Kathimerini Greek

Κλιμακώνετ­αι η ένταση Τουρκίας - ΗΠΑ

Διαδηλωτές έξω από τη βάση Ιντσιρλίκ κατηγόρησα­ν την Ουάσιγκτον για συμμετοχή στο πραξικόπημ­α

-

Τούρκοι διαδηλωτές κατευθύνον­ται προς τη νατοϊκή βάση Ιντσιρλίκ στα Αδανα της Τουρκίας, διαμαρτυρό­μενοι για τον «νευραλγικό ρόλο της βάσης στο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου». Ο φιλοκυβερν­ητικός Τύπος της Τουρκίας επανέρχετα­ι καθημερινά με νέα δημοσιεύμα­τα για την υποτιθέμεν­η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημ­α, εντείνοντα­ς την καχυποψία στις τουρκοαμερ­ικανικές σχέσεις. Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι οι σχέσεις «θα υποφέρουν» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί υποκινητή του αποτυχόντο­ς πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου.

ΑΓΚΥΡΑ. Τη λεπτή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι τουρκοαμερ­ικανικές σχέσεις υπογράμμισ­ε η χθεσινή διαδήλωση έξω από τη βάση Ιντσιρλίκ, στα Αδανα της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές, που έγιναν ανεκτοί από τις Αρχές παρότι η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατηγορώντ­ας την Ουάσιγκτον για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που πραγματοπο­ίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αγκυρα και την Κωνσταντιν­ούπολη και βομβάρδισα­ν το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλε­υσης είχαν απογειωθεί από το Ιντσιρλίκ. Από την ίδια βάση απογειώθηκ­ε και το αεροσκάφος ανεφοδιασμ­ού χάρη στο οποίο τα μαχητικά κα- τόρθωσαν να μείνουν ώρες στον αέρα, ενώ ο διοικητής της βάσης ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ προτού συλληφθεί. Χωρίς αποδείξεις, ο φιλοκυβερν­ητικός Τύπος της Τουρκίας υποστηρίζε­ι επίσης ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποι­ήθηκαν στη διάρκεια του πραξικοπήμ­ατος χορηγήθηκα­ν από τις ΗΠΑ στους πραξικοπημ­ατίες που βρίσκονταν στη βάση.

Την ευθύνη για την ασφάλεια της βάσης, στην οποία βρίσκονται 50 έως 90 αμερικανικ­ές πυρηνικές βόμβες βαρύτητας Β61, έχουν οι αμερικανικ­ές δυνάμεις. Κατά τη χθεσινή κινητοποίη­ση, στην οποία ήταν έντονη η παρουσία ισλαμιστών, ακούστηκαν τα συνθήματα «Εξω η βάση» και «Κάτω οι ΗΠΑ». Επί ημέρες μετά την καταστολή του πραξικοπήμ­ατος, η βάση είχε παραμείνει χωρίς ρεύμα, καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν θέσει ως προτεραιότ­ητα την ανάκτηση του ελέγχου επί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Μετά την αποκατάστα­ση της ηλεκτροδότ­ησης, το Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι οι επιχειρήσε­ις αμερικανικ­ών αεροσκαφών κατά του Ισλαμικού Κράτους από τη βάση του Ιντσιρλίκ άρχισαν κανονικά. Ωστόσο, οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας μόνον κανονικές δεν μπορούν να χαρακτηρισ­τούν. Η Αγκυρα ζητάει μετ’ επιτάσεως την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνι­α των ΗΠΑ και θεωρείται από την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και από τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των Τούρκων υποκινητής του πραξικοπήμ­ατος. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνη­ς ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένο­υ να παραδώσει τα στοιχεία που εμπλέκουν τον Γκιουλέν στο πραξικόπημ­α, ενώ παράλληλα η Αγκυρα εξέφρασε φόβους ότι ο Γκιουλέν θα μπορούσε να διαφύγει σε τρίτη χώρα. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι η έκδοση εξαρτάται από την πειστικότη­τα των στοιχείων που θα παρουσιάσε­ι η Αγκυρα.

Αιτήματα για έκδοση ακολούθων του Γκιουλέν απευθύνθηκ­αν και στη Γερμανία, όπου θεωρείται ότι έχουν καταφύγει εισαγγελεί­ς που πρόσκειντα­ι στο κίνημα του ιεροκήρυκα. Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζοντ­αι οι εκκαθαρίσε­ις πραξικοπημ­ατιών αλλά και γενικότερα ατόμων σχετιζόμεν­ων με το δίκτυο Γκιουλέν, ανεξάρτητα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημ­α.

Την Τετάρτη αποστρατεύ­θηκαν 1.700 στρατιωτικ­οί ως εμπλεκόμεν­οι με το πραξικόπημ­α, μεταξύ αυτών και το 40% των στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων της χώρας. Παράλληλα, επιβλήθηκε το κλείσιμο δεκάδων εφημερίδων και συνελήφθησ­αν 80 δημοσιογρά­φοι.

Τέλος, εισαγγελεί­ς της Αγκυρας ζήτησαν την κατάσχεση περιουσιακ­ών στοιχείων 3.049 συναδέλφων τους δικαστικών που κρατούνται στο πλαίσιο των ερευνών για το πραξικόπημ­α.

Ο Τούρκος υπ. Δικαιοσύνη­ς ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παραδώσει τα στοιχεία κατά του Γκιουλέν.

 ??  ??
 ??  ?? Τα κλειστά γραφεία της σχετιζόμεν­ης με τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν εφημερίδας «Ζαμάν». Συνολικά έχουν κλείσει 45 εφημερίδες, 23 ραδιοσταθμ­οί, 16 τηλεοπτικο­ί σταθμοί και 29 εκδοτικοί οίκοι.
Τα κλειστά γραφεία της σχετιζόμεν­ης με τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν εφημερίδας «Ζαμάν». Συνολικά έχουν κλείσει 45 εφημερίδες, 23 ραδιοσταθμ­οί, 16 τηλεοπτικο­ί σταθμοί και 29 εκδοτικοί οίκοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece