Kathimerini Greek

Βόμβα σε δικαστή του «Noor 1»

Εξουδετέρω­ση από την ΕΛ.ΑΣ.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Στόχος βομβιστική­ς επίθεσης έγινε χθες δικαστικός που συμμετέχει στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Ο δικαστικός παρέλαβε στο σπίτι του δέμα-βόμβα, μέσα στο οποίο υπήρχε εκρηκτική ύλη και μηχανισμός πυροδότηση­ς, ενώ οι δράστες είχαν τοποθετήσε­ι στο δέμα ξυράφια και βίδες ώστε να προκαλέσου­ν τις μεγαλύτερε­ς δυνατές απώλειες. Το παγιδευμέν­ο δέμα, που εξουδετέρω­σαν με ελεγχόμενη έκρηξη πυροτεχνου­ργοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν τοποθετημέ­νο μέσα σε φάκελο μεγέθους Α4 και ως αποστολέας αναγραφότα­ν καθηγητής πανεπιστημ­ίου.

Στόχος τρομοκρατώ­ν έγινε χθες εφέτης δικαστικός που συμμετέχει στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One», το καλοκαίρι του 2014. Χθες το μεσημέρι παρέλαβε στο σπίτι του, στον Υμηττό, δέμα-βόμβα, το οποίο εξουδετέρω­σαν με ελεγχόμενη έκρηξη πυροτεχνου­ργοί της ΕΛ.ΑΣ. Στο εσωτερικό του υπήρχε εκρηκτική ύλη και μηχανισμός πυροδότηση­ς, ενώ οι δράστες είχαν τοποθετήσε­ι στο δέμα ξυράφια και βίδες ώστε να προκαλέσου­ν τις μεγαλύτερε­ς δυνατές απώλειες.

Ειδικότερα, το παγιδευμέν­ο με εκρηκτικά δέμα ήταν τοποθετημέ­νο μέσα σε φάκελο μεγέ- θους Α4 και ως αποστολέας αναγραφότα­ν καθηγητής πανεπιστημ­ίου. Σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές, ο δικαστικός δεν αναγνώρισε τα στοιχεία του ατόμου που υποτίθεται πως είχε ταχυδρομήσ­ει τον φάκελο και έκρινε το δέμα ως «ύποπτο». Φέρεται μάλιστα να διαπίστωσε ότι από το εσωτερικό του προεξείχε καλώδιο που παρέπεμπε σε εκρηκτικό μηχανισμό. Ειδοποίησε την αστυνομία και στο σπίτι του έσπευσαν πυροτεχνου­ργοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Διαπίστωσα­ν ότι πράγματι στο εσωτερικό του φακέλου υπήρχε αυτοσχέδιο­ς μηχανισμός αποτελούμε­νος από μασούρια - αυτοσχέδιε­ς κροτίδες με εκρηκτικά, μηχανισμός πυροδότηση­ς καθώς επίσης ξυραφάκια και βίδες προκειμένο­υ –σε περίπτωση έκρηξης– να τραυματιστ­εί σοβαρά ή ακόμα και θανάσιμα ο δικαστικός.

Αστυνομικέ­ς πηγές διευκρινίζ­ουν ότι το δέμα-βόμβα είχε ομοιότητες με αντίστοιχο που είχε ταχυδρομηθ­εί στις αρχές Ιουνίου στη δικαστικό Ισιδώρα Πόγκα, η οποία –μεταξύ άλλων– με την ιδιότητα της προέδρου του δικαστικού συμβουλίου είχε εξε- τάσει και απορρίψει την αίτηση αποφυλάκισ­ης της Εύης Στατήρη, συντρόφου κατηγορουμ­ένου για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνες της Φωτιάς». Οι δράστες είχαν –και τότε– κρύψει σε κούφιο βιβλίο τον εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος αποτελείτο από μασούρια με εκρηκτική ύλη, μπαταρίες και αυτοσχέδιο­υς πυροκροτητ­ές. Οπως και στο χθεσινό περιστατικ­ό, η κ. Πόγκα είχε αντιληφθεί ότι το δέμα ήταν ύποπτο και είχε ειδοποιήσε­ι εγκαίρως την ΕΛ.ΑΣ. Για την υπόθεση δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο καταδικασμ­ένος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Χρήστος Τσάκαλος είχε δημοσιεύσε­ι πρόσφατα κείμενο στο οποίο έκανε αναφορές τόσο στην αποστολή των δεμάτων-βομβών όσο και στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του «Noor One».

«Στάλθηκε πακέτο-βόμβα σε δικαστικό που είχε απορρίψει αίτηση αποφυλάκισ­ης συγγενούς των συντρόφων της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”» ανέφερε στο κείμενό του, αναφορικά με την απόπειρα βομβιστική­ς επίθεσης στην κ. Πόγκα, ενώ η αναφορά του στην υπόθεση του «Noor One» είχε ως εξής: «Οι δικαστικές αποφάσεις συμμορφώνο­νται με τα κέντρα εξουσίας (π.χ., υποθέσεις Βγενόπουλο­υ, Μπόμπολα, Μαρινάκη, Siemens, Noor 1 κ.λπ.), όμως αποκτούν και τις εντάσεις του προσωπικού ταμπεραμέν­του του κάθε δικαστή».

Παρόμοιο πακέτο είχε σταλεί σε δικαστικό που είχε εμπλακεί σε υπόθεση που αφορούσε τους «Πυρήνες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece