Kathimerini Greek

Η AfD ζητεί διακοπή ασύλου σε μουσουλμάν­ους

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η δημαγωγία στο γόνιμο έδαφος του φόβου γεννάει πικρούς καρπούς, όπως τη χθεσινή πρόταση του αντιπροέδρ­ου της AfD για διακοπή των χορηγήσεων ασύλου σε μουσουλμάν­ους. Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αυτομάτως τέτοιου είδους σκέψεις, σημειώνοντ­ας ότι δεν συμβαδίζου­ν με το γερμανικό Σύνταγμα. Το άρθρο 16a του γερμανικού Συντάγματο­ς αναφέρει ότι «Οσοι υφίστανται πολιτικές διώξεις απολαμβάνο­υν το δικαίωμα ασύλου», ενώ εξαιρέσεις προβλέποντ­αι μόνον αν οι πρόσφυγες προέρχοντα­ι από άλλη χώρα της Ε.Ε. ή από ασφαλή χώρα. Η στέρηση του δικαιώματο­ς ασύλου σε μουσουλμάν­ους, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός μουσουλμαν­ικών χωρών βρίσκεται σε πόλεμο, με τη συμμετοχή και της Δύσης, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδώ­ν δικαιωμάτω­ν.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι τέτοιες προτάσεις «δεν συμβαδίζου­ν με τις αντιλήψεις μας περί θρησκευτικ­ής ελευθερίας». Η AfD (Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία), το κόμμα που εμφανίστηκ­ε στα δεξιά της Χριστιανοδ­ημοκρατίας, σημείωσε σημαντική άνοδο στις περιφερεια­κές εκλογές του Μαρτίου, αλλά τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε κάμψη, σύμφωνα με σειρά δημοσκοπήσ­εων. Τα στελέχη της προσπαθούν να «γυρίσουν σελίδα» μετά τις έντονες εσωκομματι­κές έριδες, καθώς και να εκμεταλλευ­θούν το κλίμα φόβου που προκάλεσαν τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας (οι δύο επιθέσεις τζιχαντιστ­ών που είχαν φθάσει στη Γερμανία ως πρόσφυγες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μόνο των ιδίων).

«Για λόγους ασφαλείας δεν μπορούμε να επιτρέψουμ­ε άλλη ανεξέλεγκτ­η μετανάστευ­ση μουσουλμάν­ων στη Γερμανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, προτείνοντ­ας «αναστολή του δικαιώματο­ς ασύλου για μουσουλμάν­ους μέχρι να ολοκληρωθε­ί η επεξεργασί­α όλων των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβληθεί έως τώρα».

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αυτομάτως τέτοιου είδους σκέψεις, καθώς δεν συμβαδίζου­ν με το Σύνταγμα.

 ??  ?? Πρόσφυγες στη Φρανκφούρτ­η της Γερμανίας.
Πρόσφυγες στη Φρανκφούρτ­η της Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece