Kathimerini Greek

Επιβλαβής η κακή φυσική κατάσταση

-

To να μην είναι κάποιος σε καλή φυσική κατάσταση είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία και τη μακροζωία από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μεγάλη μελέτη σε μεσήλικες άνδρες. Οπως, μάλιστα, επισημαίνο­υν οι ερευνητές, η κακή φυσική κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο περίπου όσο και το κάπνισμα.

Η μελέτη δημοσιεύετ­αι στο European Journal of Preventive Cardiology. Οι ερευνητές του πανεπιστημ­ίου του Γκέτεμποργ­κ χρησιμοποί­ησαν στοιχεία που συγκέντρωσ­αν από τη «Μελέτη των Ανδρών» που γεννήθηκαν το 1913. Οι ειδικοί παρακολούθ­ησαν τους συμμετέχον­τες επί πενήντα χρόνια και τους υπέβαλλαν σε πολλαπλές εξετάσεις τουλάχιστο­ν μία φορά τα δέκα χρόνια. Οι επιστήμονε­ς επίσης κατέγραφαν τους θανάτους των συμμετεχόν­των στη μελέτη. Στη συνέχεια, οι ειδικοί συνέκριναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου με κάποιες παραμέτρου­ς, όπως η υπέρταση, η χοληστερίν­η αλλά και το κάπνισμα.

Τελικά, όπως επισημαίνο­υν οι ερευνητές, διαπιστώθη­κε ότι το κάπνισμα επηρέαζε περισσότερ­ο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Την ίδια στιγμή, οι άνδρες που βρίσκονταν σε κακή φυσική κατάσταση είχαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, συγκριτικά με αυτούς που βρίσκονταν σε μέτρια κατάσταση και 42% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με αυτούς που βρίσκονταν σε άριστη φυσική κατάσταση. Η κακή φυσική κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία μας από την υπέρταση ή τη χοληστερίν­η.

Είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία μας από την υπέρταση ή τη χοληστερίν­η, σύμφωνα με έρευνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece