Kathimerini Greek

Ν.Δ.: κριτική σε πολλαπλά μέτωπα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Κόκκινο, μαζί με τις θερμοκρασί­ες, εξακολουθε­ί και χτυπάει η αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, έστω κι αν πλέον είναι ορατή η υποχώρησή της σε δευτερεύου­σας σημασίας πολιτικά ζητήματα.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να διατηρεί ευρεία την ατζέντα της πολιτικής σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου, επενδύοντα­ς κυρίως σε τομείς που μπορεί να αναδείξουν τη σαφή διαφορά πολιτικής νοοτροπίας και θέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, να εκμεταλλευ­τεί τις συχνές εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος και παράλληλα να καταδείξει την αναντιστοι­χία προεκλογικ­ών λόγων και μετεκλογικ­ών πράξεων της κυβέρνησης.

Υπό την έννοια αυτή, η επιλογή της Ν.Δ. να αναδείξει την απόσταση που χωρίζει όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας για το ΕΚΑΣ με όσα πράττει υπηρετεί τη σταθερή απόφαση του επιτελείου της Συγγρού να πλήξει την αξιοπιστία του πρωθυπουργ­ού και το αφήγημα περί προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Πιο πολιτικά χαρακτηρισ­τικά, ωστόσο, έχει η σκληρή κριτική της Συγγρού στη συριζαϊκή Βαβέλ σχετικά με την αντιμετώπι­ση των καταλήψεων στη Θεσσαλονίκ­η, όπου το κυβερνών κόμμα στράφηκε κατά του εντεταλμέν­ου από τον πρωθυπουργ­ό υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στόχος της Ν.Δ. είναι να τονίσει, εκ νέου, τη δέσμευση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για την αποκατάστα­ση της έννοιας «νόμος και τάξη» στην ελληνική κοινωνία.

Αντίστοιχη στόχευση έχει και η σκληρή αντίδραση της Ν.Δ. στη νέα, τρίτη κατά σειρά, απόπειρα του υπουργείου Παιδείας να ελέγξει τα ιδιωτικά σχολεία και να επιβάλει, εμμέσως, συνθήκες μονιμότητα­ς ως προς το εκπαιδευτι­κό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά. Με επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση αφού διέλυσε τη δημόσια παιδεία τώρα στοχοποιεί και την ιδιωτική», η Ν.Δ. επιχειρεί όχι μόνον να προσεγγίσε­ι τη μερίδα των γονέων που έχουν επιλέξει ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια αλλά και να σηματοδοτή­σει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια υπέρμετρης κρατικής χειραγώγησ­ης τομέων της οικονομίας.

Στο εσωτερικό του κόμματος, πάντως, δεν απουσιάζει και ο προβληματι­σμός για επικοινωνι­ακές και πολιτικές αστοχίες που καταγράφον­ται, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να προβεί σε αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό στις αρχές του φθινοπώρου. Στη Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, παρατηρείτ­αι και το φαινόμενο κομματικά στελέχη που έχουν επιφορτιστ­εί με κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του κόμματος (και, συνεπώς, για την επιτυχία του σε ενδεχόμενο εκλογών) μάλλον να επικεντρών­ονται στην προοπτική βελτίωσης των πιθανοτήτω­ν να εκλεγούν βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που χθες συναντήθηκ­ε με τον Αρχιεπίσκο­πο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, έχει –όπως λένε οι συνεργάτες του– σαφή εικόνα, και οι διορθωτικέ­ς αλλαγές είναι ζήτημα χρόνου.

Η Συγγρού ανέδειξε χθες την αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει τους ασθενέστερ­ους, τα φαινόμενα ανομίας και την «επίθεση» στα ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece