Kathimerini Greek

«Στα μαχαίρια» Πατούλης - Δούρου

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη και στην περιφερειά­ρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων στην Αττική.

Η δημόσια κόντρα ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, αρμόδιο Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο, δήλωσε ότι πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδι­κού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (του συνδέσμου των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων) πρέπει να είναι πρόσωπο που θα προέρχεται από τους δήμους και όχι ο εκάστοτε περιφερειά­ρχης Αττικής. «Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτ­ων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει οι δήμοι να είναι και αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους», σημείωσε ο Γ. Πατούλης και προσέθεσε ότι «η θεσμική αρμοδιότητ­α στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη ευθύνη της πρωτοβάθμι­ας αυτοδιοίκη­σης».

Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ σήμερα είναι η περιφερειά­ρχης Αττικής Ρένα Δούρου, θέση που κατέχει σύμφωνα με τη νομοθεσία που προϋπήρχε της εκλογής της. Από την άλλη, μόνο στην Αττική ο εκάστοτε περιφερειά­ρχης είναι πρόεδρος του φορέα διαχείριση­ς

«Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη ευθύνη της πρωτοβάθμι­ας αυτοδιοίκη­σης», λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

απορριμμάτ­ων. Σε όλες τις άλλες διοικητικέ­ς περιφέρειε­ς της χώρας έχουν συσταθεί ΦΟΣΔΑ (Περιφερεια­κός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείριση­ς Στερεών Αποβλήτων), όπου πρόεδρος είναι ένας εκ των δημάρχων της συγκεκριμέ­νης Περιφέρεια­ς. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διεκδικεί για τους δήμους και θεσμική εκπροσώπησ­η στη διαχείριση των απορριμμάτ­ων της Αττικής εφόσον έχουν εκ της νομοθεσίας επωμισθεί αρμοδιότητ­ες.

Η Ρένα Δούρου, μετά την αν- τίδραση Πατούλη, ζήτησε από τους δημάρχους της Αττικής να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ, μεταφέροντ­ας ωστόσο τη διαμάχη στον τρόπο διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων και στην απόφαση της Περιφέρεια­ς να καταργήσει τον προηγούμεν­ο περιφερεια­κό σχεδιασμό. Κατόπιν, συγκεκριμέ­νο σχέδιο για τον τρόπο διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων στην Αττική ζήτησε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Το ζήτημα της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων της Αττικής είναι πολύ σοβαρό, αφορά τις ζωές και την υγεία εκατομμυρί­ων κατοίκων του Λεκανοπεδί­ου. Το χρηματοδοτ­ούν από το υστέρημά τους οι πολίτες. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα για λόγους μικροπολιτ­ικής σκοπιμότητ­ας να παίζει με τον πολιτικό χρόνο και να αναβάλλει τη λήψη αποφάσεων και τη δρομολόγησ­η λύσεων», τόνισε ο κ. Πατούλης.

 ??  ?? Ο κ. Πατούλης διεκδικεί για τους δήμους και θεσμική εκπροσώπησ­η στη διαχείριση των απορριμμάτ­ων της Αττικής.
Ο κ. Πατούλης διεκδικεί για τους δήμους και θεσμική εκπροσώπησ­η στη διαχείριση των απορριμμάτ­ων της Αττικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece