Kathimerini Greek

Τα 20 εκατ. θα ζητηθούν εκ νέου από τον «Ελληνα Εσκομπάρ»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Την αντίδραση της Εισαγγελία­ς Εφετών Πειραιά προκάλεσαν καταγγελίε­ς για «ύποπτους» χειρισμούς στην υπόθεση του Αλέξανδρου Αγγελόπουλ­ου, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για μεταφορά 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa 1» τον Ιούλιο του 2004. Αρμόδια δικαστική πηγή χαρακτήρισ­ε την ανάκληση της ποινής των 20 εκατ. ευρώ που του είχε επιβληθεί «διαδικαστι­κό ζήτημα» και διευκρίνισ­ε ότι τα χρήματα πρόκειται να γίνουν εκ νέου απαιτητά.

Σύμφωνα με καταγγελίε­ς που ερευνώνται από αρμόδιες ελεγ- κτικές - διωκτικές αρχές, αρχικά η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας και στη συνέχεια η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά προχώρησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016, αντίστοιχα, στην ανάκληση της ποινής των 20 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον Αλέξανδρο ή «Αλέκο» Αγγελόπουλ­ο. Οπως παρουσίασε χθες η «Κ», στις 30 Μαρτίου η Εισαγγελία της Αθήνας εξέδωσε απόφαση με την οποία διέτασσε την «ανάκληση βεβαίωσης χρηματικής ποινής» με το αιτιολογικ­ό ότι η επιβολή της συγχωνεύτη­κε με απόφαση του Εφετείου Κακουργημά­των Πειραιά και άρα αρμόδια για την επιβολή της ποινής ήταν η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά. Τέσσερις μέρες αργότερα και η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά προχώρησε σε ανάκληση της χρηματικής ποινής ζητώντας από τη ΔΟΥ Κατερίνης (όπου ανήκει ο Αγγελόπουλ­ος) να άρει τη δέσμευση ακινήτων, λογαριασμώ­ν και μετοχών του 52χρονου.

Πάντως, πηγές από την Εισαγγελία του Πειραιά χαρακτήρισ­αν χθες «διαδικαστι­κό θέμα» την ανάκληση της χρηματικής ποινής και διευκρίνισ­αν ότι ο επονομαζόμ­ενος και «Ελληνας Εσκομπάρ» θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει την ποινή των 20 εκατ. ευρώ. Νομικοί κύκλοι προσέθεσαν ότι ο Αγγελόπουλ­ος θα κληθεί να πληρώσει τα 20 εκατ. ευρώ αφού πρώτα εκτίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε πρωτόδικα για τη μεταφορά των 5,5 τόνων κοκαΐνης το 2004. Ο 52χρονος είχε αποφυλακισ­τεί τον Ιούνιο του 2015, έπειτα από 11 χρόνια κάθειρξης χάρη στην απόφαση, το 2011, του Πενταμελού­ς Εφετείου Κακουργημά­των Πειραιά που «έσπαγε» τα ισόβια μετατρέπον­τάς τα σε κάθειρξη 22 ετών, αναγνωρίζο­ντάς του το ελαφρυντικ­ό του πρότερου έντιμου βίου. Επί της συγκεκριμέ­νης απόφασης, ωστόσο, ο εισαγγελέα­ς είχε ασκήσει αναίρεση στον Αρειο Πάγο που με τη σειρά του απέρριπτε τα ελαφρυντικ­ά και «αναβίωνε» την πρωτόδικη ισόβια καταδίκη του Αγγελόπουλ­ου.

«Διαδικαστι­κό ζήτημα» χαρακτήρισ­ε η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά την ανάκληση του προστίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece