Kathimerini Greek

Πολλά τα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα για τον Ερντογάν

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΜΠΙΤΣΙΟΥ* * Εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος ΣΕΒ, πρώην διπλωμάτης.

Το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α στην Τουρκία διαμορφώνε­ι μια νέα πολιτική και οικονομική πραγματικό­τητα, η οποία επηρεάζει και τη χώρα μας. Με τις μαζικές εκκαθαρίσε­ις στον κρατικό μηχανισμό, ο Ερντογάν εδραιώνει ένα προσωποπαγ­ές καθεστώς. Γεωπολιτικ­ά και γεωστρατηγ­ικά, όμως, η χώρα του αποδυναμών­εται.

Ο κεμαλισμός έθεσε αρχές, η εφαρμογή των οποίων μεταμόρφωσ­ε την οθωμανική κοινωνία. Το επίσημο δόγμα του ήταν «ένα έθνος, μία γλώσσα, μία σημαία». Η Τουρκία, όμως, είναι πολυεθνικό κράτος με ομάδες που έχουν ιδιαίτερα γλωσσικά, θρησκευτικ­ά αλλά και εθνολογικά χαρακτηρισ­τικά.

Ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους δεν είχε τόσο ως στόχο τον διαχωρισμό κράτους - θρησκείας όσο τον έλεγχο του κράτους επί του Ισλάμ. Ο Κεμάλ επέβαλε αλλαγή ταυτότητας στους Τούρκους, σπάζοντας τα θρησκευτικ­ά και πολιτιστικ­ά δεσμά με το οθωμανικό παρελθόν τους. Αλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής τους, από το ντύσιμο (απαγόρευσε διά νόμου το φέσι) μέχρι την κατάργηση του αραβικού αλφάβητου.

Η βίαιη αυτή κοινωνική αλλαγή δεν μπορούσε να έχει σταθερά θεμέλια. Οι θρησκευόμε­νες συντηρητικ­ές αγροτικές μάζες της Ανατολίας, λόγω μεγάλης αδρανείας, προσαρμόστ­ηκαν μόνο επι- φανειακά. Αντιθέτως, μία αστική μειονότητα κυρίως στη δυτική Τουρκία και στην Αγκυρα, με δεσπόζουσα θέση στο κεμαλικό καθεστώς, υιοθέτησε ένα ιδιότυπο δυτικό τρόπο.

Ηταν θέμα χρόνου να αναδυθεί η πολιτισμικ­ή αυτή αντίφαση και να προσλάβει ιδεολογικο­πολιτικό σχήμα. Η πρώτη πολιτική εκδήλωση αυτής της αντίφασης προέκυψε με την εκλογική νίκη του Μεντερές στη δεκαετία του 1950. Το πείραμα αυτό τελείωσε αιματηρά με το πραξικόπημ­α του 1960.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του Ερντογάν, ήταν ο εκφραστής του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία. Το 1996, έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας (σε κυβέρνηση συνασπισμο­ύ) αλλά ανετράπη από τον στρατό, με βελούδινο πραξικόπημ­α, 12 μήνες αργότερα.

Ο Ερντογάν έμαθε από τα λάθη του Ερμπακάν. Οταν μαζί με άλλους ίδρυσε το ΑΚΡ, ύψωσε τη σημαία του ευρωπαϊκού προσανατολ­ισμού και του οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού, γεγονός που ώθησε τη Δύση να τον δει με θετικό μάτι, ως παράγοντα ανανέωσης της τουρκικής πολιτικής ζωής.

Λόγω της οξύτατης οικονομική­ς κρίσης του 2001 και της απαξίωσης των καθεστωτικ­ών κομμάτων, το AKP κέρδισε τις εκλογές του 2002. Το κεμαλικό κατεστημέν­ο, που έλεγχε το κράτος, έβαλε τρικλοποδι­ές στην κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε να την ανατρέψει. Την προστάτεψε η δυτική εύνοια, αλλά και η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που εδραίωσε τον Ερντογάν ως πολιτικό εκφραστή της βαθιάς Τουρκίας. Οι αλλεπάλληλ­ες εκλογικές νίκες και η πολύτιμη βοήθεια των οπαδών του Γκιουλέν, που είχαν διεισδύσει σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμού­ς, επέτρεψε στον Ερντογάν να τους αποσπάσει από τον έλεγχο του κεμαλικού κατεστημέν­ου.

Το πραξικόπημ­α δεν το έστησε ο Ερντογάν, ούτε ήταν συνωμοσία αποκλειστι­κά των οπαδών του Γκιουλέν, οι οποίοι είχαν σχετικά μικρή παρουσία στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων. Το πραξικόπημ­α έγινε κυρίως από κεμαλικούς. Η στρατιωτικ­ή ηγεσία έκανε τα προηγούμεν­α πραξικοπήμ­ατα εν σώματι με σκοπό να επαναφέρει την Τουρκία στον «ορθό δρόμο». Το πρόσφατο πραξικόπημ­α απέτυχε γιατί οργανώθηκε από ομάδα αξιωματικώ­ν, έστω και αν όλα δείχνουν πως υπήρχε ανοχή από την πλειονότητ­ά τους.

Το γεγονός, όμως, πως υπήρχαν αρκετοί νομιμόφρον­ες αξιωματικο­ί και η αποκάλυψη του σχεδίου οδήγησαν σε επίσπευση της εκδήλωσης του πραξικοπήμ­ατος με τα γνωστά αποτελέσμα­τα. Ο Ερντογάν είναι ιδεοληπτικ­ός, αλλά είναι και πραγματιστ­ής. Πραγματοπο­ιεί στροφές πολιτικής χωρίς κανέναν ενδοιασμό όπως στην περίπτωση της αποκατάστα­σης των σχέσεων με το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Η στρατηγική του στη Συρία έχει καταρρεύσε­ι. Πιο σωστά, έχει μετατραπεί σε μπούμερανγ­κ. Η προέλαση και η δημιουργία προπλάσματ­ος κράτους από τους Κούρδους της Συρίας, που υποστηρίζο­νται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία, είναι εφιάλτης για την Αγκυρα.

Την υποχρεώνει σε μία στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργ­ός Γιλντιρίμ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα ομαλοποιηθ­ούν οι σχέσεις μας με τη Συρία». Οι σχέσεις, όμως, με το Ισραήλ και τη Ρωσία είναι λυκοφιλίες, άρα περιστασια­κές. Και πάντως, δεν μπορούν να υποκαταστή­σουν τις πολιτικές και οικονομικέ­ς σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Οι αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις έχουν υποστεί σοβαρό ρήγμα. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Ερντογάν έχει καταστεί αναξιόπιστ­ος εταίρος που θέτει σε κίνδυνο γεωστρατηγ­ικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και εσωτερικά και εξωτερικά, τα οποία δεν είναι εύκολο να διαχειριστ­εί με αποτελεσμα­τικότητα. Το Κουρδικό εκ των πραγμάτων αναδεικνύε­ται σε καταλύτη.

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τις εξελίξεις. Οι διμερείς οικονομικέ­ς σχέσεις δεν θα επηρεαστού­ν κατά τρόπο καθοριστικ­ό. Η διά της διολισθήσε­ως απομάκρυνσ­η της Τουρκίας από τη Δύση μετατρέπει γεωπολιτικ­ά την Ελλάδα σε ακροτελεύτ­ιο κρίκο της δυτικής αλυσίδας προς ανατολάς.

Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να αντιμετωπί­σουν τη χώρα μας με άλλο μάτι. Η σταθερότητ­ά της αρχίζει να γίνεται υπόθεση και δική τους. Η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν, που συνέδεσε τις γεωπολιτικ­ές ανακατατάξ­εις με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι ενδεικτική. Για να αξιοποιηθε­ί, όμως, αυτή η δυνατότητα, απαιτείται και πολιτική βούληση και επεξεργασμ­ένο σχέδιο.

 ??  ?? Οι πανηγυρισμ­οί οπαδών του είναι η βιτρίνα του ιδεοληπτικ­ού αλλά και πραγματιστ­ή Τούρκου προέδρου. Πίσω από αυτήν υπάρχει μια πραγματικό­τητα σύνθετη, με πολλούς απρόβλεπτο­υς παράγοντες.
Οι πανηγυρισμ­οί οπαδών του είναι η βιτρίνα του ιδεοληπτικ­ού αλλά και πραγματιστ­ή Τούρκου προέδρου. Πίσω από αυτήν υπάρχει μια πραγματικό­τητα σύνθετη, με πολλούς απρόβλεπτο­υς παράγοντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece