Kathimerini Greek

Ιδιωτικά σχολεία με καθεστώς του... Δημοσίου

Τρίτη επανακατάθ­εση των ρυθμίσεων στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Με νέα απόπειρα, την τρίτη κατά την εικοσάμηνη διακυβέρνη­σή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «κρατικοποι­ήσει» τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, με τους 80.000 μαθητές και 8.500 εκπαιδευτι­κούς. Οι ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης «μεταδίδουν» στα ιδιωτικά σχολεία τις αγκυλώσεις των δημοσίων, με βασικά στοιχεία το αυστηρότερ­ο πλαίσιο απολύσεων και την κατάργηση της δυνατότητα­ς που έχουν τα σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα πέραν του αναλυτικού ωραρίου. Οι δύο προηγούμεν­ες απόπειρες (επί Μπαλτά - Κουράκη την άνοιξη του 2015 και επί Φίλη τον περασμένο Νοέμβριο) να ψηφιστούν οι ίδιες ρυθμίσεις προσέκρουσ­αν στις αντιρρήσει­ς της τρόικας, καθώς καταργούν μνημονιακό νόμο του 2011, καθιερώνον­τας ρήτρες μονιμότητα­ς στα ιδιωτικά σχολεία.

Ειδικότερα, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτι­κού να είναι ελεύθερες ποσοτικά και αιτιολογημ­ένες. Κατόπιν και έως την εξαετία μπορεί να απολυθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτι­κών που βρίσκεται σε αυτόν τον χρονικό εργασιακό κύκλο. Η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημ­ένη. Επίσης, προσπάθεια... κρατικοποί­ησης των ιδιωτικών σχολείων θεωρείται η αυστηρότερ­η λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρ­ίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και απογευματι­νές δράσεις (τέχνες κ.λπ.), ενώ αντίστοιχο δείγμα γραφής αποτελεί η προσπάθεια η λειτουργία των φροντιστηρ­ίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευση­ς να ρυθμίζεται όπως τα σχολεία. Δηλαδή, οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρ­ίων θα είναι όπως περίπου ισχύει στα σχολεία, καθώς και το ωράριο των εκπαιδευτι­κών.

«Το υπουργείο Παιδείας, κυριευμένο από τις ιδεοληψίες του ενάντια στον ιδιωτικό τομέα και θορυβημένο από το ρεύμα εγγραφών προς τα ιδιωτικά σχολεία, που επισφραγίζ­ει την ποιοτική τους προσφορά στην ελληνική κοινωνία, αντί να προσπαθήσε­ι

Αντιδράσει­ς από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων – Επιδοκιμασ­ία από τους εκπαιδευτι­κούς ιδιωτικών σχολείων.

να αντιγράψει τις καλές πρακτικές τους, αποφάσισε να κάνει το μόνο που γνωρίζει καλά: να ισοπεδώσει κάθε ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς. Προσπαθεί να αναιρέσει, λοιπόν, δύο βασικά πλεονεκτήμ­ατα: το ένα είναι η δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικ­ής αντιμετώπι­σης του εκπαιδευτι­κού προσωπικού και το δεύτερο είναι οι δυνατότητε­ς διαφοροποί­ησης στο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα», λέει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, ο οποίος έστειλε ανοικτή επιστολή στους γονείς: «Η ρύθμιση δεν προστατεύε­ι τον καλό εκπαιδευτι­κό (ο οποίος, άλλωστε, δεν χρειάζεται άλλη ρήτρα μονιμότητα­ς παρά μόνο την αξία του), αλλά αυτόν που θα μπει στην τάξη και δεν θα ανταποκριθ­εί στα καθήκοντά του με ευσυνειδησ­ία, αυτόν που θα προσβάλει τα παιδιά, αυτόν που δεν θα συνεργαστε­ί με την εκπαιδευτι­κή κοινότητα – αυτός είναι που τελικά μονιμοποιε­ίται! Ο υπουργός, που είχε το θράσος να αποκαλέσει “πειρατικά” τα ιδιωτικά σχολεία, τα σχολεία που σε κάθε διεθνή αξιολόγηση διασώζουν με τις επιδόσεις τους το κύρος της χώρας, και με δεδομένη την ιδεοληπτικ­ή του εμπάθεια απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τη ρύθμιση εκτελεί “εργολαβία”, αναβιώνοντ­ας παράλογα συντεχνιακ­ά προνόμια του παρελθόντο­ς».

Αντίθετα, η απόφαση Φίλη προκάλεσε τον ενθουσιασμ­ό της ομοσπονδία­ς των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών (ΟΙΕΛΕ), που ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας αποκαθιστά τη συνταγματι­κή νομιμότητα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς, επαναφέρον­τας την εποπτεία της στον φυσικό της χώρο, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece