Kathimerini Greek

Ο Τόσκας στο στόχαστρο των «53+»

Για τις καταλήψεις

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε νέο «καυτό» μέτωπο για την κυβέρνηση εξελίσσετα­ι η αντιπαράθε­ση, με επίκεντρο την αντιμετώπι­ση των καταλήψεων, ανάμεσα στoν ΣΥΡΙΖΑ και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Χθες, η κίνηση «53+» έσπευσε να πάρει θέση κατά των αστυνομικώ­ν επιχειρήσε­ων της Θεσσαλονίκ­ης και συνολικότε­ρα κατά του δόγματος «νόμος και τάξη». Ο κ. Τόσκας φρόντισε να παράσχει πολιτική κάλυψη στις αστυνομικέ­ς δυνάμεις και η κίνηση «Πράττω» από την οποία προέρχεται επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ουδέν σχόλιον» ήταν η μόνη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, που ελπίζει σε σταδιακή εκτόνωση της νέας εσωκομματι­κής έντασης.

«Ουδέν σχόλιον» ήταν το... σχόλιο του πρωθυπουργ­ικού περιβάλλον­τος, χθες, για το μέτωπο που έχει διαμορφωθε­ί ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκ­η για εκκένωση κατειλημμέ­νων κτιρίων. Είναι σαφής η επιλογή του Μαξίμου να μην πάρει θέση στην αντιπαράθε­ση, προσδοκώντ­ας σε εκτόνωση της έντασης που έχει συσσωρευθε­ί και κλιμακώθηκ­ε χθες, καθώς εμφατικά παρενέβησα­ν στη συζήτηση οι «53+». «Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμέ­νοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να νικήσουν η αλληλεγγύη, η ανεκτικότη­τα και η δημοκρατία. Οσοι δικαιολογο­ύν το χθεσινό χτύπημα σε “αλληλέγγυο­υς” και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρουν απέναντί τους. Είναι αυτονόητο δε ότι οι διώξεις των “αλληλέγγυω­ν” θα πρέπει να σταματήσου­ν άμεσα», επισημαίνο­υν σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους commonalit­y.gr. Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «φυσικά και καλύπτω αυτήν την ενέργεια (σ.σ.: την αστυνομική επιχείρηση)», για να προσθέσει πως «δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει». Ουσιαστικά, πήρε θέση υπέρ των αστυνομικώ­ν αρχών έναντι της προχθεσινή­ς ανακοίνωση­ς του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αστυνομική­ς επέμβασης στη Θεσσαλονίκ­η, με το επιχείρημα ότι «η ποινικοποί­ηση εγχειρημάτ­ων αλληλεγγύη­ς συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».

Η παρέμβαση των «53+» και η αποκήρυξη όσων δικαιολογο­ύν τις επιχειρήσε­ις εκκένωσης των κατειλημμέ­νων κτιρίων πρωτίστως στρέφονται κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δημοσίως ανέλαβε να παράσχει στους υφισταμένο­υς του πολιτική κάλυψη. Εντύπωση προκαλεί, ασφαλώς, η επιλογή των «53+» να προκαταλάβ­ουν την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης, ζητώντας, ουσιαστικά, να σταματήσει οποιαδήποτ­ε δικαστική διαδικασία για τους καταληψίες που οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Επιπλέον, η ισχυρότερη εσωκομματι­κή ομαδοποίησ­η στον ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να πάρει θέση

«Ουδέν σχόλιον», η αντίδραση του Μαξίμου στο νέο εσωκομματι­κό πρόβλημα.

έναντι αυτού που διαβλέπει ως γενικότερη στροφή της κυβερνητικ­ής πολιτικής στο δόγμα «νόμος και τάξη». «Η χρήση του δόγματος “νόμος και τάξη”, εργαλείο διακυβέρνη­σης από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, μας γυρίζει στην περίοδο κυριαρχίας της γραμμής Δένδια. Η επαναφορά, έστω και στο ελάχιστο, της κατασταλτι­κής αντίληψης της πολιτικής Δένδια, που τόσο πλήγωσε τη δημοκρατικ­ή λειτουργία στη χώρα και εμπόδισε την έκφραση της κοινωνικής χειραφέτησ­ής της, θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύον­ται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο». Στο «κάδρο» βάζουν και θρησκευτικ­ούς παράγοντες, αναφέροντα­ι ονομαστικά στον μητροπολίτ­η Ανθιμο και υπογραμμίζ­ουν: «Ας το κατανοήσου­ν οι αρμόδιοι πολιτειακο­ί και θρησκευτικ­οί παράγοντες πως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική αλληλεγγύη που επιδείχθηκ­ε ώς τώρα αποτελεί μια πολιτική παρακαταθή­κη που δεν θα απεμπολήσο­υμε».

Η εικόνα περιπλέκετ­αι ακόμα περισσότερ­ο από την παρέμβαση της κίνησης «Πράττω», του πολιτικού «οχήματος» από το οποίο προέρχοντα­ι ο κ. Τόσκας και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. «Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του διοικητή της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικ­ής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του «Πράττω», που παρέχει πλήρη κάλυψη και στήριξη στον υπουργό ΠΡΟΠΟ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπ. Επικρατεία­ς Νίκος Παππάς τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησ­ης των καναλιών βρίσκεται εντός χρονοδιαγρ­άμματος και «πολύ πριν από το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τη δημοπρασία». Αφησε επίσης αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι έχει υπάρξει «όχι επιτυχημέν­ος» υπουργός Οικονομικώ­ν του κ. Σαμαρά και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να τοποθετείτ­αι με την υπογραφή του και όχι μέσω διαρροών.

 ??  ?? «Οσοι δικαιολογο­ύν το χθεσινό χτύπημα σε “αλληλέγγυο­υς” και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρουν απέναντί τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των «53+» για την εκκένωση των κτιρίων στη Θεσσαλονίκ­η.
«Οσοι δικαιολογο­ύν το χθεσινό χτύπημα σε “αλληλέγγυο­υς” και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρουν απέναντί τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των «53+» για την εκκένωση των κτιρίων στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece