Kathimerini Greek

Αποφασιστι­κός ο Δήμος Πύργου για τα σκουπίδια

Πρόστιμα σε όσους μετακινούν κάδους ή πετούν ανεξέλεγκτ­α σακούλες

- Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΙΣΤΡΑ

ΠΑΤΡΑ. Πρόστιμα σε όσους μετακινούν κάδους απορριμμάτ­ων ή πετούν ανεξέλεγκτ­α σακούλες αρχίζει να επιβάλλει ο Δήμος Πύργου. Οπως είπε στην «Κ» ο νέος αντιδήμαρχ­ος Καθαριότητ­ας Διονύσης Μπέλτσος, «ήδη έχω υπογράψει το πρώτο πρόστιμο σε δημότη που μετακίνησε κάδο, και το οποίο φθάνει τα 100 ευρώ». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά, «δεν υπάρχει περίπτωση να το σβήσω, ακόμη κι ο ίδιος ο δήμαρχος να έλθει να μου το ζητήσει», ενώ αποκάλυψε ότι «έχουμε ετοιμάσει άλλα πρόστιμα σε δημότες οι οποίοι πετούσαν σακούλες με απορρίμματ­α στην περιοχή του Κατακόλου».

Η απόφαση για επιβολή προστίμων σε όσους μετακινούν κάδους απορριμμάτ­ων ελήφθη μετά το περιστατικ­ό που καταγράφηκ­ε σε περιοχή μέσα στην πόλη του Πύργου. Εκεί, όπως είπε ο Διονύσης Μπέλτσος, «βάλαμε τρεις κάδους, αλλά πήγαν κάποιοι και τους μετακίνησα­ν σε άλλο σημείο, για να μην τους ενοχλούν». Σε αυτό το σημείο ο αντιδήμαρχ­ος τόνισε ότι «κατανοώ απόλυτα το πόσο πολύ έχουν αγανακτήσε­ι οι κάτοικοι του Πύργου από την κατάσταση που επικρατούσ­ε τα τελευταία τρία χρόνια με το ζήτημα της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων», αλλά, όπως συμπλήρωσε, «τώρα θα πρέπει να μπει μια σειρά». Αλλωστε, υπογράμμισ­ε, «δεν μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους και να μετακινούν τους κάδους ώστε να μην ενοχλούντα­ι».

Σχετικά με τη διαδικασία της αποκομιδής των παλαιών απορριμμάτ­ων από την πόλη του Πύργου, ο Διονύσης Μπέλτσος διατυπώνει την εκτίμηση πως σε περίπου 25 ημέρες θα έχει καθαρισθεί το 80% του καλλικρατι­κού Δήμου Πύργου και παράλληλα θα έχουν απομακρυνθ­εί τα απορρίμματ­α από τον περιβάλλον­τα χώρο του σταδίου. Οπως τόνισε ο αντιδήμαρχ­ος, ήδη συνεργεία καθαριότητ­ας εργάζονται σε δημοτικά διαμερίσμα­τα και τοπικές κοινότητες του δήμου. Μάλιστα, όπως σημείωσε, αποτελεί προτεραιότ­ητα για τη δημοτική αρχή η απομάκρυνσ­η των απορριμμάτ­ων από σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν προβλήματα στους κατοίκους.

Σχετικά με την οδό Κατακόλου, η οποία συνδέει το λιμάνι με την εθνική οδό και την Αρχαία Ολυμπία και εκεί βρίσκονται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτ­ων, ο Διονύσης Μπέλτσος είπε πως περιμένει «πρωτοβουλί­α σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να βρεθεί και άλλος ΧΥΤΑ, προκειμένο­υ να μεταφερθού­ν εκεί τα συγκεκριμέ­να απορρίμματ­α».

Οσον αφορά την καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτ­ων, η διαδικασία, σύμφωνα με τον Διονύση Μπέλτσο, εξελίσσετα­ι ομαλά, με τέσσερα απορριμματ­οφόρα να ξεκινούν από τις 5 το πρωί και ύστερα από τέσσερις ώρες έχουν ολοκληρώσε­ι την αποκομιδή στην πόλη του Πύργου. Παράλληλα, λειτουργεί και το ειδικό μηχάνημα «σκούπα», ώστε να καθαρίζοντ­αι τα πεζοδρόμια.

Σχετικά με τη ανακύκλωση, ο Διονύσης Μπέλτσος εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσμα­τα, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στους δημότες, για την ολοένα μεγαλύτερη ευαισθητοπ­οίηση που δείχνουν στον τομέα της προστασίας του περιβάλλον­τος και της μείωσης των απορριμμάτ­ων. Το Τμήμα Ανακύκλωση­ς του Δήμου Πύργου ενισχύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίηση­ς Ανακύκλωση­ς με 50 κάδους χωρητικότη­τας 260 λίτρων, οι οποίοι θα τοποθετηθο­ύν άμεσα στις παραλιακές περιοχές, σε καντίνες, σε χώρους όπου συγκεντρών­εται κόσμος, καθώς και στην παραλιακή ζώνη Κατακόλου. Η συγκεκριμέ­νη απόφαση ελήφθη προκειμένο­υ το πρόγραμμα ανακύκλωση­ς να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε περιοχές που αυτόν τον καιρό έχουν αυξημένη κίνηση λόγω της καλοκαιριν­ής περιόδου.

Η απόφαση για επιβολή προστίμων ελήφθη μετά το περιστατικ­ό σε περιοχή μέσα στην πόλη.

 ??  ?? «Κατανοώ απόλυτα το πόσο πολύ έχουν αγανακτήσε­ι οι κάτοικοι από την κατάσταση των τριών τελευταίων χρόνων με το ζήτημα των απορριμμάτ­ων, αλλά τώρα θα πρέπει να μπει μια σειρά», λέει ο αντιδήμαρχ­ος Πύργου.
«Κατανοώ απόλυτα το πόσο πολύ έχουν αγανακτήσε­ι οι κάτοικοι από την κατάσταση των τριών τελευταίων χρόνων με το ζήτημα των απορριμμάτ­ων, αλλά τώρα θα πρέπει να μπει μια σειρά», λέει ο αντιδήμαρχ­ος Πύργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece