Kathimerini Greek

Ενίσχυση ενδιαφέρον­τος για ελληνικούς προορισμού­ς από τις ξένες αγορές

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Οφέλη αλλά και απώλειες προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό από το νέο πλήγμα που υπέστη ο τουριστικό­ς τομέας στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της απόπειρας του πραξικοπήμ­ατος.

Σύμφωνα με εκπροσώπου­ς τουριστικώ­ν φορέων της χώρας μας, το προηγούμεν­ο διάστημα καταγράφηκ­αν τάσεις ενίσχυσης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής από τις ξένες αγορές προς ελληνικούς προορισμού­ς, μια εξέλιξη η οποία εν μέρει αποδίδεται στην κατάρρευση του τουρκικού τουρισμού. Η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει οφέλη την περίοδο αιχμής της σεζόν για έναν επιπλέον λόγο: άλλες άμεσα ανταγωνίστ­ριες τουριστικά χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, καταγράφου­ν υψηλά ποσοστά πληροτήτων στις ξενοδοχεια­κές τους μονάδες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσο­υν τις κρατήσεις που χάνει η Τουρκία. Αλλωστε, η γειτονική χώρα κατέγραψε το Ιούνιο την ενδέκατη διαδοχικά μείωση σε μηνιαία βάση στην εισερχόμεν­η τουριστική της κίνηση διευρύνοντ­ας τις απώλειες με διψήφια ποσοστά πτώσης το τελευταίο πεντάμηνο.

Eπίσης, έκδηλο είναι το ενδιαφέρον για τη μεταφορά στη χώρα μας συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων που η διοργάνωσή τους είχε προγραμματ­ισθεί στην Τουρκία. Τα σχετικά αιτήματα που φθάνουν σε Ελληνες διοργανωτέ­ς συνεδρίων, πέραν της φετινής περιόδου, αφορούν και τη σεζόν του 2017.

Επιπλέον, διεθνείς εταιρείες κρουαζιερό­πλοιων, αμέσως μετά την εκδήλωση του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος, αντικατέστ­ησαν τουρκικά λιμάνια από τα δρομολόγια τους τόσο με ελληνικά όσο και με λιμάνια άλλων χωρών. Τουλάχιστο­ν επτά ελληνικά λιμάνια υποδέχθηκα­ν ή θα υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό επιβατών κρουαζιερό­πλοιων, καθώς οι ιδιοκτή- τριες εταιρείες αποφάσισαν να διακόψουν τα δρομολόγιά τους προς λιμάνια της γειτονικής χώρας για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκ­ης, των Χανίων, της Ρόδου, του Βόλου, της Σάμου και της Χίου. Πάντως, εκπρόσωποι της κρουαζιέρα­ς κάνουν λόγο για συγκυριακά οφέλη για τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνο­υν τον κίνδυνο τα προβλήματα της Τουρκίας να συμπαρασύρ­ουν και ελληνικούς προορισμού­ς κρουαζιέρα­ς τη διετία 2017-18. Και αυτό, γιατί η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή οδηγεί διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρα­ς σε σκέψεις περικοπής δρομολογίω­ν τους συνολικά από την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, τις ημέρες του πραξικοπήμ­ατος καταγράφηκ­ε μια μαζική φυγή τουριστικώ­ν σκαφών αναψυχής και πολυτελών θαλαμηγών από τις τουρκικές μαρίνες. Τα σκάφη και οι θαλαμηγοί ξένων ιδιοκτητών μεταξύ των οποίων και Τούρκων μετακινή- θηκαν προς ελλιμενισμ­ό σε ελληνικές μαρίνες για λόγους ασφαλείας.

Kαι αρνητικές συνέπειες

H ένταση που προξένησε στη γειτονική χώρα το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α προκαλεί και αρνητικές συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό, γιατί καταγράφετ­αι μια ανάσχεση της ροής των Τούρκων τουριστών προς τη χώρα μας, η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Β. Ελλάδας. Επίσης, τις πρώτες ημέρες μετά το πραξικόπημ­α σημειώθηκα­ν ακυρώσεις κρατήσεων που άγγιξαν το 40% σε ξενοδοχεια­κές μονάδες περιοχών όπως η Θράκη, όπου η Τουρκία είναι η πρώτη τουριστική αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν, πέραν του ξενοδοχεια­κού κλάδου, να επηρεαστού­ν αρνητικά οι επιχειρήσε­ις εστίασης και η εμπορική κίνηση. Αλλωστε οι Τούρκοι φημίζονται στην περιοχή τόσο για τους μεγάλους λογαριασμο­ύς που κάνουν στα εστιατόρια όσο και για την τάση τους να αγοράζουν επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ. Από την άλλη, η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει ανακλήσεις πράσινων διαβατηρίω­ν που κατέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικ­οί και άλλες ομάδες πολιτών εκ των πραγμάτων δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή τουριστική ροή Τούρκων προς τη χώρα μας. Πρόσθετος ανασταλτικ­ός παράγων είναι η εντατικοπο­ίηση των ελέγχων που πραγματοπο­ιούν οι τουρκικές αρχές στα σύνορά μας για τον εντοπισμό τυχόν πραξικοπημ­ατιών που θα θελήσουν να περάσουν στη χώρα μας με το πρόσχημα των διακοπών. Να σημειωθεί ότι το 2015 οι αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα του 1 εκατ., φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ του 1.153.046. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανό η τουριστική κίνηση για τη φετινή σεζόν από την Τουρκία να επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 1 εκατ.

Εκτός από την αναταραχή στην Τουρκία, η Ελλάδα επωφελείτα­ι και από τα υψηλά ποσοστά πληρότητας σε άμεσα ανταγωνίστ­ριες χώρες.

 ??  ?? Εταιρείες κρουαζιερό­πλοιων επέλεξαν ελληνικά λιμάνια αντί τουρκικών.
Εταιρείες κρουαζιερό­πλοιων επέλεξαν ελληνικά λιμάνια αντί τουρκικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece