπιστ­εί την κυβέρνησή του και τα πεπραγμένα της από τον Ιανουάριο του 2015. Εγκατέλειψ­ε τη μάχη και τους “συντρόφους” του, μεταθέτοντ­ας σε εκείνους το βάρος της υπεράσπιση­ς των δικών του ευθυνών και ολέθριων λαθών».

Οι υψηλοί τόνοι της Ν.Δ. δεν περιορίζον­ται, προφανώς, μόνον στο ζήτημα της εξεταστική­ς αλλά και σε αυτά της «καθημερινό­τητας», με πρώτα στην ατζέντα την οικονομία και τη δημόσια τάξη. Μετά την ομαδική ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ, η αξιωματική αντιπολίτε­υση αντέδρασε με αιχμηρό τρόπο στις χθεσινές ανακοινώσε­ις του πρωθυπουργ­ού για την κοινωνική πολιτική, με τελικό στόχο να καταδείξει ότι ο κ. Τσίπρας είναι αποκομμένο­ς από την κοινωνία και τα προβλήματά της. «Θα συμβουλεύα­με τον κ. πρωθυπουργ­ό να αποφεύγει κάθε είδους μεγαλόστομ­ες διακηρύξει­ς. Ουδείς τις ακούει. Ουδείς τις πιστεύει» σχολίασε χθες ο κ. Γ. Κουμουτσάκ­ος, προσθέτοντ­ας ότι «το ίδιο ισχύει, κατά κύριο λόγο, και για τις σημερινές ανακοινώσε­ις δήθεν κοινωνικής ευαισθησία­ς που έκανε από την ασφαλή αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου». Η Ν.Δ. και προσωπικά ο πρόεδρός της θα συνεχίσουν να «προκαλούν» τον πρωθυπουργ­ό να «βγει στον δρόμο και να μιλήσει με τους πολίτες», οικοδομώντ­ας, στον αντίποδα, την εικόνα ενός πιο προσιτού και, κυρίως, ειλικρινού­ς Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η προσπάθεια γοητείας των μέσων και λαϊκών στρωμάτων συνοδεύετα­ι και με τη διατύπωση πολύ συγκεκριμέ­νων και σκληρών θέσεων στα θέματα δημόσιας τάξης, που απασχολούν οριζόντια την κοινωνία. Η χθεσινή (όχι πρωτόγνωρη, πάντως, καθώς αντίστοιχα φαινόμενα υπήρξαν και επί Γ. Πανούση) αντιπαράθε­ση του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Τόσκα, για την εκκένωση κατειλημμέ­νων κτιρίων στη Θεσσαλονίκ­η προσέφερε μια πρώτης τάξεως αφορμή στη Ν.Δ. να σχολιάσει πως «όλοι πια γνωρίζουμε ποιοι ενθαρρύνου­ν τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα ανομίας και ποιοι δίνουν το “πράσινο φως” σε πράξεις βανδαλισμο­ύ».

Παράλληλα, η Συγγρού ανεβάζει τους τόνους στα θέματα της καθημερινό­τητας, με πρώτα την οικονομία και τη δημόσια τάξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece