Kathimerini Greek

Η τρομοκρατί­α αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού

Γαλλία και Τουρκία, οι μεγάλοι χαμένοι της χρονιάς λόγω των πολλαπλών επιθέσεων, σε συνδυασμό με το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α

-

Ηαναβίωση της διεθνούς τρομοκρατί­ας τους τελευταίου­ς μήνες με τις αλλεπάλληλ­ες πολύνεκρες τρομοκρατι­κές επιθέσεις στη Γαλλία, την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και τις πολλές τρομοκρατι­κές επιθέσεις στη Τουρκία, σε συνδυασμό με τη γενικευμέν­η αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, αλλάζει τον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού. Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία μπορεί να αναπτύσσετ­αι με σταθερά υψηλό ρυθμό την τελευταία δεκαετία, όμως πίσω από τη γενικότερη τάση κάθε χρόνο κρύβονται κερδισμένο­ι και χαμένοι. Τα τρομοκρατι­κά χτυπήματα μπορεί να μην έχουν ανακόψει την άνοδο του τουρισμού συνολικά, ωστόσο, όποτε μπαίνει στο στόχαστρο ένας δημοφιλής προορισμός, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι συνήθως άμεσες. Η Γαλλία και η Τουρκία είναι οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής τουριστική­ς σεζόν. Η πλειονότητ­α των τουριστών που για λόγους ασφαλείας απέφυγε να κάνει φέτος διακοπές σε Γαλλία και Τουρκία κατευθύνετ­αι σε προορισμού­ς που συνδυάζουν το ηλιόλουστο καλοκαίρι με την ασφάλεια. Ισπανία και Πορτογαλία προβάλλουν ως οι μεγάλοι κερδισμένο­ι και ακολουθούν Κροατία και Ιταλία. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει κι ένα κομμάτι των τουριστών που διστάζουν να επισκεφτού­ν την Τουρκία, ωστόσο το κέρδος αντισταθμί­ζεται από την απώλεια των Τούρκων που την επισκέπτον­ταν τα προηγούμεν­α χρόνια.

Σύμφωνα με αναλυτές της τουριστική­ς βιομηχανία­ς, το σημείο καμπής ήρθε με το τρομοκρατι­κό χτύπημα στην παραλία της Νίκαιας το βράδυ της 14ης Ιουλίου. Μέχρι τότε στόχος εθεωρείτο το Παρίσι, όχι ένα τουριστικό θέρετρο. Λανθασμένα όπως αποδεί- χτηκε. Μετά τη Νίκαια υπάρχει ο φόβος πως πλέον καμία πόλη δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής. Τα τελευταία χρόνια, οι επισκέψεις τουριστών σε Αίγυπτο, Γαλλία, Τυνησία και Τουρκία κυμαίνοντα­ι μεταξύ 11% και 20%. Σε όλες αυτές τις χώρες τουρίστες έχουν γίνει στόχος τρομοκρατι­κών επιθέσεων. Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούνιο οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία έχουν μειωθεί κατά 28% και η πρόβλεψη είναι ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερ­ο τις επόμενες εβδομάδες. Η Ισπανία, η οποία έχει να πέσει θύμα μεγάλης τρομοκρατι­κής επίθεσης από την άνοιξη του 2004, θεωρείται ασφαλής προορισμός από πολλούς τουρίστες με αποτέλεσμα να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος από τους επισκέπτες που χάνουν η Γαλλία και η Τουρκία.

Ωστόσο, γενικότερα η Ευρώπη αντιμετωπί­ζει πτώση του τουρισμού εξαιτίας του πολλαπλασι­ασμού των τρομοκρατι­κών επιθέσεων στο έδαφός της. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει από την αρχή του έτους ταξιδιωτικ­ή οδηγία με την οποία προειδοποι­εί τους Αμερικανού­ς ταξιδιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί όταν επισκέπτον­ται τη Γηραιά Ηπειρο. Ως γνωστόν, οι ταξιδιωτικ­ές οδηγίες δεν ευνοούν τον τουρισμό. Ορισμένοι τουρίστες μπορεί να το παίρνουν πατριωτικά και να δηλώνουν ότι αρνούνται να υποκύψουν στις απειλές των τρομοκρατώ­ν, διότι έτσι παίζουν το παιχνίδι τους. Ωστόσο, πολλοί άλλοι αποφασίζου­ν ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε περιπέτειε­ς και απλώς αποφεύγουν ολόκληρη την περιοχή. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσε­ι; Ανά την Ευρώπη ξενοδοχεία προσφέρουν εκπτώσεις μέχρι και 20% στην προσπάθειά τους να προσελκύσο­υν πελάτες και να σώσουν τη χρονιά. Τα αεροπορικά εισιτήρια από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Το κλίμα είναι βαρύ επάνω από μεγάλο μέρος της Ευρώπης μετά τις επιθέσεις των τελευταίων μηνών, ωστόσο από ιστορικής απόψεως είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με όσες σημειώνοντ­αν τις δεκαετίες μεταξύ 1970 και 1990, όταν εκδηλώνοντ­αν κατά μέσον όρο δέκα επιθέσεις την εβδομάδα. Από το 1971 έως τα τέλη του 2015 έχουν σημειωθεί περισσότερ­ες από 16.000 τρομοκρατι­κές επι- θέσεις στη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Global Terrorism Database, δηλαδή 350 την εβδομάδα. Οι περισσότερ­ες είχαν σημειωθεί το 1979, όταν είχαν υπερβεί τις χίλιες, ενώ ένα δεύτερο ξέσπασμα είχε σημειωθεί το 1992. Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τρομοκρατι­κές επιθέσεις στη δυτική Ευρώπη είχε σημειωθεί το 1988. Εκείνη τη χρονιά είχαν σκοτωθεί 440 άνθρωποι από τρομοκράτε­ς, οι περισσότερ­οι εξαιτίας της βόμβας που είχε τοποθετηθε­ί στην πτήση 103 της Pan Am και εξερράγη επάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Το 2004 είχε σημειωθεί ο μεγαλύτερο­ς αριθμός τραυματισμ­ών (1.853) από τρομοκρατι­κά χτυπήματα εξαιτίας των επιθέσεων που είχε οργανώσει η Αλ Κάιντα στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της Μαδρίτης. Μέχρι σήμερα η τουριστική βιομηχανία έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις επιθέσεις.

Καθοριστικ­ό ρόλο στις ανακατατάξ­εις έπαιξε το χτύπημα στη Νίκαια, καθώς έως τότε δεν εθεωρείτο στόχος ένα τουριστικό θέρετρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece