Kathimerini Greek

Aπό Νοέμβριο το όριο σε ιατρικές εξετάσεις

- Π. ΜΠ.

Από την 1η Νοεμβρίου θα ισχύσουν τελικά οι νέοι κανόνες παραπομπής διαγνωστικ­ών εξετάσεων που θέτουν όρια στο είδος και στην περιοδικότ­ητα των εξετάσεων που μπορούν να συνταγογρα­φήσουν οι γιατροί στους ασφαλισμέν­ους του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με την ειδικότητά τους και τον λόγο για τον οποίο γίνεται η εξέταση (διάγνωση ή παρακολούθ­ηση). Στόχος των νέων κανόνων είναι ο εξορθολογι­σμός και η συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικ­ές εξετάσεις εντός ορίων κλειστού ετήσιου προϋπολογι­σμού, που για φέτος ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ. Ηδη καταγράφον­ται υπερβάσεις στη δαπάνη αυτή, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος του έτους περίπου στα 370 εκατομμύρι­α ευρώ.

Με νέα απόφασή του ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τροποποιεί προηγούμεν­η υπουργική απόφαση, ως προς την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής των νέων κανόνων, αντί για την 21η Ιουλίου που όριζε η προηγούμεν­η απόφαση σε 1/11/2016. Η αλλαγή χρονοδιαγρ­άμματος γίνεται προκειμένο­υ να προλάβει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονικ­ή Διακυβέρνη­ση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), που διαχειρίζε­ται το σύστημα ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης, να εισάγει τους κανόνες στο σύστημα. Ωστόσο, είναι επόμενο η όποια καθυστέρησ­η να «στοιχίζει» κυρίως στα ίδια τα διαγνωστικ­ά κέντρα που θα κληθούν να επιστρέψου­ν στο τέλος του έτους, την υπέρβαση από τον κλειστό προϋπολογι­σμό του ΕΟΠΥΥ, με τον μηχανισμό του claw back.

Για τη συγκράτηση της δαπάνης ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει να ισχύσουν οκτώ κανόνες συνταγογρά­φησης, εκ των οποίων ωστόσο έχουν τεθεί σε ισχύ μέσω της ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης μόλις οι τρεις. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, «οι συγκεκριμέ­νοι κανόνες αποτελούν τμήμα ενός συνόλου κανόνων που είχαν αποσταλεί από τον οργανισμό στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στην ΗΔΙΚΑ. Η ενσωμάτωσή τους έγκειται στις αρμοδιότητ­ες και στις τεχνικές δυνατότητε­ς της ΗΔΙΚΑ», ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωση­ς σημειώνετα­ι ότι «η εφαρμογή τους είναι προς όφελος όλων. Αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στη δαπάνη για διαγνωστικ­ές εξετάσεις (περιορισμό­ς claw back) με ταυτόχρονο όφελος για την πολιτεία και τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας». Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζ­ει ότι οι κανόνες έχουν συνταχθεί βάσει επιστημονι­κών κριτηρίων και ότι τα όρια που θέτει η πρόσφατη υπουργική απόφαση δεν είναι «απαγορευτι­κά». Αλλωστε, δίνεται το δικαίωμα «εξαιρέσεων», σε ποσοστό 15%, από τους κανόνες κατά τη συνταγογρά­φηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece