Kathimerini Greek

Μονάδες Υγείας υπό κατάρρευση, στην καρδιά της τουριστική­ς περιόδου

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Στην παθολογική κλινική του νοσοκομείο­υ υπηρετούν μόλις δύο γιατροί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύον­ται να καλύψουν τις εφημερίες και οι οποίες τελικά πραγματοπο­ιούνται με συνεχή μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες Υγείας του νησιού. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό είναι τεράστιες και ειδικά στις κατηγορίες ΤΕ και ΥΕ, μία στις δύο οργανικές θέσεις είναι κενή και στο προσωπικό οφείλονται κανονικές άδειες και ρεπό από το 2013. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικότη­τας πέντε κλινών δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού. Η βάρδια στα ασθενοφόρα τις περισσότερ­ες φορές καλύπτεται με ένα μόλις όχημα και πλήρωμα. Στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Εν μέσω θέρους, όταν δηλαδή οι ανάγκες λόγω τουριστική­ς κίνησης αυξάνονται κατακόρυφα.

Η εικόνα αυτή που μεταφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ) από το νοσοκομείο Αργοστολίο­υ, δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας για την πλειονότητ­α των μονάδων Υγείας τουριστικώ­ν και μη περιοχών της χώρας.

Κάνοντας ένα «καρδιογράφ­ημα» του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποί­ησε νέα στοιχεία για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού των νοσοκομείω­ν και των Κέντρων Υγείας και κατηγορεί για άλλη μία φορά την κυβέρνηση για αθέτηση υποσχέσεων. Οπως αναφέρει, «κάθε ημέρα εξαγγέλλου­ν προσλήψεις προσωπικού. Η πραγματικό­τητα είναι ότι το προσωπικό του ΕΣΥ επί των ημερών του κ. Τσίπρα λιγόστεψε κατά 4.000. Σαράντα πέντε χι- λιάδες εργαζόμενο­ι υπηρετούν σήμερα στα νοσοκομεία, 35.000 είναι οι κενές θέσεις. Από το 2013 έως σήμερα λιγόστεψε το προσωπικό κατά 15.000».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Ζακύνθου, πολλές φορές τα ασθενοφόρα μένουν στάσιμα λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Από τις 60 προβλεπόμε­νες θέσεις στη διοικητική υπηρεσία οι 35 είναι κενές, από τις 18 θέσεις παρασκευασ­τών οι 12 είναι κενές και από τις 14 θέσεις εμφανιστών-χειριστών οι 8 είναι κενές. Η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του νησιού είναι ακόμα χειρότερη. Είναι ενδεικτικό ότι στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίο­υ από τις 47 προβλεπόμε­νες θέσεις οι 27 είναι κενές, ενώ λόγω μετακινήσε­ων και αποσπάσεων υπηρετούν μόλις 8. Αντί για έξι γενικούς γιατρούς υπηρετεί μόλις ένας. Στη νοσηλευτικ­ή μονάδα Μολάων υπηρετεί μόνο ένας αναισθησιο­λόγος, ο οποίος αδυνατεί να καλύψει όλες τις εφημερίες του μήνα, με αποτέλεσμα την υπολειτουρ­γία όλου του χειρουργικ­ού τομέα. Το νοσοκομείο Λήμνου, ένα ακριτικό νοσοκομείο της χώρας, δεν διαθέτει καθημερινά αναισθησιο­λόγο, ενώ η παθολογική κλινική λειτουργεί δίχως μόνιμους γιατρούς, αλλά με τρεις εξωτερικού­ς συνεργάτες ιδιώτες με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τρομακτικέ­ς ελλείψεις προσωπικού καταγράφον­ται σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και στα Κέντρα Υγείας νομού Μαγνησίας Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρό, Σκιάθο, Σκόπελο και τα οποία στην πλειονότητ­ά τους συντηρούντ­αι με δωρεές υλικών. Δεν λειτουργού­ν τα μικροβιολο­γικά εργαστήρια και δεν έχουν παιδίατρο.

 ??  ?? Πολλά ασθενοφόρα νοσοκομείω­ν και κέντρων Υγείας ανά την επικράτεια παραμένουν ακινητοποι­ημένα λόγω έλλειψης προσωπικού.
Πολλά ασθενοφόρα νοσοκομείω­ν και κέντρων Υγείας ανά την επικράτεια παραμένουν ακινητοποι­ημένα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece