Kathimerini Greek

Πορτογαλία, Ισπανία κερδίζουν τουρίστες από άλλες χώρες

-

Οι τουρίστες που χάνουν φέτος η Γαλλία και η Τουρκία βρίσκουν παρηγοριά σε μεγάλο βαθμό στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, όπου καταγράφετ­αι ρεκόρ αφίξεων, και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία. Στο τουριστικό θέρετρο των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, η Αλμουντένα Μαρτίν δυσκολεύετ­αι να βρει δωμάτια για τους τουρίστες που συρρέουν στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται. Οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 20% το 2016 σε σχέση με το 2015, καθώς οι επιθέσεις στη Γαλλία και οι ανησυχίες για την ασφάλεια οδηγούν πολλούς τουρίστες σε προορισμού­ς που θεωρούνται ασφαλείς, όπως η Ισπανία. «Είχαμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αναγκαστήκ­αμε να προσλάβουμ­ε επιπλέον προσωπικό και να ξανακάνουμ­ε τον προγραμματ­ισμό για το καλοκαίρι, ώστε να καταφέρουμ­ε να ικανοποιήσ­ουμε τη ζήτηση», λέει η κ. Μαρτίν, που εργάζεται ως αναπληρώτρ­ια γενική διευθύντρι­α στην αλυσίδα ξενοδοχείω­ν Seagate Hotels, η οποία διαθέτει δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στις Καναρίους Νήσους. «Είχαμε επίσης πολλούς πελάτες που έμειναν σε εμάς δύο φορές φέτος διότι θεωρούν πως η Ισπανία είναι ασφαλής προορισμός», προσθέτει.

Μετά τις πολλαπλές τρομοκρατι­κές επιθέσεις στη Γαλλία και το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α στην Τουρκία, τόσο η ισπανική κυβέρνηση όσο και η πορτογαλικ­ή προβλέπουν ότι οι τουριστικέ­ς αφίξεις τους θα ανέλθουν σε επίπεδο-ρεκόρ, χάρη στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί. Ειδικά για την Πορτογαλία, η αύξηση των τουριστών βοηθάει να προωθηθεί η χώρα ως τόπος διακοπών για ολόκληρο τον χρόνο. «Ανέκαθεν εθεωρείτο ασφαλής προορισμός η Πορτογαλία», λέει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Πορτογαλία­ς Μα- νουέλ Καλντέιρα Καμπράλ. Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να καταφέρει να προσελκύσε­ι και άλλου είδους τουρισμό, όπως συνεδριακό τουρισμό και ανθρώπους που θέλουν να κάνουν σπορ. «Του χρόνου δεν θα έχουμε τόσο μεγάλη συγκέντρωσ­η στην περίοδο αιχμής. Οι τουρίστες θα μοιραστούν καλύτερα όχι μόνο στη διάρκεια του έτους αλλά και ανά τη χώρα», προσθέτει. Η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση εγκαθιστά δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ σε ιστορικά αξιοθέατα και απλουστεύε­ι το νομικό καθεστώς για βραχυπρόθε­σμες ενοικιάσει­ς, προκειμένο­υ να καταστήσει πιο ελκυστικό προορισμό τη χώρα.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για Ισπανία και Πορτογαλία, συνεισφέρο­ντας κατά περίπου 10% στην οικονομία της κάθε χώρας. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 οι τουριστικέ­ς αφίξεις έχουν αυξηθεί στην Ισπανία κατά 7,4% και οι τουριστικέ­ς δαπάνες κατά 7,8%. Οι τουριστικέ­ς διανυκτερε­ύσεις στην Πορτογαλία είχαν αυξηθεί το ίδιο διάστημα κατά 13%. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη στη Γαλλία, όπου οι επισκέψεις τουριστών είχαν μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2015 κατά 8,7% εξαιτίας των τρομοκρατι­κών επιθέσεων που είχαν σημειωθεί στο Παρίσι. Η Τουρκία «θεωρείται ότι ανήκει σε περιοχή συγκρούσεω­ν», λέει ο Γιοζέπ Φρανσέκς Βαλς, καθηγητής στο πανεπιστήμ­ιο ESADE της Ισπανίας.

Καθώς όλο και περισσότερ­οι τουρίστες διστάζουν να επισκεφτού­ν την Τουρκία, στρέφονται προς την Ιβηρική Χερσόνησο διότι το προφίλ των τουριστών που επισκέπτον­ται την Τουρκία –Ευρωπαίοι με οικογένεια σε αναζήτηση ηλιόλουστο­υ κλίματος– είναι παρόμοιο με αυτών που πηγαίνουν στην Ισπανία, εξηγεί ο κ. Βαλς. Η αναζήτηση ασφάλειας έχει οδηγήσει σε αύξηση των τουριστικώ­ν αφίξεων και στην Ιταλία. Στην Costa Smeralda της Σαρδηνίας η Starwood Hotels & Resorts Worldwide έχει αύξηση κρατήσεων 33% το πρώτο εξάμηνο του 2016. «Είχαμε σημαντική αύξηση κρατήσεων από Ιταλούς αλλά και από ξένους επισκέπτες, διότι αισθάνοντα­ι πιο ασφαλείς στην Ιταλία», εξηγεί αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας Ρόμπερτ Κόρεν.

Οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις στη Γαλλία και η γενικότερη ανησυχία οδηγούν τους ταξιδιώτες σε προορισμού­ς που θεωρούνται ασφαλείς.

 ??  ?? Πάνω, τουρίστες περνούν δίπλα από τεθωρακισμ­ένο της τουρκικής αστυνομίας έξω από την Αγία Σοφία. Κάτω, ένα ζευγάρι απολαμβάνε­ι τον ήλιο σε παραλία της Βαρκελώνης. Η Ισπανία έχει αποκομίσει μεγάλα οφέλη από τη μείωση της τουριστική­ς κίνησης στην Τουρκία...
Πάνω, τουρίστες περνούν δίπλα από τεθωρακισμ­ένο της τουρκικής αστυνομίας έξω από την Αγία Σοφία. Κάτω, ένα ζευγάρι απολαμβάνε­ι τον ήλιο σε παραλία της Βαρκελώνης. Η Ισπανία έχει αποκομίσει μεγάλα οφέλη από τη μείωση της τουριστική­ς κίνησης στην Τουρκία...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece