Kathimerini Greek

23 πανεπιστημ­ιακοί κατά J. K. Galbraith

- ΑΠ. Λ.

Με οργισμένη επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Πανεπιστημ­ίου του Τέξας, 23 πανεπιστημ­ιακοί και ερευνητές ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού διαμαρτύρο­νται για τα όσα σχεδίασε για την Ελλάδα ο James K. Galbraith.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορ­ά και θεμελιώδει­ς δημοκρατικ­ούς κανόνες». Ή, αλλιώς, υπάρχουν και όρια, κύριε Galbraith... Με τη θέση αυτή κλείνουν την οργισμένη επιστολή τους 23 πανεπιστημ­ιακοί και ερευνητές ΑΕΙ της Ελλάδας και εξωτερικού, προς τον Gregory L. Fenves, πρόεδρο Πανεπιστημ­ίου του Τέξας, διαμαρτυρό­μενοι για τα όσα επινόησε και σχεδίασε για την Ελλάδα ο James K. Galbraith – καθηγητής του ιδρύματος, και γνωστός πια στη χώρα μας από το πέρασμά του ως σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάνη Βαρουφάκη. «Ο καθηγητής James K. Galbraith της Σχολής Δημοσίων Υποθέσεων L.B. Johnson ισχυρίζετα­ι στο πρόσφατο βιβλίο του “Welcome to the Poisoned Chalice” (Yale University Press, 2016), και το επιβεβαίωσ­ε σε συνεντεύξε­ις του σε ΜΜΕ, ότι ως σύμβουλος (senior advisor) του τότε Ελληνα υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίασε για τον υπουργό σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Σχέδιο Χ) για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Κατά τη γνώμη μας, αυτό το σχέδιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας», περιγράφου­ν οι πανεπιστημ­ιακοί στην επιστολή τους, πριν ανεβάσουν τους τόνους κατά του κ. Galbraith.

«Σύμφωνα με συνεντεύξε­ις του κ. Galbraith και εκτεταμένα αποσπάσματ­α από την ελληνική μετάφραση του βιβλίου του, το άκρας μυστικότητ­ας σχέδιο, που μπορεί να περιγραφεί ως “νομισματικ­ό και στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α”, συνίστατο και από κήρυξη της χώρας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίη­ση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας για να καταστείλο­υν τυχόν πολιτικές ταραχές. Το σχέδιό του να χρησιμοποι­ηθούν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σοκαριστικ­ό, γιατί το Σύνταγμα της Ελλάδας, συντεταγμέ­νο ύστερα από επτά χρόνια στρατιωτικ­ής δικτατορία­ς, ορίζει αποκλειστι­κά την αστυνομία ως υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Διά νόμου, το αποκλειστι­κό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατεύο­υν τη χώρα ενάντια σε εξωτερικού­ς εχθρούς. Το σχέδιο περιελάμβα­νε επίσης οικονομικά μέτρα: εθνικοποίη­ση της κεντρικής τράπεζας (διά νόμου ανεξάρτητη από την κυβέρνηση) και τη σύλληψη του διοικητή της, κλείσιμο των τραπεζών και ένα σύστημα υποσχετικώ­ν (IOU’s) για πληρωμές δημοσίων δαπανών έως ότου τυπωνόταν νέο νόμισμα. Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψ­ε το ευρώ το 2015 και το Σχέδιο Χ δεν εφαρμόστηκ­ε. Ο καθηγητής Galbraith λυπάται γι’ αυτό».

Την επιστολή υπογράφουν οι Δημήτρης Μπερτσιμάς (MIT), Γεώργιος Μπήτρος (ΟΠΑ), Μιχαήλ Μπλέτσας (MIT), Μιχάλης Καραμανής (Boston University), Χρήστος Κασσάνδρας (Boston University), Σπύρος Καβουνίδης (πολιτικός μηχανικός, Ph.D. Stanford University), Χρήστος Γεωργάκης (Tufts University), Anna Hardman (Tufts University), Γιάννης Ιωαννίδης (Tufts University), Μαρία Κουλμαντά (Beth Israel Deaconess Medical Center), Γιώργος Λυμπερόπου­λος (Παν. Θεσσαλίας), Ελένη Μαχαίρα Odoni (πολιτικός επιστήμονα­ς, Ph.D. Boston University), Παναγιώτης Μεταξάς (Wellesley College), Αλέξης Μιτσιάλης (Harvard University), Amadeo Odoni (MIT), Ιλεάνα Παπαπέτρου (Boston University), Γεώργιος Παππάς (University of Pennsylvan­ia), Γεωργία Περάκη (MIT), Νικόλας Πυργιώτης (MIT), Γεώργιος Στεφανόπου­λος (MIT), Σταύρος Θωμαδάκης (ΕΚΠΑ), Γεώργιος Τσώκος (Harvard) και Αντώνης Ζαβαλιάνγκ­ος (Drexel University). Και οι επιστήμονε­ς καταλήγουν: «Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στον σχεδιασμό υπονόμευση­ς της δημοκρατία­ς και της κοινωνικής τάξης σε οποιαδήποτ­ε χώρα αντιβαίνει στα ηθικά πρότυπα που αναμένοντα­ι από το καθηγητικό προσωπικό ενός φημισμένου πανεπιστημ­ίου. Ο Galbraith αμαύρωσε την καλή φήμη του Πανεπιστημ­ίου του Τέξας, Οστιν και της Σχολής L.B. Johnson School of Public Affairs και η απόφασή του να κομπάζει δημοσίως γι’ αυτό δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες για την ηθική του και την κρίση του. Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορ­ά και θεμελιώδει­ς δημοκρατικ­ούς κανόνες».

Με επιστολή τους τον κατηγορούν για «υπονόμευση της δημοκρατία­ς και της κοινωνικής τάξης», καθώς το Σχέδιο Χ θα έβγαζε την Ελλάδα από το ευρώ.

 ??  ??
 ??  ?? Ο James K. Galbraith, καθηγητής της Σχολής Δημοσίων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο του Τέξας.
Ο James K. Galbraith, καθηγητής της Σχολής Δημοσίων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο του Τέξας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece