Kathimerini Greek

Οι επτά Τούρκοι παρατηρητέ­ς έφυγαν από τα νησιά

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Ακόμη και χωρίς την παρουσία Τούρκων παρατηρητώ­ν στα ελληνικά νησιά θα συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχ­ής προσφύγων και μεταναστών, όπως τονίζουν στην «Κ» τουρκικές διπλωματικ­ές πηγές. Ηδη πριν από μία εβδομάδα, στο πλαίσιο της εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, επτά Τούρκοι αξιωματικο­ί ανακλήθηκα­ν στην πατρίδα τους. Οι ίδιες διπλωματικ­ές πηγές προσθέτουν ότι οι Τούρκοι αξιωματικο­ί θα επιστρέψου­ν στα νησιά το συντομότερ­ο δυνατό, ακόμη και προτού λήξει η τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ειδικότερα, η απόφαση για την ανάκληση των αξιωματούχ­ων κοινοποιήθ­ηκε στις ελληνικές αρχές στις 21 Ιουλίου. Μετά την απόπειρα πραξικο- πήματος το τουρκικό κράτος ζήτησε να επιστρέψου­ν στη μόνιμη βάση τους στελέχη του κρατικού μηχανισμού που έχουν γκρι και πράσινο διαβατήριο.

Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής και της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στην «Κ» δεν αξιολογούν την ανάκληση των Τούρκων παρατηρητώ­ν ως υπαναχώρησ­η από την εφαρμογή της συμφωνίας. Επισημαίνο­υν άλλωστε ότι οι Ελληνες παρατηρητέ­ς παραμένουν στο πόστο τους στην Τουρκία.

Εδώ και καιρό, πάντως, η εφαρμογή της συμφωνίας προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 468 άνθρωποι, με την αρχή να γίνεται στις 4 Απριλίου όταν υπό τη συνοδεία συνοριοφυλ­άκων του Frontex στάλθηκαν στη γειτονική χώρα 202 πρόσφυγες και μετανάστες. Η τελευταία επανεισδοχ­ή πραγματοπο­ιήθηκε στις 16 Ιουνίου με την αποστολή 6 ανθρώπων.

Εκτοτε εκκρεμούσε η σύσταση των νέων δευτεροβάθ­μιων επιτροπών εξέτασης προσφυγών σε απορριπτικ­ές αποφάσεις αιτημάτων χορήγησης ασύλου. Τελικά την περασμένη Δευτέρα, αφού είχε καθοριστεί η σύνθεσή τους και υπογράφηκα­ν οι απαιτούμεν­ες κοινές υπουργικές αποφάσεις, ολοκληρώθη­κε η συγκρότηση των δευτεροβάθ­μιων επιτροπών και ξεκίνησε η εξέταση προσφυγών. Συνολικά πέντε τριμελείς επιτροπές έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Αξιωματικό­ς της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, αναφέρει στην «Κ» ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουν απαντηθεί από την τουρκική πλευρά ελληνικά αιτήματα επανεισδοχ­ής που γίνονταν με το παλιό καθεστώς, μέσω Εβρου, προτού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Μικρή αύξηση

Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, πα-

Ανεκλήθησα­ν λόγω του πραξικοπήμ­ατος – Θα επιστρέψου­ν το συντομότερ­ο δυνατόν για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχ­ής προσφύγων.

ράλληλα, παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες μικρή αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οπως φαίνεται στις καθημερινέ­ς καταγραφές, το τελευταίο εξαήμερο (διάστημα 23 Ιουλίου - 28 Ιουλίου) κατά μέσον όρο φτάνουν καθημερινά στα νησιά 100 άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια, ενώ στην αρχή του μήνα υπήρχαν κάποιες ημέρες με μηδενικές ροές. Αυτή η ανοδική τάση, πάντως, δεν αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής ακόμη άμεσα στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της Τουρκίας. Αλλωστε, την εβδομάδα αμέσως μετά το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου οι αφίξεις κάθε ημέρα κυμαίνοντα­ν σε διψήφια νούμερα (από 20 αφίξεις μέχρι και 76 αφίξεις), ενώ στις 20 Ιουλίου πέρασαν στην Ελλάδα μόλις 6 άνθρωποι. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημοσιεύτη­καν πρόσφατα, από τις αρχές Ιουλίου έως και την 21η του ίδιου μήνα οι τουρκικές αρχές είχαν αποτρέψει το πέρασμα 373 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

 ??  ?? Καταγραφή προσφύγων από τον Ερυθρό Σταυρό, σε χώρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα.
Καταγραφή προσφύγων από τον Ερυθρό Σταυρό, σε χώρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece