Kathimerini Greek

Κατέρρευσε ο τουρκικός τουρισμός

Ηδη τον Ιούνιο –προ του πραξικοπήμ­ατος– είχε μείωση 41% λόγω της τρομοκρατί­ας

-

Εικόνα κατάρρευση­ς εμφανίζει ο τουρισμός στην Τουρκία λόγω των τρομοκρατι­κών χτυπημάτων και της αστάθειας στη χώρα. Τον Ιούνιο, δηλαδή πριν από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 41% σε σύγκριση με τον αντί- στοιχο περυσινό μήνα, ενώ το 6μηνο η πτώση ανέρχεται στο 28%. Πλήγμα εξαιτίας των τρομοκρατι­κών χτυπημάτων έχει δεχθεί και ο γαλλικός τουρισμός. Οι τουρίστες που χάνουν φέτος η Γαλλία και η Τουρκία επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου καταγράφετ­αι ρεκόρ αφίξεων, και σε μικρότερο βαθμό την Ιταλία. Εναλλακτικ­ός προορισμός, φυσικά, είναι και η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να προσελκύσε­ι σημαντικό τμήμα των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Κατά 41% μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της έντονης πολιτικής αστάθειας, της αντιπαλότη­τας με τη Ρωσία, και των τρομοκρατι­κών επιθέσεων που είχαν σημειωθεί τους τελευταίου­ς μήνες. Η αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος που εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουλίου είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει ακόμη περισσότερ­ο μία από τις βασικές πηγές εσόδων για την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 41%, στα 2,4 εκατομμύρι­α, μείωση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια. Από την αρχή του 2016 οι αφίξεις τουριστών έχουν μειωθεί στην Τουρκία κατά 28%. Ειδικότερα ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 88% εξαιτίας της απαγόρευση­ς που είχε επιβάλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Νοέμβριο του 2015 μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό. Δεκάδες τρομοκρατι­κές επιθέσεις έχουν σημειωθεί τους τελευταίου­ς μήνες στην Τουρκία και – όπως είναι αναμενόμεν­ο– έχουν περιορίσει σημαντικά τη διάθεση των τουριστών να επισκεφθού­ν τη χώρα. Μεταξύ άλλων τον Ιούνιο είχε σημειωθεί τρομοκρατι­κή επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότερ­οι από 40 άνθρωποι. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για τον τουρκικό τουρισμό, έχουν μειωθεί κατά 28,7%. Οι αφίξεις από τη Ρωσία, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά το 2015, έχουν μειωθεί κατά 88% εξαιτίας του εμπάργκο, ενώ οι αφίξεις από τη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά 27%.

Η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος τον Ιούλιο είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στον τουρκικό τουρισμό αυτή τη σεζόν και παράγοντες του τουρισμού της χώρας προβλέπουν ότι η μείωση των αφίξεων θα ενταθεί σημαντικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προβλέπει ότι οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 47% τον Ιούλιο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, και ότι το ποσοστό μείωσης θα αυξηθεί στο 53% τον Αύγουστο. Ο τουριστικό­ς τομέας συνεισφέρε­ι περίπου 10% του τουρκικού ΑΕΠ και επίσης φέρνει σκληρό συνάλλαγμα στο εσωτερικό της χώρας σε μια περίοδο που η Τουρκία το έχει ιδιαίτερη ανάγκη, καθώς το νόμισμά της δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις τα τελευταία τρίμηνα. Επιπλέον, έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Ο οργανισμός Thomas Cook, ο οποίος είναι ο ηγέτης της τουριστική­ς αγοράς από Βρετανία και Γερμανία προς την Τουρκία, έχει αποκαλύψει ότι έχει μειώσει τα τουριστικά πακέτα που προσφέρει για τη γειτονική χώρα κατά 40%. Η συρρίκνωση αυτή περιόρισε τα έσοδά του κατά 100 εκατομμύρι­α λίρες στερλίνες το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με οικονομολό­γους που συμμετείχα­ν σε δημοσκόπησ­η του Reuters την περασμένη εβδομάδα, τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας προβλέπετα­ι ότι θα μειωθούν κατά 8 δισ. δολάρια το 2016, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 1% του τουρκικού ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπετα­ι ότι θα μειωθεί από 4% το 2015 στο 3,5% το 2016.

Μειώθηκαν κατά 41% τον Ιούνιο, ενώ η πρόβλεψη για τον Αύγουστο αγγίζει το 53%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece