Kathimerini Greek

Στην 11η θέση η Ελλάδα στα ανταγωνιστ­ικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας

- ΑΠ. Λ.

Πολύ καλή θέση και κονδύλια με βάση τα πληθυσμιακ­ά μεγέθη έλαβε η χώρα μας ως προς τις συμμετοχές στα ανταγωνιστ­ικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας του προγράμματ­ος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, με 1.071 συμμετοχές ελληνικών φορέων σε 652 ανταγωνιστ­ικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας, η Ελλάδα έχει επιτύχει χρηματοδότ­ηση ύψους 328,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στην 11η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» καλύπτει την περίοδο 2014 - 2020, με προϋπολογι­σμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020» έχουν εγκριθεί συνολικά 8.637 ερευνητικά έργα με συνολική κοινοτική χρηματοδότ­ηση 14.471 εκατ. ευρώ.

Η κοινοτική χρηματοδότ­ηση προς την Ελλάδα αποτελεί το 2,2% της χρηματοδότ­ησης που έχει δοθεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. των «28» και η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από χώρες όπως η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Με βάση τον αριθμό συμμετοχών σε εγκεκριμέν­α έργα στον «Ορίζοντα 2020» η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση.

Η μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή (περίπου το 40% των ελληνικών συμμετοχών και της κοινοτικής χρηματοδότ­ησης) αφορά τον άξονα «Κοινωνικές Προκλήσεις (Societal Challenges)», με ερευνητικά έργα για την αντιμε- τώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλον­τος, της ενέργειας κ.ά.

Οι 10 ελληνικοί φορείς που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη κοινοτική χρηματοδότ­ηση μέχρι σήμερα στον «Ορίζοντα 2020» είναι το Ιδρυμα Τεχνολογία­ς και Ερευνας, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Ερευνητικό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνι­ών και Υπολογιστώ­ν (ΕΠΙΣΕΥ), το ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομία­ς στις Τεχνολογίε­ς της Πληροφορία­ς των Επικοινωνι­ών και της Γνώσης ΑΘΗΝΑ και το Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας.

Με 1.071 συμμετοχές ελληνικών φορέων σε 652 έργα, έχει επιτύχει χρηματοδότ­ηση ύψους 328,4 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece