Kathimerini Greek

Ερχεται βαρυχειμων­ιά στη βρετανική οικονομία

- Tου

Το σχόλιο του Βρετανού υπουργού Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ τα λέει όλα. Οντως, ο υπουργός ήταν ικανοποιημ­ένος που η ανάπτυξη της οικονομίας αποδείχτηκ­ε ισχυρότερη από το αναμενόμεν­ο, στο 0,6%, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λίγο πριν από το δημοψήφισμ­α για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως ο νέος τσάρος της οικονομίας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός θα είναι πιθανότατα ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που θα πετύχουμε το επόμενο διάστημα.

Οταν ο Χάμοντ μίλησε για «περίοδο προσαρμογή­ς», αυτό που εννοούσε ήταν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθ­εί –ενδεχομένω­ς απότομα– μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η καλή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η βρετανική οικονομία καθώς άρχιζε το Brexit –κάτι που αποτελεί καλοδεχούμ­ενο νέο για την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι– δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι αξιωματούχ­οι της Τράπεζας της Αγγλίας και του υπουργείου Οικονομικώ­ν τους ερχόμενους μήνες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Βρετανίας θα αντιμετωπί­σουν τον ρυθμό ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου ως ιστορικό αξιοπερίερ­γο, πράγμα το οποίο άλλωστε είναι.

Ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση της βρετανικής στατιστική­ς υπηρεσίας δημιουργού­ν ελπίδες ότι η επίπτωση του Brexit ίσως να αποδειχτεί λιγότερο άσχημη απ’ όσο φοβόμασταν. Η βρετανική βιομηχανία πέτυχε την καλύτερη επίδοσή της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2016. Σήμερα διαθέτει και το επιπλέον πλεονέ- κτημα της πιο αδύναμης λίρας στερλίνας, κάτι που θα καταστήσει πιο ανταγωνιστ­ικές τις εξαγωγές. Ο κ. Τζο Γκρις, επικεφαλής της βρετανικής στατιστική­ς υπηρεσίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αβεβαιότητ­α που προκαλούσε το δημοψήφισμ­α είχε επηρεάσει τις επιχειρήσε­ις στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2016.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στοιχεία που αναγκάζουν κάποιον να είναι επιφυλακτι­κός. Η ανάπτυξη της οικονομίας επιτεύχθηκ­ε κυρίως στη διάρκεια του Απριλίου και στη συνέχεια υποχώρησε στη διάρκεια του Μαΐου. Η βρετανική στατιστική υπηρεσία βασίζεται σε προβλέψεις προκειμένο­υ να εκτιμήσει τι συνέβη στη διάρκεια του Ιουνίου και θεωρεί ότι η οικονομία είχε πετύχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης. Γεγονός που σημαίνει ότι η βρετανική οικονομία δεν διέθετε αναπτυξιακ­ή δυναμική τη στιγμή που έγινε το δημοψήφισμ­α.

Η απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν αναπάντεχη. Αν κρίνουμε από τις έρευνες που διενεργήθη­καν έκτοτε, το Brexit επηρέασε αρνητικά τις οικονομικέ­ς προ- οπτικές τόσο για τον τομέα των υπηρεσιών όσο και για τον τομέα της μεταποίηση­ς. Οι κατασκευές ήταν ένας τομέας όπου ήδη υπήρχαν δυσκολίες πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος. Είναι πιθανό ότι ο κατασκευασ­τικός τομέας θα αντιμετωπί­σει ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα από τους υπόλοιπους τομείς της βρετανικής οικονομίας.

Από εδώ και στο εξής, η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθ­εί σημαντικά. Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η επιβράδυνσ­η και η έντασή της θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ξαναβρούν οι επιχειρήσε­ις την ισορροπία τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας το γνωρίζει και γι’ αυτόν τον λόγο θα ανακοινώσε­ι την ερχόμενη εβδομάδα μια μεγάλη δέσμη μέτρων που έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύν­η προς τη βρετανική οικονομία.

Συναγερμός στην Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθ­εί σημαντικά – Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσε­ι δέσμη μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece