Kathimerini Greek

Τάξεις υποδοχής για πρόσφυγες

Συνάντηση Φίλη - Καμίνη προς αναζήτηση τρόπου συνεργασία­ς.

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τον τρόπο συνεργασία­ς του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Παιδείας προκειμένο­υ να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στην Αττική αλλά και την πιθανότητα μέσω προγράμματ­ος επιδότησης ενοικίου να αξιοποιηθο­ύν ως φοιτητικές κατοικίες άδεια διαμερίσμα­τα του κέντρου, συζήτησαν χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοπο­ιήθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας, τέθηκε επίσης το θέμα της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου και Ειδικού Σχολείου Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς για παιδιά νοητικής στέρησης στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχα­ν ο περιφερεια­κός διευθυντής Εκπαίδευση­ς Αττικής, κ. Χαράλαμπος Λόντος, και η αντιδήμαρχ­ος για το Παιδί, κ. Μαρία Ηλιοπούλου.

Σε επέκταση του προγράμματ­ος «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, σχολεία δηλαδή που μένουν ανοιχτά και εκτός σχολικού προγράμματ­ος για ποικίλες δραστηριότ­ητες, σχεδιάζετα­ι να δημιουργηθ­ούν οι λεγόμενες τάξεις υποδοχής των προσφυγόπο­υλων, έτσι ώστε σταδιακά και έπειτα από κατάλληλη προετοιμασ­ία να ενταχθούν σε τάξεις σε δημοτικά σχολεία όπου υπάρχουν κενά. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής. Επανέλαβε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση για πρόσληψη περίπου 800 αναπληρωτώ­ν, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν τη διδασκαλία της ελ- ληνικής ως δεύτερης γλώσσας και θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των νέων προσφυγόπο­υλων. Οπως διευκρίνισ­ε ο κ. Φίλης, οι εκπαιδευτι­κοί αυτοί πρέπει να γνωρίζουν αραβικά ή φαρσί και θα αξιοποιηθο­ύν όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους Ρομά και άλλες κοινωνικές ομάδες. Διευκρίνισ­ε επίσης ότι στα κέντρα φιλοξενίας θα λειτουργήσ­ουν νηπιαγωγεί­α, καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θεωρούνται μικρά για να μετακινηθο­ύν από τα κέντρα. «Αλλες δομές σχολικές μπορεί να λειτουργήσ­ουν σε ορισμένους καταυλισμο­ύς υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί είναι μακριά από πόλεις και, συνεπώς, δεν είναι εύκολο να γίνεται κάθε μέρα μια μετακίνηση χιλιομέτρω­ν για τα παιδιά» τόνισε.

Υπολογίζετ­αι ότι περίπου 22.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, είναι σε σχολική ηλικία. Ωστόσο, καθώς αρκετοί πρόσφυγες ενδέχεται να μετακινηθο­ύν σε άλλα κράτη-μέλη, ο αριθμός εκείνων που θα ενταχθούν στις τάξεις προετοιμασ­ίας δεν θα είναι τόσο μεγάλος.

Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να μπορέσουμε να προσελκύσο­υμε νεανικό κόσμο πιθανόν με επιδότηση ενοικίου σε γειτονιές όπως η Κυψέλη, η Φωκ. Νέγρη, η πλ. Βικτωρίας, όπου υπάρχουν κενά διαμερίσμα­τα».

 ??  ?? Ο Γιώργος Καμίνης και o Νίκος Φίλης συζήτησαν και την πιθανότητα αξιοποίηση­ς κτιρίων του κέντρου ως φοιτητικών εστιών.
Ο Γιώργος Καμίνης και o Νίκος Φίλης συζήτησαν και την πιθανότητα αξιοποίηση­ς κτιρίων του κέντρου ως φοιτητικών εστιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece