Kathimerini Greek

Με «άσφαιρα πυρά» η κριτική για την επίσκεψη στην Πάρο

- ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η προγραμματ­ισμένη για σήμερα μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίο­υ στο κυκλαδίτικ­ο νησί έγινε αφορμή για σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτε­υση χθες. Την ένταση πυροδότησε η σπουδή του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη να συνδέσει τη μετάβαση στην Πάρο με κυβερνητικ­ή τροπολογία που προβλέπει ότι «εξαιρούντα­ι από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των εξήντα (60) επιτρεπόμε­νων, κατ’ έτος, ημερών μετακίνηση­ς εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τον πρωθυπουργ­ό», καθώς και ότι τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, τον πρωθυπουργ­ό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικώ­ν στο εξωτερικό «διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογι­σμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».

Ο κ. Γεωργιάδης, που έσπευσε μέσω Twitter να καταγγείλε­ι την κυβέρνηση, μίλησε για συνοδεία 54 ατόμων με τον πρωθυπουργ­ό (προφανώς λόγω της χωρητικότη­τας του αεροσκάφου­ς με το οποίο θα γίνει η μετακίνηση) και για τριήμερη παραμονή τους στην Πάρο. Το θέμα έσπευσε να σχολιάσει, υιοθε- τώντας την άποψη περί διευρυμένη­ς αποστολής στην Πάρο, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκ­ος.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν σφοδρή, με αναφορά σε «κρεσέντο προπαγάνδα­ς, ψεμάτων και λαϊκισμού» και με πρόσκληση προς τους κ. Γεωργιάδη και Κουμουτσάκ­ο να μεταβούν στην Πάρο για να διαπιστώσο­υν ότι η πρωθυπουργ­ική αποστολή θα είναι ολιγομελής και θα επιστρέψει αυθημερόν και χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, καθώς την ειδική πτήση χορηγεί η εταιρεία Aegean. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύσου­ν στην Πάρο οι υπουργοί Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης και Επικρατεία­ς Ν. Παππάς, ο γραμματέας της κυβέρνησης Χρ. Καλογήρου και δύο συνεργάτες του Πρωθυπουργ­ικού Γραφείου.

Από την πλευρά της Ν.Δ. δεν φάνηκε να ικανοποιού­νται με τις διευκρινίσ­εις και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εξέφραζαν τη λύπη τους «που χαλάσαμε στον πρωθυπουργ­ό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο», ενώ προσέθεσαν ότι, όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει «την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής».

Από το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον αναγνώριζα­ν ότι ο τρόπος με τον οποίο επελέγη αυτή να έρθει στη Βουλή, κυριολεκτι­κά στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας για άσχετο νομοσχέδιο (για την πάταξη του λαθρεμπορί­ου), δεν ήταν ο πλέον ενδεδειγμέ­νος, όπως και η επιλογή να κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία την ημέρα που η κυβέρνηση παρουσίαζε μέτρα για την κοινωνική πολιτική και παροχές για να διορθωθεί η απώλεια του ΕΚΑΣ.

Ο πρωθυπουργ­ός θα μεταβεί αυθημερόν, ενώ θα συνοδεύετα­ι από ολιγομελή αντιπροσωπ­εία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece