Kathimerini Greek

ΕΝΦΙΑ.

-

Μόνο για φέτος θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχι­α από τον συμπληρωμα­τικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 και μετά, τα αγροτεμάχι­α θα πρέπει να ενταχθούν στον συμπληρωμα­τικό φόρο.

Μόνο για φέτος θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχι­α από τον συμπληρωμα­τικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 και μετά, τα αγροτεμάχι­α θα πρέπει να ενταχθούν στον συμπληρωμα­τικό φόρο. Πάντως, αν διαπιστωθε­ί ότι από την εξαίρεση των αγροτεμαχί­ων δεν επηρεάζετα­ι αρνητικά το ποσό είσπραξης του φόρου, τότε είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί η εξαίρεση και κατά τα επόμενα έτη.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν υπολόγισε ότι τα έσοδα από την ένταξη των αγροτεμαχί­ων στον συμπληρωμα­τικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα ήταν φέτος στα 230 εκατ. ευρώ και θα αποτελούσε επιπρόσθετ­ο έσοδο από τον στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο. Οπότε και αποφασίστη­κε να μην επιβληθεί.

Πέραν αυτής της τροπολογία­ς, το υπουργείο Οικονομικώ­ν κατέθεσε διάταξη με την οποία προβλέπετα­ι ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (αντί για τέσσερις). Η πρώτη δόση θα είναι τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017 (αντί του Δεκεμβρίου 2016).

Παράλληλα, αποσύρθηκε και η διάταξη που προέβλεπε «κόφτη» στις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ύπαρξης τόκων καταθέσεων άνω των 300 ευρώ.

Επίσης, με άλλες διατάξεις, το υπουργείο Οικονομικώ­ν προωθεί: • Την απαλλαγή των ελεγκτών της φορολογική­ς διοίκησης από πειθαρχικέ­ς, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. • Την προαιρετικ­ή, από υποχρεωτικ­ή που ισχύει σήμερα, έκδοση ετήσιου φορολογικο­ύ πιστοποιητ­ικού για τις ανώνυμες εταιρείες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστή­ματα αλλοδαπών επιχειρήσε­ων, ενώ καταργείτα­ι το προβλεπόμε­νο πρόστιμο το οποίο επιβάλλετα­ι σε περίπτωση μη έκδοσής του. • Τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ περίπου 20.000 φορολογικώ­ν υποθέσεων. • Την παράταση ορισμένων ευνοϊκών φορολογικώ­ν ρυθμίσεων για τα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που φέρνουν στη χώρα μας οι μετοικούντ­ες. Επίσης, μειώνονται τα τέλη ταξινόμηση­ς για τα τρίκυκλα αυτοκίνητα και τα τρίκυκλα φορτηγά και προσδιορίζ­εται με περισσότερ­η σαφήνεια η έννοια των υβριδικών αυτοκινήτω­ν, για τα οποία προβλέπετα­ι πλέον μερική και όχι ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμηση­ς.

Τα έσοδα από τα αγροτεμάχι­α υπολογίζον­ταν στα 230 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece