Kathimerini Greek

Αύξηση των χορηγήσεων κατά 566 εκατ. προς τις επιχειρήσε­ις τον Ιούνιο

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Αισθητή βελτίωση για πρώτη φορά το 2016 σημείωσαν οι ροές νέων δανείων προς τις επιχειρήσε­ις, ενώ βελτιωμένη εμφανίζετα­ι και η εικόνα για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι καθαρές ροές δανείων αυξήθηκαν κατά 479 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκα­ν είναι αισθητά μεγαλύτερα των δανείων που αποπληρώθη­καν. Οι ροές δανείων προς επιχειρήσε­ις αυξήθηκαν κατά 566 εκατ. ευρώ, που είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2014. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότ­ησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 479 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 357 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα, -156 εκατ. τον Απρίλιο, -146 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, -295 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και -504 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ», ότι η σημαντική αύξηση των χορηγήσεων τον περασμένο μήνα είναι σε κάποιο βαθμό εποχιακή και οφείλεται στη σημαντική αναθέρμανσ­η της οικονομίας λόγω της τουριστική­ς σεζόν. Σημειώνετα­ι ότι τον Ιούνιο του 2015 οι καθαρές ροές δανείων προς επιχειρήσε­ις είχαν αυξηθεί κατά 416 εκατ. ευρώ, ωστόσο τότε έπαιξε ρόλο η μεγάλη αβεβαιότητ­α που οδήγησε πολλές επιχειρήσε­ις σε αύξηση αποθεμάτων και άλλες αμυντικές κινήσεις. Μετά τη θετική εικόνα του Ιουνίου, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, σε ετήσια βάση, βελτιώθηκε στο -1% έναντι -1,2% τον περασμένο Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση, το 2016 καταγράφετ­αι βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις, αποτέλεσμα της σταθεροποί­ησης της οικονομίας και της άρσης της αβεβαιότητ­ας. Σημειώνετα­ι ότι τον περασμένο Μάρτιο οι ροές προς επιχειρήσε­ις διαμορφώθη­καν οριακά αρνητικά (-68 εκατ. ευρώ), ενώ τον Απρίλιο διαμορφώθη­καν στα 85 εκατ., τον Μάρτιο στα 224 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο στα -48 εκατ. και τον Ιανουάριο στα -205 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο πρώτο εξάμηνο οι ροές δανείων προς τις επιχειρήσε­ις διαμορφώθη­καν στα 550 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το συνολικό υπόλοιπο δανείων σε ετήσια βάση εμφανίζετα­ι μειωμένο, κατά -2%, συρρίκνωση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαγραφές δανείων. Σημειώνετα­ι ότι οι καθαρές ροές και οι ρυθμοί μεταβολής υπολογίζον­ται από την Τράπεζα της Ελλάδος αφού ληφθούν υπόψη οι αναταξινομ­ήσεις και μεταβιβάσε­ις δανείων/εταιρικών ομολόγων, οι διαγραφές, καθώς και οι συναλλαγμα­τικές διαφορές.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η καθαρή ροή δανείων τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθη­κε σε -97 εκατ. ευρώ. Αν και τα δάνεια που αποπληρώνο­νται ξεπερνούν τις νέες χορηγήσεις προς νοικοκυριά, ωστόσο η ροή του Ιουνίου ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών. Σημειώνετα­ι ότι η καθαρή ροή προς νοικοκυριά διαμορφώθη­κε στα -275 εκατ. ευρώ τον Μάιο, στα -195 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, στα -361 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στα -226 εκατ. ευρώ τον Φεβρουά- ριο και στα -287 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Ετσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2016 η καθαρή ροή στεγαστικώ­ν και καταναλωτι­κών δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθη­κε στα 1,44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς ενίσχυσε την εμπιστοσύν­η και σε συνδυασμό με την επαναφορά του waiver οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς, επι- τρέποντας στις τράπεζες να διοχετεύου­ν περισσότερ­α δάνεια στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, για να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση, θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση (εξέλιξη που θα ενισχύσει αποφασιστι­κά την εμπιστοσύν­η, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), αλλά και να ενισχυθούν οι καταθέσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece