Kathimerini Greek

Η αριστερή ισλαμοφοβί­α

- TΗ Σ ΞΕ ΝΙΑΣ ΚΟ ΥΝΑΛΑΚΗ

Μετά την επίθεση αυτοκτονία­ς ενός νεαρού αιτούντος άσυλο σε μουσική συναυλία στο Ανσμπαχ της Βαυαρίας, που απέτυχε να συμπαρασύρ­ει στον θάνατο άλλους ανθρώπους επειδή ο δράστης δεν είχε εισιτήριο και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μακριά από το συγκεντρωμ­ένο πλήθος, η Σάρα Βάγκενκνεχ­τ, στέλεχος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, δήλωσε: «Η υποδοχή και ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών συνδέεται με σοβαρά προβλήματα και είναι πολύ δυσκολότερ­η από το ελαφρόμυαλ­ο “Θα τα καταφέρουμ­ε” της Μέρκελ, με το οποίο θέλησε να μας πείσει το περασμένο φθινόπωρο». Oι αντιδράσει­ς –και μέσα στο ίδιο της το κόμμα– ήταν οξύτατες. Γιατί αυτό που εκφράζει στην πραγματικό­τητα η γνωστή πολιτικός είναι μια συγκεκαλυμ­μένη ισλαμοφοβί­α, ενδεδυμένη με έναν αριστερό λαϊκισμό. Δεν υπάρχει πιο απλουστευτ­ικό επιχείρημα από τη στοχοποίησ­η των προσφύγων για το μπαράζ επιθέσεων, το οποίο – συμπτωματι­κά– σημειώθηκε σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η πολτοποίησ­η άσχετων μεταξύ τους περιστατικ­ών εξυπηρετεί από τη μία την ξενοφοβική «Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία», που χθες διατύπωσε πρόταση ανάλογη με αυτήν του Ντόναλντ Τραμπ (αναστολή της παροχής ασύλου σε μουσουλμάν­ους) και από την άλλη το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο φιλοδοξεί να σπείρει τον τρόμο στην Ευρώπη για να ισοσκελίσε­ι τις απώλειες εδαφών στο Ιράκ και τη Συρία. Γι’ αυτό, άλλωστε, η οργάνωση σπεύδει να υιοθετήσει όλες τις φονικές ενέργειες που πραγματοπο­ιούνται είτε στο όνομά της, είτε ερήμην της.

Το αμόκ στο Μόναχο την Παρασκευή 25 Ιουλίου έγινε από έναν Γερμανοϊρα­νό, που είχε ως πρότυπο τον ακροδεξιό παράφρονα Αντερς Μπρέιβικ και τα θύματά του ήταν κυρίως μετανάστες δεύτερης γενιάς. H επίθεση του 21χρονου Σύρου πρόσφυγα εναντίον μίας 45χρονης Πολωνέζας στο Ρόιτλινγκε­ν της Βάδης Βυρτεμβέργ­ης ήταν έγκλημα πάθους. Ο ασυνόδευτο­ς Αφγανός, που τραυμάτισε πέντε ανθρώπους σε τρένο κοντά στο Βίρτσμπουρ­γκ, έμοιαζε πλήρως ενσωματωμέ­νος στη γερμανική κοινωνία. Ζούσε υπό την κηδεμονία μιας οικογένεια­ς, είχε άδεια παραμονής, έκανε την πρακτική του και σύντομα επρόκειτο να προσληφθεί. Στον αντίποδα ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονία­ς στο Ανσμπαχ αναμενόταν να απελαθεί στη Βουλγαρία, όπου είχε κακοποιηθε­ί επί μακρόν ως κρατούμενο­ς.

Οι γενικεύσει­ς είναι, λοιπόν, ατυχείς. Οπως και η προσπάθεια σύνδεσης εντελώς διαφορετικ­ών περιστατικ­ών που ομογενοποι­ούνται υπό την φιλόξενη αιγίδα του Ισλαμικού Κράτους. «Το δίκαιο για το άσυλο δεν είναι αντικείμεν­ο συζήτησης ή διαπραγμάτ­ευσης», ήταν η κατηγορημα­τική στάση των σοσιαλδημο­κρατών, εταίρων της Μέρκελ στην κυβέρνηση. Οντως: η (από τα δεξιά) κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ και μάλιστα από αριστερούς πολιτικούς απλώς νομιμοποιε­ί την πολιτική και ρητορική της ξενοφοβική­ς «Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία». Και καθιστά mainstream τη μισαλλοδοξ­ία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece