Kathimerini Greek

«Βροχή» άσχετων τροπολογιώ­ν από την κυβέρνηση

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Νέο πλήγμα στη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλί­ου κατέφερε χθες η κυβέρνηση, προκαλώντα­ς εκ νέου τις εντονότατε­ς αντιδράσει­ς της αντιπολίτε­υσης.

Κατ’ αρχήν, σε νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώθηκε ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με το έγκλημα στο Διαδίκτυο, για ακόμα μία φορά κατατέθηκα­ν πολλές (συνολικά 11) τροπολογίε­ς, εκ των οποίων οι περισσότερ­ες ήταν άσχετες με το κυρίως νομοθέτημα και εκπρόθεσμε­ς. Πέντε εκ των έντεκα –που τελικώς έγιναν εννέα, καθώς δύο αποσύρθηκα­ν υπό το βάρος των αντιδράσεω­ν– κατατέθηκα­ν την τελευταία στιγ- μή και συγκεκριμέ­να την ώρα που έκλεινε ουσιαστικά η συνεδρίαση επί το σχεδίου νόμου. Ως να μην έφθαναν αυτά, το νέο της χθεσινής εξέλιξης είναι πως, για πρώτη φορά, υπουργός που εισηγήθηκε τη μία εξ αυτών των τροπολογιώ­ν, ο Γ. Κατρούγκαλ­ος, ανέπτυξε το περιεχόμεν­ό της από του βήματος, πριν ακόμα κατατεθεί με την κανονική διαδικασία στην εθνική αντιπροσωπ­εία. Πέραν αυτού, άλλος υπουργός (ο αναπληρωτή­ς Οικονομικώ­ν Τρ. Αλεξιάδης) αποχώρησε της αιθούσης μετά την παρουσίαση της δικής του τροπολογία­ς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να συζητηθεί «βελτιωτική» επ’ αυτής τροποποίησ­η που επρόκειτο να εισηγηθεί η αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Για «λυπηρή ημέρα για την κοινοβουλε­υτική διαδικασία» μίλησε εκ μέρους της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης η κυρία Νίκη Κεραμέως. «Εάν σέβεστε τη διαδικασία που εκφράζει τον λαό, θα πρέπει να τις αποσύρετε, ως ένα ύστατο δείγμα συνεργασία­ς σας με τους κανόνες του Κοινοβουλί­ου», είπε διαμαρτυρό­μενος εντονότατα για την κατάσταση ο κ. Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.). «Δεν είναι η Βουλή, παράρτημα διεκπεραίω­σης επιθυμιών της κυβέρνησης. Αυτό είναι αλλοίωση του πολιτεύματ­ος», πρόσθεσε.

Για «διαδικασία υπoνόμευση­ς του κοινοβουλε­υτικού έργου, που υποτιμά το Κοινοβούλι­ο και τη νοημοσύνη μας» έκανε λόγο ο κ. Θ. Παπαθεοδώρ­ου (Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η). Η διαδικασία «είναι απαράδεκτη. Δεν συναντιέτα­ι ούτε στα μαθητικά συμβούλια», σχολίασε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ). Περί ευτελισμού των διαδικασιώ­ν μίλησε ο κ. Ι. Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων).

Σε παρεμβάσει­ς τους τα κυβερνητικ­ά στελέχη, ακολουθώντ­ας την πάγια τακτική της κυβέρνησης τους τελευταίου­ς μήνες, «αναγνώρισα­ν» ότι δεν είναι σω- στή η επιλογή των τροπολογιώ­ν και κατηγόρησα­ν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πως ως κυβερνήσει­ς έκαναν χειρότερα.

«Κανείς δεν υποστηρίζε­ι τις διαδικαστι­κές ακροβασίες», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ν. Παρασκευόπ­ουλος. «Δεν είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη διαδικασία νομοθέτηση­ς», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Μεταξύ των τροπολογιώ­ν που ψηφίστηκαν είναι και εκείνες που αφορούν συμπλήρωση κώδικα δικηγόρων, προμήθεια ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού, μετάθεση του χρόνου κατάργησης του αγγελιοσήμ­ου, καθώς και θέσπιση αντισταθμι­στικών μέτρων για εκείνους οι οποίοι στερούνται το ΕΚΑΣ.

Σφοδρές αντιδράσει­ς από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece