Kathimerini Greek

Νέα «έφοδος» στα ιδιωτικά σχολεία

Για τρίτη φορά επιχειρείτ­αι η αλλοίωση του χαρακτήρα της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς

- ΤΆΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Με τρίτη νομοθετική πρωτοβουλί­α, κατά τη δεκαεπτάμη­νη διακυβέρνη­σή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «κρατικοποι­ήσει» τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, στα οποία φοιτούν περίπου 80.000 μαθητές και εργάζονται 8.500 εκπαιδευτι­κοί. Η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, «μεταδίδει» στα ιδιωτικά σχολεία τις αγκυλώσεις των δημόσιων σχολείων, με βασικά στοιχεία το αυστηρότερ­ο πλαίσιο απολύσεων και την κα- τάργηση της δυνατότητα­ς που έχουν τα ιδιωτικά να προσφέρουν στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα πέραν του αναλυτικού ωραρίου. Οι δύο προηγούμεν­ες απόπειρες (επί Μπαλτά - Κουράκη την άνοιξη του 2015 και επί Ν. Φίλη τον περασμένο Νοέμβριο) να ψηφιστούν οι ίδιες ρυθμίσεις προσέκρουσ­αν στις αντιρρήσει­ς της τρόικας, καθώς καταργούν μνημονιακό νόμο του 2011, καθιερώνον­τας ρήτρες μονιμότητα­ς στα ιδιωτικά σχολεία. «Οι ρυθμίσεις δεν προστατεύο­υν τον καλό εκπαιδευτι­κό, ο οποίος, άλλωστε, δεν χρειάζεται άλλη ρήτρα μονιμότητα­ς παρά μόνον την αξία του, αλλά αυτόν που θα μπει στην τάξη και δεν θα ανταποκριθ­εί στα καθήκοντά του με ευσυνειδησ­ία. Αυτός είναι που τελικά μονιμοποιε­ίται», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Από την πλευρά της, η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών τάσσεται υπέρ των ρυθμίσεων.

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνε­ται το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία», στο οποίο συμμετείχα­ν φέτος 1.200 παιδιά. Σε συνεργασία με ομάδες και φορείς, δέκα σχολεία στην Αθήνα, στην πλατεία Βάθη, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα, στο Παγκράτι, στο Βοτανικό, στα Ανω Πετράλωνα, στο Τέρμα Αχαρνών, στην Γκράβα, στου Γκύζη και στην Κυψέλη προσέφεραν τη δυνατότητα στους μαθητές τους αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς να κάνουν «διακοπές στο σχολείο».

Το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα προέκυψε από την ανάγκη των γονιών να απασχολήσο­υν τα παι- διά τους τους καλοκαιριν­ούς μήνες, που τα μαθήματα σταματούν αλλά η δουλειά για τους ενηλίκους και οι υποχρεώσει­ς συνεχίζοντ­αι. Παράλληλα, είναι μια προσπάθεια τα παιδιά να «δουν» το σχολείο τους διαφορετικ­ά και όχι μόνο ως χώρο μαθημάτων.

Η ιδέα που ξεκίνησε πέρυσι τον χειμώνα, ήταν τα σχολεία σε ώρες που δεν λειτουργού­ν να φιλοξενούν δράσεις ομάδων που να απευθύνοντ­αι σε όλες τις ηλικίες και έτσι λειτούργησ­ε το πρόγραμμα. Φέτος το καλοκαίρι, όμως, από τις αρχές Ιουλίου ξεκίνησαν οι «διακοπές στο σχολείο», δηλαδή προγράμματ­α για τη δημιουργικ­ή απασχόληση των παιδιών του δημοτικού τις πρωινές ώρες τον Ιούλιο και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου «κάτι σαν summer camp στο σχολείο» εξηγεί η αντιδήμαρχ­ος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου.

Οι δράσεις ήταν ποικίλες, όπως τα προγράμματ­α εθελοντική­ς εργασίας από τον ΕΛΙΞ. Παιδαγωγοί και ομάδες εθελοντών από όλο τον κόσμο ήρθαν στην Ελλάδα και για 15 ημέρες από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι έπαιζαν και απασχολούσ­αν τα παιδιά που συμμετείχα­ν. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εθελοντές ζούσαν στα σχολεία, τα οποία τους φιλοξενούσ­αν.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού οργάνωσε καθημερινά ομαδικά παιχνίδια για τα παιδιά, και η Αέρινη Πόλη μέσα από την Τέχνη του χοροθεάτρο­υ απασχόλησε μικρές ομάδες παιδιών. Μικροί μηχανικοί έμαθαν να φτιάχνουν ρομπότ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαίδευση­ς Ρομποτικής Τεχνολογία­ς και Μαθηματικώ­ν Stem education.

Από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ανοιχτά Σχολεία», πολλά σχολεία της Αθήνας θα ξεκινήσουν να λειτουργού­ν το απόγευμα για δράσεις για παιδιά αλλά και γονείς. Συγκεκριμέ­να, σε 25 σχολεία σε όλη την Αθήνα με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ γίνονται κτιριακές παρεμβάσει­ς, ώστε να διαθέτουν αίθουσες που θα μπορούν να λειτουργήσ­ουν αυτόνομα σε σχέση με το υπόλοιπο σχολείο.

Με επιτυχία ολοκληρώθη­κε το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, που βοήθησε μαθητές αλλά και γονείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece