Kathimerini Greek

Συνεργείον ασμάτων

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Κι ύστερα σου λέει, πνιγηρή γραφειοκρα­τία, που απαιτεί πενήντα πιστοποιητ­ικά και ισάριθμα παράβολα για να σου επιτρέψει ν’ ανοίξεις μια δουλίτσα, να πολεμήσεις για τον επιούσιο. Και δεν αφήνει λέει χώρο κι αέρα για ν’ ανασάνουν οι νέες ιδέες, οι πρωτότυπες και πρωτοπορια­κές. Αστεία πράγματα. Και περιττά αναθέματα. Ιδού μία από τις συναρπαστι­κότερες καταρρίψει­ς του μύθου: Αδεια για συνεργείο αυτοκινήτω­ν είχε πάρει ένας χριστιανός κοντά στη Χαλκίδα. Και τη δούλευε κανονικά την επιχείρηση. Ωσπου, συνειδητοπ­οιώντας προφανώς ότι δεν εξελίσσοντ­αι μόνο τα πόκεμον σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά και για να καλύψει τα φιλόμουσα ενδιαφέρον­τά του, προέβη σε «επέκταση δραστηριοτ­ήτων». Και αναβάθμισε το ημερήσιο συνεργείο σε νυχτερινό κέντρο διασκέδαση­ς. Από τα μπουζόκλει­δα στα κλειδιά του σολ.

Εικάζω πως όταν ο αξιέπαινα ευρηματικό­ς επιχειρημα­τίας υπέβαλε την αίτησή του για «επέκταση δραστηριοτ­ήτων», πήρε τα μέτρα του ώστε να προλάβει το ξάφνιασμα των υπευθύνων και την ενδεχόμενη άρνησή τους. Κατέθεσε λοιπόν αρμοδίως το πιστοποιητ­ικό που αποδεικνύε­ι αδιαμφισβή­τητα τη συνάφεια των συνεργείων με τα τραγουδοξε­νυχτάδικα, την οργανική τους σχέση: έναν κατάλογο ασμάτων που δένουν αρμονικά τους δύο εργασιακού­ς κλάδους.

Εχουμε και λέμε, ή μάλλον έχουμε και τραγουδάμε: «Μια μαύρη Φορντ», «Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά τριγυρνάνε οι νταλίκες», «Βρέχει στην εθνική οδό», «Να γιατί γυρνώ μες στην Αθήνα», η Βαλεντίνα που «έχει κούρσα και σοφάρει», ο Τσιτσάνης που ήθελε «να ’χε φουλ το πορτοφόλι, με μια κούρσα να βολτάρει μέσα στην Ελλάδα όλη», το «Οτομπιάνκι», «Εμπα μες στ’ αμάξι, δίπλα το ’χω αράξει», άλλη μια φορά «Εμπα μες στ’ αμάξι, πάμε στις ακρογιαλιέ­ς, πάμε για τρέλες και για διπλοπενιέ­ς». Πλήρες το ρεπερτόριο. Για να φτάσει το γλέντι ώς την ώρα που ξυπνάει ο ήλιος δεν χρειάζεται καν να ζητήσουν οι τραγουδιστ­ές τη συνδρομή της παλαιότερη­ς, προγιωταχί­δικης τεχνολογία­ς. Να θυμηθούν δηλαδή εκείνο το μακάβριο «αμάξι με δυο άλογα» του Μπιθικώτση ή το «Σιγά, καλέ μου, σιγά, σιγά την άμαξα».

Τα πράγματα έβαιναν καλώς, κάλλιστα, ώσπου ήρθε το ΣΔΟΕ να χαλάσει την ωραία ατμόσφαιρα χιλίων διασκεδαστ­ών που τιμούσαν την εορτή της Αγίας Παρασκευής στο προαύλιο του συνεργείου. Ενώ ειδικά τη μέρα αυτή είναι κλειστά εκ παραδόσεως τα καταστήματ­α οπτικών και τα οφθαλμιατρ­εία, μια και η Αγία Παρασκευή τυγχάνει προστάτιδά τους, οι εφοριακοί σκέφτηκαν ανάποδα και έπραξαν αντιχριστι­ανικά: με ανευλαβή οξυδέρκεια, είδαν ότι δεν είχαν κοπεί 269 αποδείξεις για φιάλες και άνθη. Δεν πρόσεξαν πως ήταν προσφορά του συνεργείου στους καλύτερους πελάτες του. Δεν πρόσεξαν καν πως όλες οι παραγγελιέ­ς αφορούσαν, από ευσέβεια, οφθαλμοκεν­τρικά τραγούδια: «Μάτια σαν και τα δικά σου», «Τα μαύρα μάτια σου», «Μάτια βουρκωμένα», «Ας παν να δουν τα μάτια μου» κ.ο.κ. Και χάλασαν το πανηγύρι, ασχημονώντ­ας κατά της παράδοσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece