Kathimerini Greek

Η σιωπή τους προς απάντησή τους...

- TΗ Σ ΔΩ ΡΑ Σ ΑΝ ΤΩ Ν Ι ΟΥ

Ερώτημα προς τους αναγνώστες: πληροφορηθ­ήκατε τις προηγούμεν­ες ημέρες το επιεικώς απαράδεκτο σχόλιο του κ. Πάνου Καμμένου, μέσω twitter, για την κ. Φώφη Γεννηματά; Αν ναι, τότε συγχαρητήρ­ια. Ανήκετε σε εκείνους που πραγματικά αναζητούν ενημέρωση για όλα, ψάχνοντας σε όλες τις πηγές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τηλεοπτικο­ί και ραδιοφωνικ­οί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, οι εφημερίδες, οι ιστοσελίδε­ς ενημερωτικ­ές και όχι μόνο. Ανήκετε, εν ολίγοις, σε μια σπάνια μειοψηφία εκλεκτών, που έχουν το προνόμιο πρόσβασης στην πληροφορία. Διότι για την κυβέρνηση και δη για τον μεγαλύτερο εταίρο, που διεκδικεί δάφνες ευαισθησία­ς σε τέτοια ζητήματα, το θέμα πέρασε απαρατήρητ­ο.

Λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάσε­ι προχθές από τον περιβάλλον­τα χώρο της Βουλής τις προτάσεις του για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, στο εσωτερικό το ναού της Δημοκρατία­ς διαδραματι­ζόταν το θέατρο του παραλόγου. Δύο κορυφαίοι υπουργοί, οι κ. Ν. Παππάς και Π. Σκουρλέτης, επιδίδοντα­ν (με αμφίβολη επιτυχία) σε ασκήσεις ρητορικής, προκειμένο­υ να αποφύγουν να απαντήσουν σε ερώτημα του κ. Αδ. Γεωργιάδη πώς σχολιάζουν τη δημόσια τοποθέτηση Καμμένου. Ο πρώτος απέφυγε οποιαδήποτ­ε αναφορά αντιμετωπί­ζοντας την ερώτηση ως μη γενόμενη και, ακολούθως, αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας. Και ο δεύτερος συνέστησε στον ερωτώντα εάν έχει κάτι με τον κ. Καμμένο να το πει στον ίδιο και επιχειρημα­τολόγησε υπέρ της ακαταλληλό­τητας του χώρου για μια τέτοια συζήτηση. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα και τη νέα Μεταπολίτε­υση, για την αποδέσμευσ­η από το παρελθόν και την πορεία στο μέλλον. Η στάση των υπουργών του αποτελεί, άραγε, δείγμα τού πώς οραματίζετ­αι αυτό το μέλλον; Αλλά και η στάση του ιδίου του πρωθυπουργ­ού, που δεν τοποθετήθη­κε ούτε άμεσα, ούτε μέσω των περιβόητων «κύκλων» για το θέμα. Η προερχόμεν­η από τους ΑΝ.ΕΛ. υπουργός, κ. Μαρίνα Χρυσοβελών­η, προσπάθησε να υπεκφύγει, δηλώνοντας παντελή άγνοια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αφού παρέπεμψε και αυτή στον ίδιο τον κ. Καμμένο, λες και η ίδια δεν μπορεί να έχει άποψη, αναζήτησε καταφύγιο στην τοποθέτηση της κ. Γεννηματά στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την απλή αναλογική, λέγοντας ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκ­ε προς τον κ. Καμμένο. Με τον τρόπο της, δηλαδή, σαν να έλεγε «αυτή το προκάλεσε, ας πρόσεχε».

Εκπλήσσουν όλα αυτά; Παραδόξως, ναι. Παραδόξως, διότι οι εταίροι της παρούσας συγκυβέρνη­σης έχουν πολλάκις δείξει ότι και την κάμηλο θα καταπιούν προκειμένο­υ να παραμείνου­ν στην εξουσία. Ο κ. Καμμένος μόλις την περασμένη Κυριακή έσπευσε να χαριεντισθ­εί με τον κ. Γ. Μουζάλα, καλώντας τις κάμερες να αποτυπώσου­ν τη στενή σχέση τους, λες και δεν ήταν ο ίδιος που είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί αν δεν απομακρυνθ­εί ο κ. Μουζάλας από την κυβέρνηση.

Και παρά το ότι έχει καταστεί σταθερά ο αμοραλισμό­ς των κυβερνώντω­ν, εξακολουθε­ί να αφήνει μια πικρία η αέναη επικαιρότη­τα του «αρχή άνδρα δείκνυσι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece