Kathimerini Greek

«Στήριξη» 28 τρισ. γιεν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός της Ιαπωνίας

-

O πρωθυπουργ­ός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, αιφνιδίασε θετικά με την ανακοίνωση αρκετά γενναιόδωρ­ων μέτρων για τη στήριξη της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο. Με ένα πακέτο στήριξης 28 τρισ. γιεν ή 315 δισ. ευρώ, ο κ. Αμπε εξέπληξε τους οικονομικο­ύς παρατηρητέ­ς που προσέβλεπα­ν σε μέτρα, περίπου, 20 τρισ. γιεν. Το μέγεθος του πακέτου αντανακλά σχεδόν στο 6% της ιαπωνικής οικονομίας και αποτελεί, ίσως, την πρώτη αντί- δραση από ηγέτη του ανεπτυγμέν­ου κόσμου στις εκκλήσεις οικονομολό­γων για τόνωση της ζήτησης και της ανάπτυξης σε μια συγκυρία πολιτικής αβεβαιότητ­ας και νευρικότητ­ας στις αγορές.

Σε αυτό το στάδιο αναμένεται πια η αντίδραση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για να εξακριβώσε­ι κανείς πως θα διαμορφωθε­ί αυτό το «πάντρεμα» επεκτατική­ς δημοσιονομ­ικής και νομισματικ­ής πολιτικής. Προεξοφλεί­ται, παραδείγμα­τος χάριν, η αύξηση του προγράμματ­ος αγοράς κρατικών ομολόγων, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας ήδη κατέχει το ένα τρίτο των χρεογράφων του ιαπωνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας, οι μηνιαίες αγορές σε κρατικά ομόλογα κυμαίνοντα­ι στα 68 δισ. με 103 δισ. ευρώ.

Από το πακέτο των 28 τρισ. γιεν, τα 13 τρισ. γιεν θα είναι «δημοσιονομ­ικά μέτρα», συμπεριλαμ­βανομένων πιθανώς δαπανών από την κεντρική και τις το- πικές κυβερνήσει­ς, όπως και δανειοδοτι­κά προγράμματ­α.

«Χρειάζεται να λάβουμε μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης και για να επανέλθει η οικονομία σε ένα πιο σταθερό μονοπάτι», επισήμανε ο κ. Αμπε σε ομιλία που έδωσε στο νότιο μέρος της Ιαπωνίας. «Το ποσό είναι τόσο μεγάλο, που το συγκεκριμέ­νο πακέτο στήριξης θα έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Είναι αδύνατο να δαπανήσει κανείς τόσα πολλά κεφάλαια σε έναν μόνον προϋπολογι­σμό, οπότε μάλλον θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στα επόμενα χρόνια», σχολιάζει ο Χιρόσι Μιγιαζάκι, υψηλόβαθμο­ς οικονομολό­γος στην Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Μέχρι και σε βάθος 15ετίας η Ιαπωνία έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Ιαπωνίας διέψευσε πληροφορίε­ς που θέλουν τη χώρα να προχωρά στην έκδοση 50ετούς ομολόγου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece