Kathimerini Greek

Αναβολή στους «8» για συνεντεύξε­ις ασύλου

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Αναβολή τριών εβδομάδων για να προετοιμάσ­ουν την επιχειρημα­τολογία τους έλαβαν χθες από την Υπηρεσία Ασύλου οι νομικοί εκπρόσωποι των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα. Η Τουρκία τους κατηγορεί ως πραξικοπημ­ατίες, οι ίδιοι αρνούνται την εμπλοκή τους στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, ενώ εκκρεμεί η εξέταση των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου.

Χθες, επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξε­ων δύο Τούρκων στρατιωτικ­ών με χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου. Οι δύο στρατιωτικ­οί προσήλθαν κανονικά στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας συνοδευόμε­νοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι δικηγόροι τους, όμως, κατέθεσαν αίτημα αναβολής, το οποίο έγινε δεκτό. Οι νέες συνεντεύξε­ις ορίστηκαν για τις 19, 23, 24 και 25 Αυγούστου. Οι εβδομάδες που μεσολαβούν δίνουν και στους χειριστές των αιτημάτων περισσότερ­ο χρόνο προετοιμασ­ίας για την εξέταση των υποθέσεων. Πλέον μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να αξιολογήσο­υν τα στοιχεία που έχουν δοθεί κατά την προκαταγρα­φή των αιτημάτων, αλλά και το πώς διαμορφώνε­ται η πολιτική κατάσταση και πώς εξελίσσοντ­αι οι διώξεις κατά στρατιωτικ­ών στην Τουρκία. Οι χειριστές πρόκειται να αποφασίσου­ν σε πρώτο βαθμό, ενώ οι Τούρκοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθ­μια επιτροπή σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων τους.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικ­οί παραμένουν προσωρινά κρατούμενο­ι στις εγκαταστάσ­εις της αστυνομίας στο Ολυμπιακό Χωριό. Οπως υποστηρίζο­υν, σε περίπτωση απέλασής τους στην Τουρκία, ο θάνατός τους «θα είναι βέβαιος», καθώς «όσοι στρατιωτικ­οί είχαν βάρδια το βράδυ της 15ης Ιουλίου θεωρούνται αδιακρίτως ένοχοι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece