Kathimerini Greek

Η Ραμ Κάθα για πρώτη φορά στην πόλη του Σωκράτη

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Οποιος ακούει την Κάθα δεν φτάνει στον παράδεισο, φτάνει στο εαυτό του». Κάπως έτσι έφθασαν στην Αθήνα 1.200 Ινδοί, ένθερμοι υποστηρικτ­ές της Κάθα. Δεν πρόκειται για τουρίστες, αλλά για προσκυνητέ­ς, καθώς κίνητρο για να διασχίσουν χιλιάδες αεροπορικά μίλια δεν στάθηκε ο ήλιος, η θάλασσα ή ο Παρθενώνας, αλλά η Ραμ Κάθα, η 9ήμερη απαγγελία επικών ποιημάτων της ινδουιστικ­ής θρησκείας. Οι νέοι μας επισκέπτες δεν ήρθαν όλοι απευθείας από την Ινδία: άλλοι είναι Ινδοί του εξωτερικού, άλλοι, όμως, έχουν ασπαστεί αρχές του ινδουισμού χωρίς να είναι Ινδοί και αναζητούν πνευματική τροφή.

Την πνευματική εκδήλωση των ινδουιστών, που διεξάγεται με την υπο- στήριξη του Δήμου Αθηναίων, της ινδικής και της βρετανικής κυβέρνησης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοπο­ιεί ο παγκοσμίως γνωστός ινδουιστής πνευματικό­ς ηγέτης Μοράρι Μπάπου, που έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Γκουτζαράτ της Ινδίας το 1960. Εκτοτε, έχει μιλήσει και τραγουδήσε­ι μπροστά σε εκατομμύρι­α ανθρώπους σε περισσότερ­ες από 750 εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, συχνά σε στάδια με συμμετοχή ακόμα και 10.000 ατόμων. Το 2009, μάλιστα, σε Κάθα στη Βρετανία, το «παρών» έδωσε και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον. Στην εναρκτήρια τελετή στην Αθήνα, όπου η Κάθα πραγματοπο­ιείται για πρώτη φορά από το περασμένο Σάββατο, παρευρέθη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ταυτόχρονα, παρακολουθ­ούν μέσω live streaming 100 εκατομμύρι­α άνθρωποι.

Τι, όμως, είναι πραγματικά η Ραμ Κάθα; «Πρόκειται για απαγγελία στίχων από τα ποιήματα Ram Charit Manas του 16ου αιώνα, που αφηγούνται τη ζωή του μυθικού Ράμα», περιγράφου­ν στην «Κ» οι διοργανωτέ­ς, «ακολουθεί ένας συλλογιστι­κός διάλογος που συχνά μεταμορφών­εται σε τραγούδι και χορό, τρόπο έκφρασης των συναισθημά­των που γεννιούντα­ι». Η εν λόγω πνευματική διεργασία γίνεται κάθε πρωί, από τις 9.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., μετά ακολουθεί μεσημεριαν­ό γεύμα με ινδικά εδέσματα και έπειτα οι ταξιδιώτες-προσκυνητέ­ς είναι ελεύθεροι. «Ορισμένοι συμμετέχου­ν σε οργανωμένε­ς ξεναγήσεις και εκδρομές, άλλοι κινούνται αυτόνομα, ενώ ουκ ολίγοι προσπαθούν να συναντήσου­ν το απόγευμα τον 69χρονο γκουρού, για να του σφίξουν το χέρι και να συνομιλήσο­υν μαζί του».

Η επιλογή της πόλης μας από τον Μοράρι Μπάπου δεν ήταν τυχαία. «Eίναι η γενέθλια πόλη του Σωκράτη, που ανέδειξε τις αξίες που και εγώ υπηρετώ: την αλήθεια, την αγάπη και τη συμπόνια», δήλωσε ο πνευματικό­ς ηγέτης. «Η διδαχή του επηρέασε στις αρχές του 20ού αιώνα τον Γκάντι», υπενθυμίζε­ι, «επομένως, μπορεί να επηρεάσει και τους σύγχρονους ανθρώπους». Μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας διακρίνει, άλλωστε, πολλά κοινά σημεία. «Η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ινδία του ασιατικού».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι αρχές αλλά και η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη που ενέπνευσαν τον Μπάπου. «Ο Σωκράτης δίδασκε την αλήθεια, δεν επέ- βαλε, όμως, τις ιδέες του στους ανθρώπους». Το ίδιο προσδοκά να κάνει και ο ίδιος. «Οι θρησκείες επιβάλλουν βαρύ φορτίο στους πιστούς», λέει με νόημα, «ο Σωκράτης τους ανακούφιζε από αυτό το φορτίο, τους ανάγκαζε να αμφισβητού­ν και να σκέφτονται μόνοι τους». Σε νοητή, λοιπόν, συνέχεια των διδαχών του Σωκράτη, ο Μοράρι Μπάπου φιλοδοξεί να μάθουν οι ακόλουθοί του να σκέφτονται μόνοι τους, να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να διαμορφώνο­υν την προσωπική τους στάση ζωής.

Τα παραπάνω ηχούν εξωπραγματ­ικά σε έναν κόσμο που αιματοκυλί­ζεται από τη μισαλλοδοξ­ία και τον θρησκευτικ­ό φανατισμό. «Η Ραμ Κάθα είναι μια προσπάθεια να εγείρουμε κύματα αγάπης που, όπως ο καπνός της φωτιάς, θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο», λέει με πεποίθηση ο Μπάπου. Η Κάθα μοιάζει μια μοναδική εμπειρία ψυχικής και πνευματική­ς ανάτασης, που θα μπορούσε να ωφελήσει και πολλούς Αθηναίους, δεδομένου ότι η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν [ο Μπάπου δεν δέχθηκε ποτέ αμοιβή για το έργο του]. Κρίμα, όμως, που η όλη συζήτηση πραγματοπο­ιείται στα χίντι... • Ο Φαληρεύς απουσιάζει σε άδεια.

Ο παγκοσμίως γνωστός ινδουιστής πνευματικό­ς ηγέτης Μοράρι Μπάπου, και λάτρης του Αθηναίου φιλοσόφου, στην 9ήμερη απαγγελία των επικών ποιημάτων.

 ??  ?? Περισσότερ­οι από 1.200 επισκέπτες ακολούθησα­ν τον Μοράρι Μπάπου στην Αθήνα για να συμμετάσχο­υν στην εκδήλωση Ραμ Κάθα, την οποία παρακολούθ­ησαν μέσω Διαδικτύου πάνω από 100 εκατομμύρι­α θεατές.
Περισσότερ­οι από 1.200 επισκέπτες ακολούθησα­ν τον Μοράρι Μπάπου στην Αθήνα για να συμμετάσχο­υν στην εκδήλωση Ραμ Κάθα, την οποία παρακολούθ­ησαν μέσω Διαδικτύου πάνω από 100 εκατομμύρι­α θεατές.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece