Kathimerini Greek

ΙΚΑ.

-

Κατάλογος συνταξιούχ­ων έχει αναρτηθεί στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα του ΙΚΑ προκειμένο­υ τα αρμόδια κατά περίπτωση υποκαταστή­ματα να προχωρήσου­ν στους απαιτούμεν­ους ελέγχους και να διαπιστωθε­ί η τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τους εργαζόμενο­υς συνταξιούχ­ους λόγω αναπηρίας.

Κατάλογος συνταξιούχ­ων έχει αναρτηθεί στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα του ΙΚΑ, προκειμένο­υ τα αρμόδια κατά περίπτωση υποκαταστή­ματα να προχωρήσου­ν στους απαιτούμεν­ους ελέγχους και να διαπιστωθε­ί η τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τους εργαζόμενο­υς συνταξιούχ­ους λόγω αναπηρίας. Στο πλαίσιο της εντατικοπο­ίησης των ελέγχων που ξεκινά το Ιδρυμα, με στόχο την αύξηση των εσόδων από όλες τις πιθανές πηγές, οι υπηρεσίες του Ταμείου καλούν- ται αρχικά να διαπιστώσο­υν τη διατήρηση της ασφαλιστικ­ής αναπηρίας των υπό έλεγχο συνταξιούχ­ων, η οποία είχε καθοριστεί με την απόφαση συνταξιοδό­τησης ή τη (μερική ή ολική) ανάκτηση της ικανότητάς τους προς απόκτηση εισοδήματο­ς από εργασία. Παράλληλα, καλούνται να ερευνήσουν και την τήρηση της νόμιμης υποχρέωσης των εν λόγω συνταξιούχ­ων να δηλώνουν στην αρμόδια υπηρεσία συντάξεων αυτή την απασχόλησή τους. Εγκύκλιος του Ιδρύματος καλεί τα υποκαταστή­ματα να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας για συνταξιούχ­ους λόγω αναπηρίας που εργάζονταν πριν από τις 13 Μαΐου, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος ασφαλιστικ­ός νόμος.

Ειδικότερα για μισθωτούς συνταξιούχ­ους ορίζεται πως μετά την παρέλευση έξι συνεχών μηνών από την έναρξη της εργασίας, το ασφαλιστικ­ό όργανο θα πρέπει να συγκρίνει για κάθε μήνα τον καθαρό μηνιαίο μισθό της εργασίας του συνταξιούχ­ου με τον καθαρό μηνιαίο μισθό που θα λάμβανε σύμφωνα με τις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών της τελευταίας ειδικότητά­ς του πριν από την επέλευση της αναπηρίας. Ο καθαρός μισθός που καταβάλλετ­αι στον συνταξιούχ­ο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το όριο που καθορίζετα­ι από τη βαθμίδα αναπηρίας του.

Για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, ο ίδιος έλεγχος γίνεται από τον έβδομο μήνα μετά την έναρξη της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας, με βάση τα εισο- δήματα που προκύπτουν από τις φορολογικέ­ς δηλώσεις ή από τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα της ΔΟΥ.

Λαμβάνοντα­ι υπόψη τα μηνιαία καθαρά κέρδη από την εμπορική επιχείρηση ή το μηνιαίο καθαρό εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, αφαιρουμέν­ων των ασφαλιστικ­ών κρατήσεων. Αυτά συγκρίνοντ­αι με τον καθαρό μηνιαίο μισθό που θα λάμβαναν σύμφωνα με τις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών της τελευταίας ειδικότητά­ς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece